Sencer Divitçioğlu'nun kitapları TESAK'TA

İktisat ve tarih alanında yaptığı çalışmalar ile tanınan geçtiğimiz Eylül ayında kaybettiğimiz Prof. Dr. Sencer Divitçioğlu’nun kitapları, Kadıköy Belediyesi Tarih Edebiyat ve Sanat Kütüphanesinde.

30 Ekim 2014 - 15:43
İktisat ve tarih alanında yaptığı çalışmalar ile tanınan geçtiğimiz Eylül ayında kaybettiğimiz Prof. Dr. Sencer Divitçioğlu’nun kitapları, Kadıköy Belediyesi Tarih Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi’ne (TESAK) kazandırıldı.
 
İktisat ve tarih alanında yaptığı çalışmalar ile tanınan ve bu konuda önemli eserler kazandıran Prof. Dr. Sencer Divitçioğlu’nun araştırmaları sırasında yararlandığı kitaplar artık Kadıköy Belediyesi Tarih Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi’nde.
Divitçioğlu genç araştırmacıların yararlanması için kitaplarını bağışlamak istemişti. Üniversitelerden olumsuz yanıt alan Divitçioğlu 9 Eylül 2014’de hayata veda etti.  Divitçioğlu’nun kitaplarını bağışlamak istemesi üzerine harekete geçen Kadıköy Belediyesi Tarih Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi (TESAK) çalışanları, iki bin kitabı Prof. İber Ortaylı ve Ferit Edgü’nün katkılarıyla Kadıköy Belediyesi Tarih Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi’ne kazandırdı.
Kütüphane dışında aynı zamanda konferans, sempozyum, söyleşi, belgesel gösterimleri için bir kültür mekânı olarak hizmet verecek TESAK’da değerli araştırmacı, yayın ve bilim adamı Sencer Divitçioğlu’nun kitapları birarada bütünlük içinde raflarda yerini alacak.
 
SENCER DİVİTÇİOĞLU KİMDİR?
14 Şubat 1927 tarihinde İstanbul’da doğdu. 1950 yılında İ.Ü. İktisat Fakültesi’ni bitirdi. Doktorasını Paris Üniversitesi İktisadi Bilimler Fakültesi’nde yaptı. “Marx’ta İktisadi Büyüme” (1959) adlı teziyle doçent oldu. 1976 yılında profesörlüğe yükseldi. 1983 yılında Paris Üniversitesi’nde konuk profesör olarak dersler verdi. Çeşitli iktisat kuramlarını matematiksel bir dille ele alan teorik çalışmaların ardından, tarihle uğraşmaya başladı.Eserleri: Kök Türkler (1987), Geçivermiş Gelecek (1991), Nasıl Bir Tarih? (1992), Oğuz’dan Selçuklu’ya (1994), Osmanlı Beyliğinin Kuruluşu (1996), Ortaçağ Türk Toplumları Hakkında (2001), Orta - Asya Türk İmparatorluğu VI. - VIII. Yüzyıllar (2005), Orta-Asya Türk Tarihi Üzerine Altı Çalışma (2006), Meta Tarih - Ege Beylikleri: Meta History - Egean Beyliks (2008), Mikroiktisat (1962), Asya Tipi Üretim Tarzı ve Az-Gelişmiş Ülkeler (1966), Asya Üretim Tarzı ve Osmanlı Toplumu/Marksist Üretim Tarzı Kavramı (1967; 2003), Das Kapital Üstüne Çeşitlemeler (1969), Değer, Üretim ve Bölüşüm (1982) 

 


ARŞİV