Sen de yapabilirsin!

Zihinsel engellilerin çektiği fotoğraflardan oluşan ‘Ben de yapabilirim!’ sergisi CKM’de

04 Aralık 2014 - 14:15
 Zihinsel engellilerin çektiği fotoğraflardan oluşan ‘Ben de yapabilirim!’ sergisi CKM’de
 

Semra ÇELEBİ

 

ZİÇEV (Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı) İstanbul Şubesi’nin, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü için hazırladığı sergi, zihinsel engelli bireylerle ilgili tabuları yıkıyor. ‘Ben de Yapabilirim!’ adlı fotoğraf sergisi, farklı yaşlardaki zihinsel engellilerin sokağa çıkıp çektikleri fotoğraflardan oluşuyor.

Sergiye öncülük eden Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı, 1982 yılından bu yana ‘zihinsel yetersizliği olan bireylerin eğitimlerini ve gelecek güvencelerini olabildiğince yaygın ve kalıcı bir şekilde karşılayabilmek çabasında’ olan bir vakıf. Genel merkezi Ankara'da olan ZİÇEV’in 14 ilde şubeleri bulunuyor. Vakıf şu an Türkiye genelinde 2 bin 500 zihinsel engelli bireye hizmet veriyor.
İstanbul’daki şubesi Ümraniye’de bulunan ZİÇEV bünyesinde ritim, halk dansları, resim, fotoğraf, batı dansları çalışmaları yapılıyor. ‘Ben de Yapabilirim!’ sergisi de bu çalışmaların bir ürünü.
ZİÇEV İstanbul Şube Müdürü Muzaffer Arslan, sergiyle ilgili şunları söylüyor:
“Fotoğraf kulübümüzün önceki yıllarda öğrencilerimizle yaptığı bu çalışmayı, geçen yıl Türkan Saylan Kültür Merkezinde ve Ümraniye Meydan AVM Salonunda sergiledik. Bu yılsa çalışmamıza Maltepe Üniversitesi’yle yaptığımız ‘Afiş’ çalışmasını da ekleyerek Kadıköy CKM’de sergilemek istedik. Bu sergilerde ve dış etkinliklerde gördük ki bir farkındalık yaratmayı başardık. Ayrıca  zihinsel engelli bireylerin özellikle sanat alanlarında çok başarılı olduklarını sanatseverlere göstermeyi arzuladık. Sergimizi değışik zamanlarda değişik mekânlarda sürdürmeyi planlıyoruz.”
Sergideki fotoğrafları, yaşları 17 ila 40 arasında değişen on öğrenci, üç aylık bir süreçte çekmiş. Arslan, fotoğrafın zihinsel engelliler için önemini şu sözlerle ifade ediyor: “Zihinsel yetersiz bireylerin duygusal zekâları oldukça yüksek ve ayrıntıları çok önemsiyorlar. Fotoğrafla kendilerini ifade ediyorlar. Özellikle yaptıklarıyla toplumda kabul gördüklerinde bir işe yarama duygusunu yaşıyorlar. Hele bu çalışmalarına aileleri de şahit oluyorsa bu, hem engelli bireyi hem de aileyi çok mutlu ediyor.”
‘Ben de Yapabilirim!’ fotoğraf sergisi,6 Aralık Pazar akşamına kadar Caddebostan Kültür Merkezi’nde görülebilir.
 

ARŞİV