11 şehri sarsan depremler sonrası, ağır kış koşulları ile de mücadele eden depremzedelere yemek sağlamak için “Acil Gıda Kolektifi” kuruldu.
Depremlerin yıkıcı etkisi bölgede ciddi bir gıda ihtiyacına sebep olurken, bu ihtiyacı çözmek içim şefler, akademisyenler, öğrenciler ve özel sektör profesyonelleri 2 saat içinde WhatsApp gruplarından gönüllü olarak bir araya gelerek bu kolektifi oluşturdu. Depremden 10 saat sonra Hatay’a ilk ekipler ulaşırken, 36 saat içerisinde ise 3 şehirde 7 mutfak kuruldu. Depremin 5.gününde ise kolektif, kurulan 7 mutfak için ihtiyaç duyulacak ürünlerin düzenli ve sürdürülebilir sevkiyatını gerçekleştirecek, depo ve sevkiyat sistemini organize etmeye başladı. Acil Gıda Kolektifi, günde yaklaşık 100 bin kişiye 3 öğün yemek sağlıyor.
MOBİL YEMEK EKİPLERİ
Türkiye’nin farklı bölgelerinden önde gelen şeflerin ekipleriyle birlikte gönüllü olarak pişirdikleri yemekler, depremden etkilenen ihtiyaç sahiplerine ve arama kurtarma ekiplerine dağıtılırken, yine gıda sektöründen farklı uzmanlıklarda ekipler, kendi aralarında oluşturdukları iş bölümü ile lojistik, insan kaynağı yönetimi, planlama çalışmalarını yürütüyorlar. Gıda ihtiyaçları bağışçı kurumlar tarafından merkez depoya gönderilirken, toplanan malzemeler tüketim planlamasına göre mutfaklara düzenli olarak ulaştırılıyor. Günlük olarak ortaya çıkan acil ihtiyaçlar ise, kolektife destek olan tedarikçiler ve bağışçı kurumlar tarafından direkt mutfaklara sevk edilmek üzere koordine ediliyor.
Acil Gıda Kolektifi’nin sözcüsü Yalçın İnam, bu mutfaklara erişimi olmayanlara, mobil ekiplerle malzeme ulaştırdıklarını söyledi. İnam, “Şeflerimizin sahaya gidişleri belli bir rotasyon dahilinde ve planlı olarak yapılıyor. Şimdiye kadar 200’ün üzerinde şef gönüllü olarak 7 mutfak ve diğer istasyonlara yönlendirildi. Gönüllü olarak gitmeyi bekleyen 1000’in üzerinde şef ve gastronomi öğrencisi ise planlama dahilinde sahaya gönderilmeye devam edecek.” diye konuştu.
7 mutfaktan 3 öğün yemek
Rakamların anlık olarak değişkenlik göstermesiyle birlikte; Hatay, Adıyaman ve Elbistan’da bulunan toplam 7 mutfaktan günde yaklaşık 100 bin kişiye 3 öğün yemek sağlanıyor. Mutfakların bulunduğu noktalar ise şöyle :
İskenderun Pınarbaşı
Hatay Turunçlu
Hatay Defne
Hatay Samandağ
Elbistan Şeker Fabrikası
Adıyaman Altınşehir
Adıyaman Havalimanı