"Sınav sistemi yanlış"

18 Haziran 2022 tarihinde gerçekleşecek olan YKS için geri sayım başladı. Sınava girecek olan adaylar duygu ve düşüncelerini gazetemize anlattılar

10 Haziran 2022 - 09:04

ÖSYM tarafından yapılacak olan YKS sınavına sayılı günler kaldı. Sınava girecek olan üniversite adayları için sınav heyecanı yaşanıyor. Hayal ettiği üniversiteye girebilmek için hazırlıklarına devam eden adaylar, 18 Haziran’da gerçekleşecek sınav için gün sayıyor. Biz de Gazete Kadıköy olarak bu sene YKS sınavına girecek olan öğrencilerle sınava hazırlık süreçleri ve sınav sistemi hakkında konuştuk. 

Cağaloğlu Anadolu Lisesi 12.sınıf öğrencisi Temmuz Tan Çataloluk, bu sene sınava girecek olan öğrencilerden biri. Çataloluk, sınava hazırlık süreciyle ilgili şunları söyledi: “Çok kısa bir zaman sonra üniversite sınavına gireceğim. Geriye dönüp baktığımda koskoca bir sene nasıl geçti gerçekten hayretler içinde kalıyorum. O yüzden de sona geldiğim için hem bir rahatlama hem de belirli bir endişe içerisindeyim.”

“ÇOK YORUCU VE ÇOK GÜÇ”

Üniversite sınavına hazırlanmanın zor bir süreç olduğunu dile getiren Çataloluk, “Sene boyunca dershaneye gittim ve okul ile çok bir bağlantım olmadı. 4 koca senenin tüm konularını 1 sene içerisinde dershanede öğrendim. Bu yaşlarda oturup hayat amacı edinip bir şeyle uğraşmak çok yorucu ve çok güç. En sıkıntılı tarafı da psikolojik. İnsan bir şekilde ders çalışıyor ve öğrenmeye çabalıyor ama sürekli bir yarış halinde olmak, hocaların ve öğrencilerin sana denemelerdeki netlerine göre muamele ve saygı göstermesi durumu çok farklı bir boyuta sokuyor. Bütün çevremin stresli olması, beraber oturduğumuz anda sınav konuşmamız bütün bu durumu daha da kötüleştiriyor. Ben aile konusunda şanslı bir insanım ancak çevremdeki çok fazla insan çok ağır bir aile baskısıyla karşı karsıya ve de bu sıkıntılı süreçte bir de ailenin zorlaması herhangi bir öğrencinin kendine olan inancını kaybetmesine sebep oluyor. Kısacası insanın hayatını her yönden etkileyip değiştiren bir sene. Ne yazık ki çoğunlukla da iyi bir değişim olmuyor” dedi.

“SİSTEM VERİMLİ DEĞİL”

Gireceği sınav sistemini değerlendiren Çataloluk, “Bir iki günde ve toplamda birkaç saatte doldurulan optik formlarla bir öğrencinin hayatının belirlenmesi ve başarısının ölçüldüğünün sanılması bence büyük bir yanılgı. Bir öğrenciyi çok emek verse de ‘başarısız’ yapabilecek çok fazla etken var. O günkü olası baş ağrısı bile her şeyi değiştirebilir ve birkaç senelik emekleri hiç edebilir. Aynı zamanda herkes farklı alanlarda yetenek gösterir, o zaman neden hepimize aynı matematik problemi soruluyor? Ben sınav sisteminin yeterli veya verimli olduğunu düşünmüyorum. Eğer bunca arkadaşımı ve insanı bunalıma, yetersiz hissetmeye sürüklüyor, bunun karşılığında da bir günde unutulacak bilgiler sunuyorsa daha gelişmesi gereken çok şey vardır” ifadelerini kullandı.

“TAMAMEN DERSLERE ODAKLANDIM”

Kadıköy Özel Birey Anadolu Lisesi son sınıf öğrencisi Melis Sıla Hergenç, 10. ve 11.sınıfım pandemi dönemine denk geldiğini hatırlatarak, “Sınava son sınıfta çalışmaya başlayabildim. Tabii bunun hem kötü hem de iyi yanları var benim için. Kötü olan tarafı, sürece rakiplerimden geç dahil olmamdı. İyi yanı ise herkes yorulmuştu ve tekrar tekrar aynı şeyleri çalışmak istemiyorlardı. Ben de bu anlamda bir adım önde oldum” şeklinde konuştu.

Sınava hazırlık sürecinden bahseden Hergenç, “Sınav süreci boyunca tamamen derslere odaklandım. Arkadaşlarımdan uzaklaşmak için okulumu değiştirdim. Daha sonra dershaneye devam ettim. Sabahları okula gidiyorum, öğleden sonra da dershaneye. Genel olarak okulda girdiğim derslerde tekrar yapıyordum. Akşamları eve geldiğimde ise kendim soru çözmeye devam ediyorum. Sınava hazırlık süreci benim için oldukça tempolu geçti diyebilirim” dedi.

Hergenç, gireceği sınavla ilgili yorumlarını da paylaştı: “YKS sınavı çok fazla eleştiri alan bir sınav çünkü dengeyi kuramıyorlar. Bir sene Türkçeyi çok zor soruyorlar, eşit ağırlık için çok kolay oluyor. Bir zaman da matematiği çok zor soruyorlar, bu sefer de sayısalcılar için çok kolay oluyor. Bu yüzden çok eşitlik sağlanamıyor. Burada önemli olan nokta çok çalışmak. Umarım hepimiz emeğimizin karşılığını alırız.”

“SINAV SİSTEMİ HER ZAMAN SIKINTILI OLDU”

Cağaloğlu Anadolu Lisesi’nde son sınıf öğrencisi olan Mert Yılmazcan, sınav süreciyle ilgili şunları dile getirdi: “Yaklaşık 3,5 milyon genç gibi ben de üniversite sınavına hazırlananlardan biriyim. Sene başında çok büyük bir motivasyon ve disiplinle sınav maratonuna başlamıştım ancak zaman ilerledikçe yavaş yavaş her şey çok yorucu olmaya başladı. Senenin ortalarına doğru sınavı düşündüğümde acaba yapabilecek miyim, acaba olacak mı diye düşünürken artık neredeyse 10 aylık bir süreci geride bıraktım. Bir an önce sınava girip bu maratonu atlatmak istiyorum.”

Türkiye’deki sınav sistemini değerlendiren Yılmazcan, “Türkiye’de sınav sistemleri her zaman sıkıntılı olmuştur. Hiçbir dönemde öğrencileri tam anlamıyla anlayacak, onların beklentilerine cevap verecek bir sistem maalesef getirilmedi. Ama şu anki sınav sistemi hakkında konuşmam gerekirse, sınav prosedürleri başarılı olsa da puan hesaplaması tamamen rezalet. Kendimden örnek vermem gerekirse, bir eşit ağırlık öğrencisi olarak ekonomi bölümünde okumak istiyorum. Benim gibi öğrenciler için coğrafya, tarih ve edebiyat derslerinin katsayılarının düşük olması, matematiğin yüksek olması lazım. Umarım bütün arkadaşlarım ve ben istediğimiz yerleri kazanırız.” dedi.

2022 YKS SINAVI NE ZAMAN? 

Yükseköğretim Kurumları Sınavı 1. Oturum (TYT)  18.06.2022 Saat 10.15’te başlayacak ve sınav 165 dakika sürecek. Sınav sonuçlarının 20 Temmuz'da açıklanması bekleniyor

 


ARŞİV