İstanbul Medeniyet Üniversitesi (İMÜ) Özel Eğitim Bölümü ve Otizm Uygulama ve Araştırma Merkezi, 6 Şubat depreminin ardından beş özel öğretim öğretmeninin çektiği fotoğrafların sergilendiği "Sesleri Görmek" adlı etkinliği düzenledi. İMÜ Ziraat Bankası Kütüphanesi'nde açılan sergiye İMÜ Rektörü Prof. Dr. Gülfettin Çelik ile Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Akın'ın da katıldı.
“SESLERİNİ GÖRSELLERLE ANLATTILAR”
Otizm Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yeşim Güleç Aslan sergi hakkında, “Bu bir araştırmanın son parçası, özel eğitim öğretmenleri orada yaşadıklarını, seslerini görsellerle anlattılar. Acılarını en iyi görsellerle ifade edebileceklerini düşündük” dedi.
Özel Eğitim Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Hatice Şengül Erdem ise, “Çalışmayı yürütmek bizim için hem heyecan verici hem de duygusal olarak oldukça zordu. Biz fiziken araştırmacı olarak, bölgede bulunamasak bile, bölgede görevli olan beş özel eğitim öğretmeni arkadaşımızla sürekli temas halindeydik” şeklinde konuştu.
İTHAF EDİLENLER
Sergi, özel eğitim öğretmenleri tarafından; 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremlerle hayatını kaybedenlere, yakınlarına ve tüm depremzedelere, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında tüm farklı olanlara ve farklı olanlarla bir arada yaşamayı öğrenenlere, 24 Kasım Öğretmenler Günü kapsamıyla, deprem bölgesinde görev yapan öğretmenler başta olmak üzere tüm öğretmenlere ve öğretmen adaylarına ve Cumhuriyet’imizin 100.yılı onuruna, Başkumandan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ithaf ediliyor.
ÖĞRENCİM ÇOK MUTLU OLACAK HEYECANI
18 Mayıs tarihinde Kahramanmaraş Elbistan Pınarbaşı’nda özel eğitim öğretmeni Atakan Özgül tarafından çekilen bu fotoğraf, deprem bölgesine gelen yardım malzemeleri içindeki oyuncakları, öğrencilerine verecek olan bir öğretmenin hissettiği mutluluğu, heyecanı ve bu oyuncakları gönderen kişilere/kurumlara minnetini temsil ediyor. Fotoğraf, aynı zamanda deprem sonrası yardımlaşmanın önemine vurgu yapıyor.
ESKİ ZAMANLARIN SICAKLIĞI
7 Nisan tarihinde Kahramanmaraş Elbistan’da özel eğitim öğretmeni Huriye Çetinkaya tarafından çekilen bu fotoğraf, kısıtlı imkanlar içerisindeki eğitim ortamını temsil ediyor. Soğuk ve yağmurlu bir havada öğretmen ve öğrencilerin elektrikli bir soba etrafında toplanıp, bir eğitim ortamının oluşturulmasını anlatıyor. Bu şartlarda eğitimin mümkün olabileceğini gösteriyor.
GÖKYÜZÜNDEKİ UÇURTMA
28 Nisan Kahramanmaraş Elbistan’da özel eğitim öğretmeni Büşra Tahtacı tarafından çekilen fotoğraf, depremin yıkıcı etkilerine rağmen, devam eden yaşamı anlatıyor. Konteynırların arasında çocukların oyun oynaması, çocuk sesleri ve tele takılan bir uçurtma, yaşamın devam ettiğini gösteriyor. Aynı zamanda, konteynırdaki yaşama dair izler (çamaşır askısı vb.) yaşamın her şeye rağmen devam ettiğini simgeliyor.
GRİ DUVARLARI RENKLENDİRELİM
Kahramanmaraş Türkoğlu’nda özel eğitim öğretmeni Zozan Akboru tarafından çekilen fotoğraf, deprem sonrası çadırlarda yürütülen özel eğitim hizmetlerini özetliyor, dağınık ama renkli ve umutlu.