Şimdi de 'Atatürk anıtı' krizi!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Haydarpaşa Garı ve Kadıköy meydanını içeren planı tartışma yarattı.

12 Aralık 2012 - 11:43

Gökçe UYGUN
 
Kadıköy'de önce 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlama töreninde çelenk gerginliği, ardından ''Göztepe Parkı'na cami'' tartışması, şimdi de ''Atatürk anıtı'' krizi yaşanıyor. Kadıköy Belediye Meclisi'nin 7 Aralık Cuma günkü oturumunda gündem dışı söz alan Başkan Selami Öztürk, krizin ortaya çıkışı ve nedenlerini şöyle anlattı; ''Bugüne dek İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde alınan bazı kararlar bizi üzdü. Tahmin ediyorum ki siz AKP'li meclis üyelerini de çok üzmüştü. Biz Kadıköy Belediyesi olarak bugüne dek İBB'nin 60'a yakın planına dava açtık. Oysa ilçe belediyesi ile büyükşehir belediyesi -farklı siyasi partilerden olsak bile- sorunların birlikte halledilmesi gerekir. Biz tam Göztepe Parkı ile uğraşırken tam bir facia ile karşı karşıya kaldık! Dünyanın neresine giderseniz gidin kentlerin meydanları, deniz kenarları, açık alanları olur ve buralara yapı yapılmaz. Oysa şimdi İBB'nin hazırladığı 'Haydarpaşa Garı ile Kadıköy Meydanı ve çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı'na bakın. Haydarpaşa Garı, gar olarak kalması gereken tarihi bir değerdir. Ama bu planda gar+kültürel tesis+konaklama deniliyor. Konaklama kelimesi ile her şey kendini belli ediyor zaten. Üst katlar otel olacak, alta da Moda nostaljik tramvayı gibi bir tren gelecek. Kimi tatmin eder bu?''
 
ATATÜRK ANITI YERİNE PANAYIR!
Öztürk, Kadıköy sahil kesimi boş ve yemyeşil olması gerektiğini vurgulayarak, ''Zaten yıllardır orada yöresel derneklerin çadırları kuruluyor, yiyecek dumanları yükseliyor. Utanıyoruz. Şimdi Atatürk Anıtı'nın olduğu yere 'fuar, panayır ve festival alanı' fonksiyonu getirerek, bu panayırı kalıcı tesis haline getirmek istiyorlar. Zaten hükümet saygı duruşunu yasakladı, çelenk koymayı yasakladı.
Kadıköy Belediyesi'nin, Kadıköylülerin parasıyla yaptığı Atatürk Anıtı yerine kocaman bina yapacaksınız. Kime sordunuz? Niyetiniz ne? Birazcık saygı! Ben bu kentin belediye başkanıyım, sizler de meclis üyesi. Kimse bize bir şey sormadı. Bize ayıp değil mi bu?! Nasıl içimize sindireceğiz?'' diye sordu. Öztürk, ''Oraya 300-400 bin m2 inşaat alanı olacak. Kentin tarihi yapısına darbedir bu. Kentin belediye başkanı olarak bunu kabul etmektense istifa etmeyi tercih ederim'' diye isyan eden Öztürk, şöyle devam etti;
''Plana Kadıköy Belediyesi olarak itiraz ediyoruz. İBB'nin önünde 60 günlük süre var. Bu süreyi aklı selime gelmek ve yeni proje yapmak için değerlendirsin. Bu plana karşı tüm yasal haklarımızı kullanacağız, gerekirse dava açacağız. Davadan lehimize sonuç çıkmayabilir. Ama unutmayın insanların kalbinde yazacak bu yaptıklarınız. Azıcık inancınız varsa öteki defterde de yazacak!''
 
