Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi Kütüphanesi bir yıldan uzun süredir sinemaya ilgi duyan ve sinema alanında çalışan herkese hizmet veriyor. Türkçe, İngilizce ve Fransızca kaynakların bulunduğu bu kütüphane, sinema üzerine çalışan akademisyenlerin araştırma, tartışma ve üretme süreçlerinde bir araya geldikleri bir buluşma noktası olma özelliği de taşıyor. Şu ana kadar randevu sistemiyle hizmet veren bu tematik kütüphane, artık randevu oluşturmadan da ziyaret edilebilecek.
İKİ BİN KİŞİ FAYDALANDI
Kütüphaneden şimdiye kadar 2 bin kişinin faydalandığını söyleyen kütüphane sorumlusu Safiye Türker, şu bilgileri paylaştı: “Bütün sinema araştırmacılarının ve sinemaseverlerin herhangi bir ücret ya da üyelik gerektirmeksizin gelip araştırma ve okuma yapabilecekleri bir kütüphane burası. Pazartesi günleri hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında kütüphanemiz ziyaret edilip kitaplar incelenebilir, uzun süreli çalışma yapmak isteyenler de kuma alanımızı kullanabilir. Kütüphanemizi aynı anda 14 kişi kullanabiliyor. Ziyaretçilerimiz mesai saatleri boyunca zaman sınırlaması olmaksızın çalışabiliyorlar.”
KOLEKSİYONU ZENGİNLEŞİYOR
Kütüphanede şu an iki bini aşkın sinema kitabı, bir o kadar da süreli yayın bulunuyor. Yeni gelen bağışlarla birlikte katalog çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Türker, “Koleksiyonumuz yeni bağışlarla zenginleşmeye devam ediyor. Kitaplarımızın sayısı da artıyor. Hülya Uçansu, Zeynep Tül Akbal ve Murat Özer'in kitapları yeni aldığımız bağışlar arasında, kataloglama çalışmaları devam ediyor. Murat Özer koleksiyonu özellikle yönetmen sineması ve biyografi kitapları açısından zengin bir içeriğe sahip.” dedi.
YENİ ESERLER DE RAFLARDA
Sinematek/Sinema Evi Kütüphanesi tematik bir araştırma kütüphanesi olduğu için bu alanda özellikle akademik ya da nadir sinema kitaplarının yer almasına özen gösteriliyor. Kütüphaneye kazandırılan yeni eserler sayesinde, sinema araştırmacıları sinema alanında yeni çıkan eserleri bir arada bulup inceleme imkânına sahip oluyor. Sinematek/Sinema Evi Kütüphanesi’nin raflarında ayrıca Türkçe, Fransızca ve İngilizce sinema literatürünün önemli bir kısmı da yer alıyor. Sinema alanında üretilmiş her türlü ve her dilden eser de bağış olarak kabul ediliyor. Kurumun bağış politikasına dair bilgilere Sinematek/Sinema Evi’nin web sitesinden ulaşmak mümkün.