Şehri, 25. kez caz ateşi saracak

Türkiye’nin en uzun soluklu festivallerinden biri olan Akbank Caz Festivali başladı.

22 Ekim 2015 - 16:01
 
 

GÖKÇE UYGUN

 
 

Türkiye’nin en uzun soluklu festivallerinden biri olan Akbank Caz Festivali başladı. 25. yılında yine birbirinden önemli isimleri ağırlayacak olan festival kapsamında yer alan isimler arasında; tüm zamanların en başarılı ve ilham verici saksafon virtüözlerinden David Sanborn, kendine özgü bir tarzı olan ve dünyanın sayılı davulcuları arasında gösterilen Manu Katché, 20 yıl sonra tekrar aynı sahneyi paylaşacak olan cazın iki büyük ismi John Scofiled & Joe Lovano yer alıyor. Özellikle gençlerin büyük bir merakla bekledikleri, caz severlerin elektronik müziğe bakışlarını değiştirmelerine neden olan ünlü bas gitarist Tom Jenkinson da sıradışı projesi Squarepusher ile festivalin unutulmaz performanslarından birine imza atacak.   21 Ekim’de başlayıp 1 Kasım’a dek sürecek olan festival boyunca 16 ayrı mekânda 55 konser, 4 panel, 13 atölye gerçekleştirilecek. 25. yıla özel olarak bir Akbank Caz Festivali albümü,  CD ve plak olarak da hazırlanıyor. 

 

 

 

 

CADDEBOSTAN’DA CAZ

25 yıldır caz dünyasının usta isimlerini ağırlayan Akbank Caz Festivali’nin Kadıköy ayağındaki konserler de şöyle:
-  Usta caz piyanistlerinden Kerem Görsev, Kağan Yıldız, Ferit Odman ve Engin Recepoğulları’ndan oluşan Kerem Görsev Ouartet, 24 Ekim Cumartesi saat 20.30’da  Caddebostan Kültür Merkezi’nde verecekleri konserde, Görsev’in bestelerinden oluşan bir repertuar seslendirecek.
-  Evrensel standartlarda Türkçe sözlü müzik yapma fikriyle yola çıkan Jülide Özçelik, Jazz İstanbul Volume-I adlı ilk albümünü yayınladığında, sadece caz çevrelerinin değil, geniş bir dinleyici kitlesinin de takdirini toplamıştı. İlk albümüne gösterilen yoğun ilgi üzerine Jazz İstanbul Volume-II’yi yayınlayan sanatçıya, festival kapsamında 27 Ekim Salı saat 20.30’da Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleştireceği konserde, ülkemizin önde gelen caz müzisyenleri eşlik edecek.
-   Ülkemizde yetişen genç caz sanatçılarını destelemek amacıyla kurulan İstanbul Gençlik Caz Orkestrası, bu yıl da festival kapsamında piyanist, besteci ve eğitmen Baki Duyarlar’ın şefliğinde 28 Ekim Çarşamba saat 20.30’da Caddebostan Kültür Merkezi’nde konser verecek.
-  İstanbul'un kendine has kaosunu ve deliliğini çok renkli müzikal bir hikayeye dönüştüren Korhan Futacı & Kara Orkestra, her biri birbirinden farklı bir ritüele dönüşen konserlerine bir yenisini daha ekliyor. Korhan Futacı & Kara Orkestra,  31 Ekim Cumartesi saat 21.30’da Moda Sahnesi’nde gerçekleştirecekleri konser ile dinleyicilere âlemler ötesi bir deneyim yaşatacak.
-   Moda Sahnesi’nde sahne alacak bir başka grup da Mode XL olacak. Reggae tınılarından, rock ritimlerine, birbirinden farklı müzik türlerinden detaylara yer veren ikili, bilinen hip hop müziğini farklı bir platforma taşımak üzere Akbank Caz Festivali'nde yer alıyorlar. Konser 30 Ekim Cuma saat 21.30’da yapılacak.

ARŞİV