Semtin 'Bisiklet Doktoru'

Bisiklet denince akla gelen ilk isimlerden olan Ali Özen, çocukluğunun geçtiği Kuşdili Çayırı’nda yıllardır işlettiği dükkânıyla bisikletlilerin uğrak noktası olmaya devam ediyor

11 Ağustos 2016 - 13:51
Mustafa SÜRMELİ
Kadıköy’ün yıllardır bisiklet tamiri yapan ismi Ali Özen bisiklet sevdalılarının, “Bisikletin Ustası” diye tanıdığı bir isim. 1960’ların başından bu yana yaşadığı Kadıköy’de, eskiden Kuşdili Çayırı denilen yerdeki dükkanında yıllardır bisiklet tamiri yapıyor.
“Bana gelen bisiklet yeniden doğuyor. Bu da işimi sevdiğimden, meslek aşkından” diyen Ali Özen, ilkokuldan diplomayı aldığından beri bisikletle yaşadığını belirterek, “İlk günkü gibi seviyorum bisikleti. Dünyaya yeniden gelsem yine aynı işi yaparım” diyor.

KUŞDİLİ ÇAYIRI VE BİSİKLET
Aslen Nevşehirli Özen ailesi, Ali Özen henüz 3-4 yaşlarındayken İstanbul’a gelip önce Arnavutköy’e birkaç yıl sonra da Kadıköy’e taşındı. Ali Usta Kadıköy’e ilk geldiği yılları şöyle anlatıyor: “O yılların Kadıköy’ü bomboştu. Şimdi otopark olan eski Salı Pazarı’nın bulunduğu yer eskiden mesire yeriydi. Ağaçlıktı. Biz Kuşdili Çayırı’nda bisiklet kiralardık. Kadıköy’de eskiden kaç kişide bisiklet vardı ki. 1964’te burada bisikletle bir tur 25 kuruştu. Çayır çimen, gölgelikti. Bayram tatillerinde bayram yeriydi Kuşdili Çayırı.”
Bisiklete bindiği ilk günü hiç unutmadığını, bir daha bisikletten kopmadığını söyleyen Ali Özen, “O zaman alıştırma tekeri yoktu. Hafif meyilli yerden aşağıya bir bıraktım gidiş o gidiş hemen öğrendim. 7-8 yaşlarındaydım” diye anlatıyor o günleri…
Eşi, 3 çocuk, 8 torun, gelin ve damatlarıyla Kadıköy’ de yaşadığını anlatan Ali Özen, bisiklete bindiğinde hissettiği duyguları, “Bir martı gibi leylek gibi süzülüyorum üzerinde. Her şeyi unutuyorum. Ne borcum var ne harcım, hiçbir sıkıntım kalmıyor. Bisiklet mutluluk” diyerek stresten, sıkıntıdan bisikletle uzaklaştığını da ifade ediyor.

“BİSİKLET DOKTORU”
Pazar dâhil 1964 yılından bu yana her gün açık olan dükkanını sabah 8.00’de açan Ali Usta’nın yaklaşık 12-15 saati, kısacası son müşteri de gidene kadar dükkanda geçiyor. 1974-75’li yıllardan kalma Ali Usta’nın siyah beyaz gençlik fotoğrafı yer bulmuş bisiklet jantları arasında kendine. Meşhur Kuşdili Çayırı civarında çektirdiği bir fotoğraf olduğunu belirten Ali Usta, Bu arada bisiklet müşterisinin hassas, nazik ve samimi olduğunu da ifade ediyor. Çevresinde kendisine bisiklet doktoru da denilen Ali Usta, trafikte bisikletlilere saygı gösterilmesini de rica ediyor. “Bisikleti sevin, bisiklete yaz kış binin, hiç ara vermeyin” diyen Özen, sağlık sorunları nedeniyle artık bisiklete binemediğini de hüzünle anlatıyor.

“AĞIR BİSİKLET ALMAYIN”
Bu yıl bisiklet satışlarının istenen düzeyde olmadığını, ucuz ve kalitesiz bisikleti tavsiye etmediğini ifade eden Ali Usta, “Alanın elinde kalıyor. Paraya önem vermediğim için bana kaliteli bisiklet gelsin. Bakımı da kolay, işçiliği de kolay. İyi bisiklet olup olmadığını kullanırken de anlayabilirsiniz. Yolda gidişinden, yokuşları rahat çıkışından, en önemlisi de hafifliğinden anlarsınız. Kaynak yerlerine bakılmalı” diyor.
Bisikletin mevsimi olmadığını belirten Ali Özen, genel olarak bisiklet mevsiminin karneden sonra başladığını ifade ederek ebeveynlere çocuklarına bisiklet alırken dikkat etmeleri gerekenleri de şöyle özetledi: “Küçük yaşta bisiklet kullanmaya başlayan çocuklar ağır bisikletler yüzünden bisikletten soğuyor. Çünkü bisiklet yürümüyor. Ağır bisiklet almayın.”

“KADIKÖY ŞANSLI”
Bisiklet binecek yol olmamasından duyduğu memnuniyetsizliği dile getiren Ali Usta, “Kadıköy yine İstanbul’da en şanslı ilçelerden. Çünkü bizim belediyemiz belli yerlerde bisiklet yolu yaptı ondan dolayı iyiyiz” diyor ve bisiklete daha fazla önem verilmesini rica ediyor.

“İŞİNİ ÇOK SEVİYOR”
Ali Usta’nın müşterilerinden Sinan Çambol, küçüklüğünden bu yana bisiklet kullandığını söyleyerek sohbetimize dâhil oluyor ve yaz kış işe bisikletle gidip geldiğini, hem trafik sıkıntısından hem de stresten uzaklaştığını belirtiyor. Eşi ve kendisinin bisikletleriyle Ali Usta’yı sık sık ziyaret ettiklerini anlatan Çambol, “İşinin ehli olduğunu size yaptığı önerilerden anlıyorsunuz. İşini aşkla yapıyor, para derdi yok. Bisikletinizin ihtiyacı olanı önerir. Bisikletinize nasıl bakmanız gerektiğini anlatır. En doğru teşhisi koyup en iyi bakımı yapıyor bisikletinize” diyor. Bisikletine özen gösterdiği için Ali Usta’ya getirdiğini söyleyen Çambol, bisikletin sağlık ve çevre için faydalı, güzel bir hobi ve ulaşım aracı olduğuna da dikkat çekiyor.


ARŞİV