Şengör: 'Yakında deprem bekliyorum'

Suadiye Gönüllüleri’nin davetlisi olan Prof. Dr. M. Celal Şengör, yakın zamanda İstanbul’da bir deprem beklediğini söyledi

20 Şubat 2015 - 09:50
 Suadiye Gönüllüleri, Caddebostan Kültür Merkezi’nde Prof. Dr. M. Celal Şengör’ü ağırladı. Yakın bir zamanda İstanbul’da deprem beklediğini belirten Şengör, “Ama istatistikî olarak İstanbul depremi İzmit depreminden sonraki ilk 30-50 yıl arasındaki bir tarihte bekleniyor” dedi.

İstanbul’un Çin’deki gibi 7.9’luk bir depreme dayanamayacağını kaydeden Prof. Şengör, böyle bir depremde ölü sayısı ve yıkımın çok büyük olacağını ifade etti. Şengör’e göre İstanbul’daki depremin şiddeti maksimum 7.6 olacak, 50-100 bin arasında insan ölecek ve 40 bin bina da yerle bir olacak.

EN TEHLİKELİ YERLER
İstanbul’da olması beklenen deprem için modellemeler yapıldığını söyleyen Şengör, bu modellemelere göre depremin şiddetinin sadece bir yerde 10’a çıktığını dile getirdi. Modellemelere göre İstanbul’da olacak depremi Yeşilköy ve civarında yaşayanlar 10 şiddetinde hissedecek. Diğer sahillerde ise 9 ve 8’e düşecek dedi. Şengör deprem önlemlerinin arttırılması gerektiğini belirtti. 

ARŞİV