Şekerbank'a HES borulu protesto

Sanatçılar ve çevreciler, Trabzon Solaklı'daki HES'in gerçek sahibi olduğunu açıkladıkları Şekerbank’ı, Feneryolu Şubesi önünde protesto etti. Bankanın önüne HES borusu bırakıldı.

26 Eylül 2012 - 13:45
Sanatçılar ve çevreciler, Trabzon Solaklı'daki HES'in gerçek sahibi olduğunu açıkladıkları Şekerbank’ı, Feneryolu Şubesi önünde protesto etti. Bankanın önüne HES borusu bırakıldı.
 
Kamusal Sanat Laboratuvarı (KSL), çevre duyarlılığına vurgu yapan sergiler düzenleyen Şekerbank’ın, Trabzon Solaklı Derebaşı HES projesinin gerçek sahibi olduğunu açıklamak amacıyla 20 Eylül Perşembe günü Şekerbank Feneryolu Şubesi önünde bir eylem gerçekleştirdi.
Eyleme; Karadeniz İsyandadır Platformusanatçılar
HES'lere Karşı Gençlik Kampı öğrencileri ve Üniversiteli Öğrenciler (Mimar Sinan, Marmara, Boğaziçi, Yıldız Teknik, Galatasaray, Okan, Bilgi, İstanbul Üniversiteleri) destek verdi. Eylem için hazırlanan, üzerinde “Şekerbank HES Çalışmalarına Devam Ediyor” ve Şekerbank’ın son sergisinin adı olan “İçten Bakış” yazılı, iki metre çapındaki HES borusu bankanın giriş kapısı önüne taşındı.
 
‘AÇIK EKRAN’ KALDIRILDI
Performans, sergide yer alan “İçten Bakış” videosunun HES borusunun “içinden” seyredilmesi üzerine kurulmuştu. Fakat eylemden haberdar olan Şekerbank yönetimi ve sergi küratörü 24 saat açık olan “Açık Ekran” galerilerini kapatmışlar, video ekranını banka vitrininden kaldırmışlardı. Bunun üzerine HES borusu bankanın kapısına bırakılarak, basın açıklamaları yapıldı.
Eylem sırasında HES borusunun içine Karaçam, Köknar halkına yapılan müdahaleler ve doğanın katledilişini anlatan fotoğraflar yapıştırıldı. Altında iki yüzden fazla sanatçının imzası bulunan, Şekerbank’ın ekoloji temalı sergi serisini eleştiren açıklama, Kamusal Sanat Laboratuvarı’nın açıklaması ve sekiz üniversitenin öğrencilerinin açıklaması basına okundu. Ayrıca Karadeniz İsyandadır Platformu ve HES’lere Gençlik Kampı üyeleri birer konuşma yaptı. Bankanın üzerinde bulunduğu Bağdat Caddesi’nden geçenler eyleme ilgi gösterirken Kamusal Sanat Laboratuvarı, Şekerbank’a “armağan” ettiği HES borusunu banka giriş kapısında bırakarak eyleme son verdi.

 


ARŞİV