KADIKÖYLÜ BUNLARI UNUTMAYACAK
Başkan Öztürk'ten sonra söz alan Kadıköy Belediye Meclisi AKP Grup Başkanvekili Fatih Kaya ise '' Atatürk Anıtı kaldırılacaksa biz daha güzelini başka yere koyarız. Bu planda benim dikkatimi yeşil alanların çokluğu dikkatimi çekiyor. Plan tarihsel dokuyu koruyor. Mevzunun Atatürk büstüne indirgenerek siyaset yapılmasını doğru bulmuyorum'' dedi. Bunun üzerine Öztürk, Kaya'ya şöyle yanıt verdi: ''Atatürk konusunda hassasız. Çünkü nereden nereye geldiğimiz görüyoruz. Kadıköy Belediyesi olarak bugüne kadar hangi ilkelerde dik durduysak, bundan sonra da durmaya devam edeceğiz. Fikirtepe, Göztepe ve son olarak Atatürk anıtı olayı... Kadıköy'de bunları yapmaya devam ederseniz gelecek dönem bu mecliste AKP'li üye kalmaz. Çünkü Kadıköylü unutmaz.''
 
SADECE ANIT DEĞİL HAYDRAPAŞA DA TEHLİKEDE!
 Kamuoyuna Atatürk Anıtı’nın kaldırılmak istenmesiyle yansıyan Haydarpaşa Garı ve Kadıköy Meydanı Planı’na hem Kadıköy Belediyesi’nin hem de Kadıköylülerin itirazı olduğunu kaydeden Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin açıklamalarıyla kamuoyunu yanlış bilgilendirdiklerini söyledi. Konunun topluma sadece Atatürk Anıtı’nın kaldırılacağı şeklinde yansıdığını oysa bununla beraber başka konuların da olduğunu belirten Öztürk şunları söyledi: “Planın adı, Haydarpaşa Garı ile Kadıköy Meydanı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ancak, bu planda korunan bir şey yok. Anıtlar Kurulu, Haydarpaşa Garı’nın tarihi işlevinin sürmesi görüşünü kararlaştırdı. Buna rağmen, Haydarpaşa Garı çevresinde büyük bir yapılaşma yoğunluğu getiriliyor. Haydarpaşa Garı için “kültürel tesis, konaklama alanı, alt katlar gar, üst katlar konaklama tesisi” ifadesi kullanılıyor. Yani oraya nostaljik bir tren gelecek, üstü yine otel yapacaklar. Oysa hemen garın arkasına yine tamamı turizm ve konaklama olmak üzere bir alanı ayrılmış. Bunlar varken niye Gar bir daha konaklama tesisi yapılıyor? Amaçları Atatürk heykelini tartıştırarak, aslında Haydarpaşa Projesini kaçırmak.”
 
ÖZTÜRK'TEN İSPARK ÖNERİSİ
Öztürk, şu öneride bulundu: “Atatürk Anıtı’nın bulunduğu meydan 4729 metrekarelik bir alan olarak ayrılıp, fuar, panayır ve festival alanı olarak planlanmış. Plan notu olarak da “sökülüp takılabilen üniteler yer alabilir, bodrum kat yapılmamak” şartıyla ifadeleri eklenmiş. Büyükşehir Belediyesi anıtı kaldırmayacaklarını söylüyor. Bunda samimiyse gelsin plandaki bu fuar ve panayır alanı bölümünü, Atatürk heykelinin olduğu bölümden alıp, başka yere kaydırsın. Orada İSKİ ve İSPARK’ın alanı var. Fuar için bu bölümler uygun. Büyükşehir, Kadıköylülerin denizi gördüğü, törenler için kullandığı Anıttan ve çevresinden elini çeksin. Biz Kadıköy’e yakışır bir meydan istiyoruz. Kadıköylülerin hakkını korumak zorundayız. Planın sadece Kadıköy Meydanı, Atatürk Anıtı bölümü değil, bunlarla beraber bölgedeki yoğunluğu arttıracak diğer detaylarıyla tamamına itirazımız var.”
 
