Şehre renk katan “Kadıköy Çizgi Festivali” başlıyor

Çizgiseverlerin merakla beklediği festival başlıyor. Kadıköy Belediyesi Karikatür Evi’nin 27-29 Eylül’de Yoğurtçu Parkı’nda gerçekleştireceği Kadıköy Çizgi Festivali; sergilere, çizgi- roman mezatına, atölyelere ve film gösterimlerine ev sahipliği yapacak

19 Eylül 2024 - 10:32

Kadıköy Belediyesi Karikatür Evi’nin gelenekselleşen etkinliği Kadıköy Çizgi Festivali bu yıl da birbirinden dolu etkinliklere ev sahipliği yapacak. Beşincisi düzenlenen festival, 27 Eylül Cuma günü başlayacak ve 29 Eylül’de tamamlanacak. Üç gün sürecek festivalde birbirinden renkli ve heyecanlı etkinlikler ve buluşmalar gerçekleştirilecek. Festivalin afişi çizimi aynı zamanda Karikatür Evi eğitmenlerinden olan çizer Cihan Kılıç tarafından yapıldı.

STANTLAR BU YIL DA ÇOK ZENGİN

Festival, daha önceki yıllarda olduğu gibi birçok yayınevini ziyaretçilerle buluşturacak. Bu yılki etkinliklere katılacak yayınevleri, dergiler, platform ve dernekler şöyle:Baobab, Bayan Yanı, Beta Çocuk-National Geographic Kids, Büyülü Dükkân,Canlandıranlar, Çizgi Düşler, Çizgi Roman Okurları Derneği, Desen Yayınları, Dinozor Çocuk- Dinozor Genç, Doğan Çocuk, FABİSAD- Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği, Fanzinler - Asgari, Belalım, Bidon Kolektif, RisoComic, Yaban Domuzu, Flaneur, Gerekli Şeyler İllüstratörler Platformu, İthaki, Karakarga –Athica, Karikatürcüler Derneği, Kayıp Kıta, Komik Şeyler, Leman, Marmara Çizgi, Meav Yayıncılık, NadaBooks, Nesin Yayınevi, Notabene Yayınları, Paralel Evren, Sırtlan Kitap, Tefrika Yayınları, Tekir Kitap- Süpersonik Komiks, Uykusuz, Üniversiteler, Maltepe Üniversitesi Çizgi Film ve Animasyon Bölümü Öğrencileri- Han-Gi Art ve Üsküdar Üniversitesi Çizgi Film ve Animasyon Bölümü Öğrencileri.

ÇİZGİ ROMAN İLE BELÇİKA TURU

Üç gün boyunca farklı etkinliklere ve buluşmalara ev sahipliği yapacak festivalin açılış gününde Çizgi Roman Okurları Derneği’nin düzenleyeceği imza günü usta çizerler Bülent Üstün ve Cengiz Üstün’ü okurlarıyla buluşturacak. Bu yılki festivalin dikkat çeken önemli etkinliklerinden biri Belçika İstanbul Başkonsolosluğu ile birlikte düzenlenen “Çizgi Roman İle Belçika Turu” adlı sergi olacak. Çizgiseverler, bu sergide Belçika’nın önemli ve başarılı çizerlerinin eserlerini görme fırsatı bulacak. Üç gün boyunca görülebilecek sergide; A. P. Duchâteau, AnaëlleHermans, BaudouinDeville, BrechtEvens, Claus D. Scholz, David Caryn, DelphineHermans, DidierComès, EricWarnauts, Francis Carin, François Schuiten, François Walthéry, HecLeemans, J. Jour, Jean-ClaudeServais, Jean-PhilippeStassen, JefNys, JeroenJanssen, MarcSleen, Max de Radiguès, Merho, Mittéï, MonsieurLou, OlivierSchrauwen, Raives, RogerLeloup, SergeBaeken, Sergio Salma, Steve Michiels, Tibet, Tiffanie Van de Ghinste’nin eserleri yer alacak.

RAKUN’UN ARDINDAN…

Bu yılki Kadıköy Çizgi Festivali’nde genç yaşta hayatını kaybeden sanatçı için saygı duruşu niteliğinde bir sergi de düzenleniyor. Rakun’un arkadaşları ile birlikte hazırlanan bu sergi aynı zamanda Karikatür Evi’nde sezonun ilk sergisi olarak devam edecek. Kadıköy’ün Suadiye, Caddebostan, Yeldeğirmeni, Hasanpaşa ve Erenköy semtleri olmak üzere İstanbul’un birçok sokağında duvar resimleri yaparak “Rakun” mahlasını kullanan 27 yaşındaki Burak Yurdakul geçtiğimiz nisan ayında hayatını kaybetmişti.  Doğma büyüme Kadıköylü olan sokak sanatçısı Yurdakul, 2017 yılında Gazete Kadıköy’den Kaan Dertürk’e verdiği röportajda “Sokak sanatı konusunda yapmak istediğim daha birçok şey var.” demişti.

GELENEKSELLEŞEN ETKİNLİK: ÇİZGİ-ROMAN MEZATI

Çizgi Festivali’yle özdeşleşen mezat etkinliği bu yıl da ilgilileri bir araya getirecek.  Çizgi Roman Okurları Derneği’nin 29 Eylül Pazar günü düzenleyeceği etkinliğin moderatörlüğünü Emre Demirkol yapacak. Çizgiseverler daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da çizgi dünyasına ait nadir bulunan önemli eserleri görme ve edinme fırsatı bulacak.

BİR KLASİK YİNE BEYAZ PERDEDE

Festivalde sergiler, söyleşiler ve atölyeler dışında film gösterimleri de yapılacak. Görsel bir şölen haline gelen bu etkinlikte Maltepe Üniversitesi Çizgi Film ve Animasyon Bölümü öğrencilerinin hazırladığı animasyon seçkisi, Canlandıranlar Derneği’nin Yetenek Kampı Seçkisi ve Üsküdar Üniversitesi Çizgi Film ve Animasyon Bölümü öğrencilerinin filmleri izleyicilerle buluşacak. Her yıl kült filmlerin gösterildiği festivalde bu yıl, 3 gün boyunca yönetmen Robert Zemeckis'in Geleceğe Dönüş serisinin 3 filmi  gösterilecek.

ÖNEMLİ BİLGİLER!

27-29 Eylül tarihleri arasında Yoğurtçu Parkı’nda gerçekleşecek festivalde, stantlar üç gün boyunca 13.00-21.00 saatleri arasında gezilebilecek. Atölyelere katılım için, atölyeyi gerçekleştirecek kurumun standında, gün içerisinde kayıt yaptırmak gerekiyor. Ancak 28 Eylül Cumartesi 17.00’de gerçekleştirilecek Urban Sketching Atölyesi’ne katılmak isteyenlerin Kadıköy Belediyesi Halkla İlişkiler standında, atölyeden 1 saat öncesinden itibaren kayıt yaptırmaları gerekecek.

Programdaki değişiklikleri, Kadıköy Belediyesi ve Karikatür Evi resmi sosyal medya hesaplarından ve festivalin web sitesinden takip edebilirsiniz.

Programın tamamına buradan ulaşabilirsiniz. 

 

 

 


ARŞİV