Şeffaflık Derneği: Planlama halk için yapılmalıdır

Uluslararası Şeffaflık Derneği, Kadıköy Belediyesi’ne açtığı tazminat davasını kazanan Taşyapı’nın gökdelenleri hakkında rapor hazırladı

01 Aralık 2016 - 16:14
Uluslararası Şeffaflık Derneği, Kadıköy Belediyesi’ne açtığı tazminat davasını kazanan Taşyapı’nın gökdelenleri hakkında rapor hazırladı. “Yurttaşların kent hakkı da ihale edilebilir mi” başlığıyla yayınlanan raporda, “Afet toplanma alanı ya da yeşil alan olabilecek alanların yapılaşmaya açılarak daraltıldığına dikkat çekildi

Erhan DEMİRTAŞ
Kadıköy Belediyesi’ne “inşaatı hukuka aykırı ve keyfi eylemlerle” durdurarak kendisini zarara uğrattığı gerekçesiyle 5 milyon TL maddi, 1 milyon TL de manevi tazminat davası açan Taşyapı, İstanbul Anadolu 6.Asliye Hukuk Mahkemesi kararıyla davayı kazanmıştı. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 4. Dava Dairesi’nde görülen davada ise mahkeme Kadıköy Belediye’sinin haklılığına hükmederek yürütmeyi durdurma kararı verdi. Uluslararası Şeffaflık Derneği de konuyla ilgili rapor hazırladı. Raporda, “Kuruma ya da duruma özel çıkartılan ayrıcalıklı imar uygulamasıyla elde edilen rant değeri, kentsel dönüşüme dair yolsuzluğun temel göstergelerindendir” ifadelerine yer verildi.

“KİMİN BİLİRKİŞİSİ?”
Kadıköy Belediyesi’ne verilen rekor tazminat cezasından sonra hem Kadıköylüler hem de çevre örgütleri mahkemenin kararına tepki göstermeye devam ediyor. 2008 yılında gönüllü çabalarla kurulan ve toplumun tüm kesimlerinde şeffaflık, dürüstlük ve hesap verebilirlik ilkelerini hâkim kılma amacını taşıyan Uluslararası Şeffaflık Derneği de mahkeme kararı ile ilgili rapor hazırladı. “Kamu arazisi inşaat firmasına neden satılır” sorusunun sorulduğu raporda, “Hukuki yaptırımlara uymayan firmanın konuya müdahil olan Kadıköy Belediyesi’ni tazminata mahkûm ettirebilmesi için siyaset, iş dünyası ve yargı arasında bir ilişkinin olabileceğine dikkat çekildi. Buna örnek olarak ise; mahkemece atanan bilirkişinin, şirketin beyan ettiği zararın 168 katına çıkartması gösterildi.
 
KADIKÖYLÜLERDEN TEPKİ
Kadıköy Belediyesi’ne bilirkişi raporu ile verilen tazminat cezası Kadıköylüler tarafından tepki ile karşılandı. Kadıköylüler ayrıcalıklı firmanın Kadıköy’ün yeşil alanlarından sonra bütçesine de göz dikmesine tepkisini dile getiriyor.
Ali Ersoy: Mahkeme 500 milyon da verebilirdi, bu yargı sisteminde normal yani. Oldu bittiye geldiği için çok fazla söyleyecek bir şey yok ancak protesto edilebilir. Protestolarda da gaz yiyoruz. O yüzden ne yapacağımızı bilmiyoruz yani. Olumsuz bir tablo ile karşı karşıyayız. Kadıköy’de yaşayan insanların daha bilinçli olduğunu düşünürsek vatandaşların tepki göstermesi lazım. Bir araya gelmemiz gerekiyor.  Sonuçta bizim bütçemizden çıkan bir para.
Hüseyin Akkemik: Çirkinlik abidesi tek kelimeyle. Komedi… Türkiye artık hukuk devletinden başka her şey diyebilirsiniz yani. Hem çirkinlik abidesi yapacaksınız böyle güzel bir yeri ondan sonra da tutacaksınız karşı çıkanları cezalandıracaksınız. Herhalde böyle bir uygulama dünyanın hiçbir yerinde olmasa gerek. Ödemesin belediye. Bu kadar net yani. Belediye'nin yerinde ben olsam ödemem.  Yani şey bence; şu an ki yasal iktidar kendine muhalif olanları korkutmak, gözdağı vermek için elinden geleni yapıyor. Ben böyle yorumluyorum. Yani onun dışında çok saçma zaten.
Ayfer Başusta: Haberlerden takip ederek öğrendim süreci. Burası zaten eskiden Meteroloji Müdürlüğü’ne ait bir araziydi. Buranın doğasını bozarak kocaman gökdelenleri yaptılar. Başından beri Kadıköylülerin istemediği ve onaylamadığı yapıları buraya inşa ettiler. Kadıköylüler adına inşaata karşı çıkan Kadıköy Belediyesi’ne rekor bir tazminat cezası verilmesi de kabul edilemez. Kamu kuruluşuna böyle bir ceza verilmesi, ilerleyen dönemlerde benzer kararların çıkacağını da gösterir. Umarım karar iptal edilir.
Gazetemize konuşan ama ismini vermek istemeyen Kadıköylü vatandaşlar da mahkemenin verdiği kararın siyasi olduğunu ifade ederek, Kadıköy Belediyesi’nin cezalandırıldığını ifade etti.

İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI
Karara tepki gösteren Kadıköylüler de change. org’da imza kampanyası başlattı. “Taşyapı Kadıköy’den elini çek” başlığı ile başlatılan kampanya metninde şu ifadelere yer verildi: “Kadıköy Göztepe’de çok yüksek emsal kullanarak 45 katlı 4 kuleyi inşa eden TaşYapı Kadıköy’ün yeşil alanlarından sonra şimdi de bütçesine göz dikti! Akıl almaz bir “bilirkişi” raporuyla da Kadıköy Belediyesi’nin yaptığı tüm yasal tespitler şirketi zarara uğratma olarak kabul edilerek, belediye 101 Milyon TL ödemeye mahkûm edilmek isteniyor.



ARŞİV