Seçime giderken...

Erken genel seçimlere sayılı günlere kala Kadıköy’deki siyasi parti temsilcileri neler düşünüyor? Seçim güvenliği için seçmenlerin bilmesi gerekenler neler?

22 Ekim 2015 - 12:01
Erhan DEMİRTAŞ
En fazla seçmenin olduğu ilçelerin başında gelen Kadıköy’de, 1 Kasım Pazar günü yapılacak genel seçimler için tüm hazırlıklar tamamlandı. Haziran ayından itibaren 8 bin seçmenin azaldığı Kadıköy’de seçmenlerin bilmesi gerekenleri, siyasi parti temsilcilerinin görüşlerini ve Oy ve Ötesi Derneği’nin çağrılarını okurlarımızla paylaşıyoruz.

SEÇMEN SAYISI DÜŞTÜ
İstanbul’un en kalabalık ilçelerinden biri olan Kadıköy’de, son yıllarda hızlanan kentsel dönüşüm ile birlikte ilçenin nüfusunda azalma yaşanmaya başlandı. Kadıköy’de 2014 yerel seçimlerinde 415 bin 907, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise 398 bin 815 kayıtlı seçmenin olduğu gözlendi. 7 Haziran seçimlerinde 395 bin 698 olan seçmen sayısı ise bu seçimlerde 387 bin 97’ye geriledi. Yani üç ay içinde seçmen sayısı 8 bin 601 kişi düştü.

YÜZ ELLİ BİNA YIKILDI
Kadıköy İlçe Seçim Kurulu ve Kadıköy İlçe Nüfus Müdürlüğü, Kadıköy’deki seçmen sayısının 2014 yılından beri belirli oranlarda düşmesinin temel nedenini ilçede yaşanan kentsel yenilenme çalışmaları olarak açıklıyor. Kadıköy Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü’nden aldığımız bilgiye göre Kadıköy sınırları içerisinde Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında toplam 150 bina yıkıldı. 150 binanın 50’si ise Fikirtepe bölgesinde yer alıyor.


SİYASİ PARTİLER NE DÜŞÜNÜYOR?
Gazete Kadıköy’e konuşan CHP, HDP ve MHP Kadıköy İlçe Başkanları da Kadıköy’deki seçmen sayısının düşmesinin kentsel dönüşümden kaynaklandığını belirtti. AKP Kadıköy İlçe Başkanlığı ise talebimize yanıt vermedi.

CHP: “SEÇMEN KAYDI DÜŞÜRÜLMEDİ”
CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin, 7 Haziran'dan sonra 22 bin seçmenin Kadıköy’den gittiğini, 13 bin seçmenin ise Kadıköy’e taşındığını söyledi. Kentsel dönüşümden kaynaklı çok fazla binanın yıkıldığını söyleyen Narin, “İlçemizde 8 bin seçmenin azalması çok normal ancak; yıkılmış binalardaki seçmen kayıtlarının düşürülmediğini tespit ettik. Bu konu hakkında İlçe Seçim Kurulu’na birçok defa itiraz dilekçesi verdik ama yanıt verilmedi. Güven duygumuz azalıyor. Kadıköy’de böyle bir  güven sorunu yaşıyorsak Anadolu’nun diğer şehirlerinde neler olur bilemiyoruz” dedi.

MHP: “DAHA ŞEFFAF OLMALI”
MHP Kadıköy İlçe Başkanı Zeki Çeliker de Kadıköy nüfusunun kentsel dönüşümden kaynaklı bir azalma yaşadığını belirterek, özellikle Fikirtepe Mahallesi’nde çok fazla insanın çevre ilçelere taşındığını söyledi.“Bazı mahallelerde seçmenlerin bilgilerinde karışıklık yaşandı” diyen Çeliker, “Bununla ilgili Kadıköy İlçe Seçim kurulu ve Kadıköy ilçe Nüfus Müdürlüğü’ne dilekçe verdik ama Türkiye’deki sistem çok yavaş işliyor. Dilekçelerimize ancak seçimlerden sonra yanıt alabiliyoruz. Bence seçmen bilgilerinin daha şaffaf olması gerekir” diye konuştu.

HDP: “SEÇMEN ÇEVRE İLÇELERE GİTTİ”
HDP Kadıköy İlçe Eşbaşkanı Semra Doğan, Kadıköy’de çok yoğun bir nüfus hareketliliğinin olduğunu belirtiyor. Doğan, “7 Haziran seçimlerine göre 8 bin seçmenin azaldığını biliyoruz. Kentsel dönüşümden kaynaklı  binlerce insan çevre ilçelere taşınmak zorunda kaldı. Seçmen sayısındaki düşüşün temel nedeninin bundan kaynaklandığını düşünüyoruz” dedi. HDP olarak ilk defa Sandık Kurulu üyeliğine hak kazandıklarına dikkat çeken Semra Doğan, Kadıköy'de kısa sürede müşahit ve sandık kurulu üyelerini belirlediklerini,  bu seçimlerde de sandık güvenliğine dikkat edeceklerini söyledi.

SEÇMENE HATIRLATMA
Seçmenler, 1 Kasım Pazar günü 08.00-17.00 saatleri arasında oy kullanabilecek. Seçmen bilgi kağıtlarının dağıtım işlemi sona erdi ancak seçmen bilgi kağıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabilecek. Seçmen kağıdı bulunmayıp kütüğe kayıt olanlar, ibraz edecekleri kimlik belgeleriyle (nüfus kağıdı, ehliyet, pasaport, evlenme cüzdanı) oy verebilecek. Seçmenler, Yüksek Seçim Kurulu’nun www.ysk.gov.tr internet sitesinden de hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenebilecek.

ENGELLİ BİREYLERE YARDIM
Tek başına oy kullanamayacak fiziki engeli olan bireylerin oy kullanmasına akrabalarından biri yardım edebilecek. Seçmenin akrabası yanında değilse başka bir seçmenin yardım etmesi de kabul edilecek. Sandık kurulu başkanı ve üyeler ise engelli seçmenlere yardım edemeyecek. Kadıköy’de oy kullanacak engelli, hasta ve yaşlı seçmenler için Kadıköy Belediyesi seçim günü araç hizmeti verecek. Hizmetten yararlanmak isteyen vatandaşlar 444 55 22 nolu telefonu arayabilecekler.

“OYUNU SEVEN SAYSIN”
Seçimlere sayılı günler kala Oy ve Ötesi Derneği, “Oyunu seven saysın” sloganıyla seçimlerde müşahit olma çağrısı yaptı. 80 bin gönüllü sayısına ulaşmak için kampanya çalışmalarına hız veren Oy ve Ötesi’ne gönüllü olmak için; sandik.oyveotesi.org sayfasından gönüllü kaydınızı yapabilirsiniz.  Seçimler hakkında daha detaylı bilgi için Oy ve Ötesi Derneği’nin  http://oyveotesi.org/  web sayfasından yararlanmak da mümkün.

SAATLER 8 KASIM’DA GERİ ALINACAK
Bu yılki yaz saati uygulaması 1 Kasım’da yapılacak Genel Seçimler nedeniyle  8 Kasım’da sona erecek. 25 Ekim’de yaz saati uygulamasının sona ermesi ve saatlerin 04.00’ten itibaren 1 saat geri alınması gerekiyordu. Genel seçimlerde karışıklığa yol açmamak için saatlerin geri alınma tarihi 8 Kasım Pazar gününe ertelendi.

ARŞİV