Seçime doğru arayışlar

Yeniden Aydınlanma Hareketi’nin düzenlediği “7 Haziran Seçimlerine Doğru Demokrasi Güçleri Ne Yapmalı” panelinde CHP, ÖDP, HDP temsilcileri bir araya geldi

20 Şubat 2015 - 09:36
Yeniden Aydınlanma Hareketi’nin düzenlediği “7 Haziran Seçimlerine Doğru Demokrasi Güçleri Ne Yapmalı” panelinde CHP, ÖDP, HDP temsilcileri bir araya geldi. 

Eylül BİROL

 Cumhuriyet Halk Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi ve Halkların Demokrasi Partisi temsilcileri geçtiğimiz Cumartesi günü Yeniden Aydınlanma Hareketi tarafından düzenlenen “7 Haziran Seçimlerine Doğru Demokrasi Güçleri Ne Yapmalı?” panelinde bir araya geldi.

 Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesinde gerçekleşen panele, konuşmacı olarak CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, HDP Şırnak Milletvekili Av. Hasip Kaplan, ÖDP Eşbaşkanı Alper Taş, Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Av. Başar Yaltı ve gazeteci Gürkan Hacır katıldı.
CHP İl Başkanı Murat Karayalçın’ın konuk konuşmacı olarak katıldığı panelin açılışında konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Av. Aykurt Nuhoğlu, sokağı örgütlemeden, seçim kazanılamayacağını, iktidar olunamayacağını vurgulayarak “Solda geniş cephe kaçınılmazdır; bu cephede demokrasiden, özgürlüklerden, aydınlanmadan, çağdaşlıktan yana, emperyalizme karşı olan herkes birleşmelidir.” dedi.

“BU SEÇİM ÖZEL BİR SEÇİM”
Nuhoğlu’nun ardından konuşan Murat Karayalçın, 7 Haziran seçimlerinin diğer seçimlerden faklı olduğunu belirterek şöyle konuştu; “Bu seçim demokrasiden yana olan, aydınlanmadan yana olan, halkını seven, yurdunu seven tüm insanların bir arada olmasını gerektiren bir seçimdir. Bu seçim özel bir seçim. Bakın yalnızca “sol” sözcüğünü kullanmıyorum. Yalnızca sol partilerin bir araya gelmesinin gerekli olduğunu dile getirmiyorum. Demokrasi güçleri ifadesini kullanıyorum. Bu seçim, demokratik, laik, hukuk devletini koruyan, koruyacak güçlerin bir araya gelmesini gerektiren bir seçim. Dünya ve Avrupa siyaset pratiğine baktığımızda böyle birlikteliklerin inşa edildiğini ve sonuç alındığını görüyoruz.  Bugün Türkiye’nin koşulları bu en geniş birlikteliğin sağlanmasını gerektiriyor. Olabildiğince, geniş birliktelikler olmalı.”

“DİYALOG KÜLTÜRÜ EKSİK”
İlk panelist olarak konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, demokrasi ve özgürlük güçlerinin aralarındaki diyalogu pekiştirmeleri gerektiğine vurgu yaparak Türkiye’de bu kültürün eksik olduğunu belirtti.
Bütün seçimler için önemli denildiğini fakat 7 Haziran seçimlerinin gerçekten çok önemli olduğunu söyleyen Karakaş şöyle devam etti; “Çünkü iktidar adım adım anayasayı da değiştirerek tek adam yönetimi, otoriter yönetim kurmak istiyor.  Hâlbuki Türkiye Cumhuriyeti gerek Cumhuriyet değerlerinde gerek 1946’dan bu yana demokrasi değerlerinde bunu hak etmiyor.”  Tek adam otoritesine dayalı bir rejim kurulmaya çalışıldığını ifade eden Karakaş “ Bu yüzden gerçekten de buna karşı hepimizin, laik, demokratik ve hukuk devleti isteyenlerin, sömürülerin ve her türlü yolsuzluğun kalmasını isteyenlerin ve dayanışmacı bir toplum isteyenlerin, herkesin özgür, herkesin eşit olduğu toplum isteyenlerin aralarında diyalog kurmaları, güç birliği yapmaları ve tartışmaları çok önemlidir.” dedi.

“DİRENMEZSEK KAYBEDERİZ”
13 Şubat’ta gerçekleşen okul boykotuna da değinen Karakaş, boykotun başarılı geçtiğini belirterek   “Gerçekten de bu hükümetin antidemokratik, baskıcı bütün tutumlarına direnmemiz gerekir. Eğer seçimle iktidara gelen bir hükümet kuvvetler ayrılığını bir tarafa koyuyorsa, hukuksuz sarayına karşı mahkeme kararları çıktığında, “gelin sıkıyorsa yıkın” diyorsa; halkın da böyle bir toplumda direnme hakkı vardır. Çünkü direnmezsek kaybederiz. “ dedi.

 “BİRLEŞEREK KAZANACAĞIZ”
Ercan Karakaş’ın ardından konuşan HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, daha önce yapılan ittifak ve güç birliklerinin başarısızlığına dikkat çekerek; “Nerede kaybettiğimizi çözümlemediğimiz sürece nasıl kazanacağımızı bulamayız” dedi.  Sorunu AKP’nin başarısı yerine solun kendi eksikliklerinde araması gerektiğinin altını çizen Kaplan “Eğer bölünerek kaybetmişsek birleşerek de kazanacağız” dedi. 
AKP ile HDP arasında herhangi bir pazarlık yapılmadığını söyleyen Kaplan “Bir demokratik siyasetin yolunu açmak için mücadele verdiklerini söyledi.

“TÜRKİYE’Yİ YENİDEN KURMALIYIZ”
ÖDP Genel Eşbaşkanı Alper Taş solun yeni sloganın Türkiye’yi yeniden kurmak olması gerektiğini belirterek şunları söyledi; Ya bu karanlığın içersinde hep yok olacağız, ya da aydınlığa çevireceğiz, ya hep beraber kurtulacağız, ya hep beraber nefes alacağız, ya hep beraber boğulacağız, başka bir seçeneğimiz yok.
Gazeteci Gürkan Hacır ise birleşmenin heyecan veren bir konu olduğunu fakat birleşmenin kime neye yarar getireceğinin iyi ölçülüp tartılması gerektiğini belirtti. 
Hacır seçim istatistiklerine dayanarak CHP- HDP işbirliğinin yarar yerine zarar getireceğini söyledi ve  bir önceki genel seçimler ile Cumhurbaşkanlığı seçimlerini karşılaştırdı. Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerden HDP’nin CHP’den değil AKP’den oy aldığını belirten Hacır; “CHP ile HDP’nin birleşmesi oyları artırmayacağı gibi AKP’ye seçim malzemesi verilmiş olur.” dedi.
Panel, Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Av. Başar Yaltı’nın yaptığı slayt sunumla sona erdi.   

ARŞİV