‘Sipariş' plan askıda!

Kadıköy’ün incisi Moda’yla ilgili “sipariş planlar” uygulanmaya başlandı! Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kadıköy rıhtımına (İnciburnu) yapılması istenen “Ulu Cami”nin imar planlarını askıya çıkardı

19 Kasım 2015 - 16:47

Gökçe UYGUN
Bundan yaklaşık 9 ay önce ilk kez konuşulan ve Kadıköylülerin tepkisini çeken Kadıköy rıhtımına cami projesi tekrar gündemde… Başbakanlık, Diyanet İşleri Başkanlığı ve İstanbul Müftülüğü’nün talepleri doğrultusunda, Kadıköy Rıhtım bölgesine, kalabalık cemaate uygun büyüklükte yeni bir ‘Ulu Cami’ yapılması isteniyor. Kadıköy Deniz Otobüsü İskelesi yanındaki İSKİ’ye ait arıtma tesisi olarak görülen ve fiilen otopark (İSPARK) olarak kullanılan 34 bin metrekarelik alana yapılması planlanan cami için, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği Plan Raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda askıya çıkarıldı. Plana, 15 Aralık’a dek itiraz edilebilecek.

 “DİN KARDEŞLERİMİZ MAĞDUR”
Plan raporlarında Başbakanlık Diyanet İşleri Başkanlığı ve İstanbul İl Müftülüğü’nün, Bakanlığa 25 Ağustos 2014 tarihinde yazdığı yazı yer aldı. Yazıda “Rıhtım” bölgesinde dini tesis alanlarının yetmediği belirtilerek, “Fiziki mekân yetersizliğinden dolayı din kardeşlerimiz büyük bir mağduriyet içerisindedir” ifadesi kullanılıyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da cami projesine gerekçe olarak “Planlama alanında ve yakın çevresinde selatin cami (görkemli cami) veya ulu cami mahiyetinde bir caminin yer almamasını” gösteriyor.

“BU GİRİŞİM SİYASİ!”
Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, karara karşı hukuk mücadelesi başlatacaklarını, yargı yoluna gideceklerini açıkladı. Nuhoğlu, “Bu karar siyasi. Gösteriş ve imza üzerine kurulu siyasi bir mesaj verilmek isteniyor. Dinimizi siyasete alet etmeleri doğru değil” yorumunu yaptı.
Nuhoğlu, cami yapılması istenen bölgede 9 cami olduğunu anımsatarak, “Burası yerleşim yeri de değil zaten. Cemaat kim olacak? Ben iki yıla yakındır başkanım. Vatandaşın böyle bir ihtiyacı olursa zaten karşılamak zorundayım. Bize böyle bir cami talebi yahut ihtiyacı belirtilmedi. Peki, bize belirtilmeyen bir ihtiyacı Ankara’dakiler nasıl görüyor, biliyor?” diye sordu. Aykurt Nuhoğlu, sözkonusu alanın dolgu olduğunu da anımsatarak, “Zamanında niye doldurulmuş burası? Demek ki bina fazlalığından dolayı bir ferahlık sağlansın, rekreasyon alanı olsun diye. E şimdi niye tekrar yapılaşmaya açılıyor?” sorusunu da yöneltti.

“CAMİLER KUTSAL MEKÂNLAR”
Fikirtepe’deki, mülkiyeti Kadıköy Belediyesi’ne ait sekiz caminin müteahhitler tarafından değeri daha düşük arsalara taşınmak istendiğini, buna karşı çıktıklarını anlatan Nuhoğlu, “Camiler kutsal mekânlarımız, onları korumak görevimiz. Biz her zaman bu görevi üstleniriz. Hiç merak etmesinler. Onlar kendi görevlerini yapsınlar. Ülkede terör, şiddet aldı başını gidiyor. Ekonomi iyi değil, ciddi bir işsizlik var. Sağlık krizde. Mesela İstanbul’daki bazı hastanelerin yoğun bakım bölümlerinde sıra var. Yoğun bakımda sıra olur mu?!  Merkezi hükümet bu sorunları çözsün. Herkes kendi işini yaparsa demokratik ve huzurlu bir ülke oluruz” diye konuştu.