İBB: ''ATATÜRK ANITI KALDIRILMAYACAK''
İBB'den yapılan yazılı açıklamada ise "Kadıköy Meydanı'ndaki Atatürk anıtı kaldırılacak yerine bina yapılacak" iddialarını gerçeği yansıtmadığı savunuldu. Açıklamada, ''1/5000 Ölçekli Haydarpaşa Garı İle Kadıköy Meydanı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’nda açıkça görüleceği üzere Kadıköy Rıhtım Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı’nın da içinde yer aldığı alan, Fuar, Panayır ve Festival Alanı lejantında kalmaktadır. Plan notlarında söz konusu alanda değil bina bodrum dahi yapılamayacağı, sadece etkinlik zamanlarında kullanılmak üzere geçici ve takılıp sökülebilen hafif malzemeden üniteler yapılabileceği açıkça belirtilmektedir. Böylelikle "Atatürk anıtı yıkılacak, yerine bina yapılacak" iddiasının gerçek dışı olduğu ortadadır'' denildi.

Kriz 60 günde çözülecek mi?
12 Kasım'da İBB Meclisi’nde CHP’lilerin ret oyuna karşılık AKP'li üyelerin oy çokluğuyla onaylanan ''Kadıköy İlçesi, 08.10.2012 Tasdik Tarihli 1/5000 ölçekli Haydarpaşa Gar, Kadıköy Meydanı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı'', Kadıköy Belediyesi’nde askıya çıkmıştı. 12 Aralık Çarşamba'ya dek süren askı süresinde plana itirazlar yapıldı Kadıköy Belediyesi de plana olan itirazlarını İBB'ye sundu. Askı süresi içinde plana yapılan itirazlar daha sonra İBB Meclisi’ne gelerek tartışılacak. İtirazlardan sonra plan son şeklini kazanacak. Ancak itirazların Belediye Meclisi tarafından kabul edilmemesi halinde yargıya başvuru yapılabiliyor.
 
Kadıköylülerin itirazı var!
Haydarpaşa Gar, Kadıköy Meydanı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı'nın getirdiği olumsuz değişikliklerin duyulmasının ardından Kadıköylüler, Kadıköy Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’nın da kaldırılmasını içeren Haydarpaşa Garı ve Kadıköy Meydanı Planı'na itiraz için belediyeye akın ettiler. Haftasonu bile belediyenin Hasanpaşa'daki binasına gelen yüzlerce Kadıköylü, itiraz dilekçesi doldurdu.   Nüfus cüzdanı ile geldikleri Belediyede, Kadıköy Belediyesi’nin hazırladığı dilekçeyi imzalayarak bireysel başvuru yapıp itiraz hakkını kullanan Kadıköylüler, Atatürk Anıtı’nın kaldırılmamasını, planın değiştirilmesini, Kadıköy’e yakışır bir meydan düzenlenmesi yapılmasını istediler. Bu dilekçe, sadece meydan düzenlenmesine değil, Haydarpaşa Garı çevresinde yapılaşma getiren planın tamamına karşı.
 
KADIKÖYLÜLERİN İTİRAZ DİLEKÇESİ
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na sunulmak üzere Kadıköy Belediye Başkanlığı’na yurttaşların verdiği dilekçede şunlar yazıyor;
 
