Südor'un özgür kadınları Galeri Diani'de

Bedri Rahmi Eyüboğlu öğrencileri kuşağı arasında yer alan ressam Gülseren Südor, kişisel sergisini, Yeldeğirmeni’nin yeni mekânlarından Galeri Diani’de sanatseverlerle buluşturuyor.

12 Şubat 2014 - 15:11
Bedri Rahmi Eyüboğlu öğrencileri kuşağı arasında yer alan ressam Gülseren Südor, kişisel sergisini, Yeldeğirmeni’nin yeni mekânlarından Galeri Diani’de sanatseverlerle buluşturuyor.
  
Ressam Gülseren Südor’un resimleri 15 Şubat-15 Mart tarihleri arasında, bir yıl önce kızı Telga Mendi tarafından Kadıköy’ün tarihi semti Yeldeğirmeni’nde açılan Galeri Diani’de sergilenecek.
1960 sonrası B. Rahmi Eyüboğlu öğrencileri kuşağı arasında yer alan Gülseren Südor, yaşamış olduğu ve etkisi de resimlerinde hissedilen İtalya’nın özellikle temel ve klasik resim kültürünün birikiminin ışığı altında yapıtlarını üretiyor. Yapıtlarında mümkün olan en güçlü titiz işçilik ve malzeme bilgisiyle; tuvallerinde, özgün baskılarında, çini mürekkebi taramalarında ve desenlerinde öncelikle insanlık, yaşam ve kadınların özgürlük temalarını kullanıyor.
İtalyan sanat tarihçi Tommasini tarafından hiper-manierizm olarak adlandırılan ve 1986’da yazdığı kitabında da bu akımı deklare ettiği gibi; Gülseren Südor eşi Teoman Südor ile birlikte, akımın belki de ilk yaratıcıları arasında yer alıyor.
Gülseren Südor konularını güncel olaylardan, diğer sanat olaylarından, geçmiş tarihi olaylardan ve hatta gelecekten haber verircesine seçiyor.
İtalya’nın Friuli Bölgesi’inde bir gurup sanatçının kurmuş olduğu ‘Gran Fabula’ (Büyük Masal) isimli grup içinde eşi ile birlikte yer alan Gülseren Südor, başta Avrupa ve Avustralya dahil olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde birçok karma sergiye katılırken bir yandan da ülkemizde ve yurt dışında uluslararası bienal ve trienallere katıldı, şimdiye kadar da 60’ın üzerinde kişisel sergi açtı.
Aynı zamanda sanat eleştirmenliği yapan ve ‘Temel Sanat Eğitimi’ isimli kitabı gördüğü ilgi nedeniyle defalarca basılan Gülseren Südor, şimdilerde büyük emek ve zaman harcayarak yazdığı ‘Resmin Temeli Desen’ isimli kitabını yayına hazırlıyor.

ARŞİV