CAMİ, SAĞLIK RİSKİ YARATABİLİR
Kadıköy rıhtımına yapılması planlanan caminin, Kadıköy halkının sağlığı ile de doğrudan ilgisi bulunuyor. Zira Kadıköy Belediyesi yetkililerinin verdiği bilgiye göre Kurbağalıdere’nin kanalizasyonu şu anda doğrudan denize akıyor. Esasen Kadıköylüler ciddi bir sağlık ve çevre tehdidiyle karşı karşıya. Hali hazırda derenin ıslah projesi devam ediyor. Bu proje ile, şu an doğrudan Kurbağalıdere aracılığıyla Marmara Denizi’ne akıtılan kanalizasyon atıkları, sözkonusu alandaki İSKİ’nin arıtma tesislerine bağlanacak. Ancak bunun için, mevcut tesisin yanı sıra buraya bir de Biyolojik Arıtma Tesisi inşa edilmesi gerekli. Buna rağmen buraya arıtma değil büyük bir cami yapılması planlanıyor. Eğer arıtma tesisi inşa edilmezse, kanalizasyon atıkları Marmara Denizi’ne atılmaya devam edilecek ve kirlilik artacak…
Diğer yandan söz konusu arsanın ‘dolgu alanı’ olması da dikkat çekiyor. Proje sahası, “Karmaşık Problemlerin Görüldüğü Alanlar” kategorisinde yer alıyor. Yani, proje alanındaki bazı bölgeler, sıvılaşma, kütle hareketleri, su baskını ve çeşitli mühendislik problemleri içeriyor.

KADIKÖY’ÜN TARTIŞMALI CAMİLERİ
2005 yılında İBB; Göztepe Parkı’na cami kararı almıştı. Kamuoyunda büyük gündem yaratan, Kadıköylüyü sokaklara döken bu karar, yargı tarafından iptal edilmişti.
2012’de ise yine İBB, Göztepe Mahallesi’nde yeşil alan olarak kullanılan 5 dönümlük bir araziye cami yapımına onay vermişti.
Sert tartışmalara ve eylemlere neden olan Validebağ Korusu’nun komşu parselinde yer alan Validebağ Cami inşaatı TOMA’ların gölgesinde yapıldı ve 4 ay önce ibadete açıldı.

CAMİ İNŞAATINDA ÖLÜM
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “İstanbul’un her yerinden görülecek” talimatıyla Çamlıca Tepesi’ne yaptırılan Çamlıca Camii inşaatında ‘iş kazası’ yaşandı. 17 Kasım günü, kubbe yapımı esnasında Diyarbakırlı işçi Hasan Başkurt 15-20 metre yükseklikten düşerek hayatını kaybetti. 2013’te yapımına başlanan,  11 bin metrekarelik bir alana inşa edilen Çamlıca Camii, 2016’ya yetiştirilmek istendiği için, işçilerin gece gündüz çalışmaya zorlandığı belirtiliyor.

BÖLGEDE TAM 9 CAMİ VAR!
Planın bulunduğu alan yerleşik nüfusun az olduğu, daha çok ticari fonksiyonların yer alması nedeniyle gündüz nüfusunun olduğu bir alan. Bölgede Caferağa, Kethüda Çarşı, Sultan 3. Mustafa İskele, Osmanağa, Haydarpaşa, Söğütlüçeşme, Rasimpaşa, Moda ve Şifa olmak üzere toplam 9 cami yer alıyor. Bu camilerden 4’ü, plandaki camii alanına yürüme mesafesinde;

Sultan 3. Mustafa İskele Camii: 341 metre
Caferağa Camii: 409 metre
Kethüda Çarşı Camii: 451 metre
Osmanağa Camii: 523 metre.
Etiketler; moda cami

ARŞİV