                       08.10.2012 t.t.li 1/5000 ölçekli Haydarpaşa Gar, Kadıköy Meydanı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Büyükşehir Belediye Başkanlığınca 8.12.2012 tarihinde onaylanmış ve 12.11.2012 -12.12.2012 tarihleri arasında Büyükşehir Belediye Başkanlığınca askıya çıkarılmıştır.     
           Anadolu yakasının en büyük meydanına yapılan bu planda;
   İnsanların yürüyüş alanlarını kapsayan “Aktif Yeşil Alanlar” olarak ayrılan kısımda “..her bir tesisin taban alanı 500m2 ‘yi, emsal:0.03’yi ve 2 kat yapılaşma değerini aşmamak koşulu ile sosyal kültürel tesisler yapılabilir. Aktif yeşil alan olarak belirlenen bölgelerde zemin-altı geçiş güzergahında ticari birimler ve otopark yapılabilir.” şeklinde yapılaşmaya olanak sağlanmıştır. Bodrumlar ticaret ve otopark olarak yapılanabilmektedir. Bu yapılaşmaya sınırlama da getirilmemiştir.
         Fuar, Panayır ve Festival Alanı(F) olarak belirlenen alanda, Kadıköy Meydanına yoğun bir yapılaşma verilerek meydanın sirkülasyon alanının azalmasına ve insan yoğunluğunu ise artmasına neden olacağından ve meydanın meydan olma özelliğini ve fonksiyonunu kaybedeceğinden tarihi bir meydana verilen bu yapılaşmaların iptal edilmesi gerekmektedir. Ayrıca bu meydan Atatürk Heykelinin ve tören alanı olarak kullanılan alanın da Fuar Alanına alınması, meydanda bu tören alanının iptal edilmesi anlamına gelmektedir.
                    Haydarpaşa Gar Binasının üst katlara konaklama fonksiyonu verilmiştir. Ancak Türkiye’nin en büyük kültür binalarından biri olan Haydarpaşa Gar Binasının tamamı Kültür Merkezi ve yine Gar binası olarak kullanılmalıdır.
        Haydarapa Gar binasının arkasında yer alan Ticaret Alanına 2 emsal verilmiştir. Oysaki bu alana getirilen ticaret bölgede zaten yoğun ticaret olması nedeniyle bu yapı yoğunluğunun azaltılması gerekir.
        Haydarpaşa Gar Binasının kuzeyinde yer alan Turizm, Konaklama ve Kültürel Tesis Alanına 1.5 emsal verildiği görülmektedir. Bu alan bu haliyle oteller bölgesi olacaktır. Bölgedeki ulaşım aksları bu yoğunluğu kaldıramayacaktır. Bu nedenle Turizm Konaklama Kültür Alanındaki yoğunluğun azaltılmasını talep etmekteyim.
       Haydarpaşa Gar Binasının arkasındaki alanın (planda 0.30 emsal yapılanma koşulu verilen T.C.D.D Hizmet Alanı ) Gar Binasını kapatmaması için yeşil alan olarak düzenlenmesini talep etmekteyim.
       Eski Et Balık Kurumu arazisinin olduğu alanın 1.00 emsal verilerek Kültürel Tesis Alanına alındığını ve bu alanda %20’sinin Ticaret olarak kullanılacağı notlardan anlaşılmaktadır. Kadıköy Meydanında yer alan ve denizle bağlantımızda sorun teşkil edecek bu yoğunluğa karşıyım.
        3194 sayılı İmar Kanunu gereği 08.10.2012 tasdikli 1/5000 ölçekli Haydarpaşa Gar, Kadıköy Meydanı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planına itirazımın değerlendirilmesini arz ederim.
 
GAZETE KADIKÖY MANŞET YAPMIŞTI
Daha önce bu konuyu gündeme getiren Gazete Kadıköy, 615. sayısının manşetinde ''Meydan daha yeşil olsun'' talebini dile getirmişti. Başkan Öztürk, ''Proje kapsamında fuar veya geçici fuar alanı adı altında kapalı mekânların inşa edilmesi yönünde ciddi tereddütleri olduğunu'' söylemişti. Öztürk'e göre, Kadıköy sahil bandında Beşiktaş, Eminönü Vapur İskeleleri, Kadıköy Tarihi Şehremaneti Binası ve eski Hal Binası dışında yapılaşmaya gidilmemesi gerekiyor. Hatta küçük yapılaşmaların da bölgeden kaldırılması yayalaştırma adına atılması gereken adımlardan olmalı. 593. sayımızın manşetinde de ''Kadıköylü rıhtımını geri istiyor'' başlığı altında, ''Kadıköy'ün giriş kapısı rıhtım, Beşiktaş Vapur İskelesi'nin çevresi, Balon'un etrafı... Tüm bu alanlar son birkaç yıldır adeta işgal altında. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin izniyle yapılan ''festival'' adı altındaki çirkin görüntüler; derme çatma barakalar, çadırlar, tabureler... Bu manzaranın Kadıköy'e hiç mi hiç yakışmadığı konusunda ise herkes hemfikir. Yöneticiler, stk temsilcileri ve Kadıköylüler, ''Rıhtım Kadıköy'ün giriş kapısı. Bu alan Kadıköy'e yakışır bir biçimde yeniden düzenlensin'' demiştik.
 
 
 

                                                                                 


ARŞİV