SIRMA ÜÇ'ün hayatı voleybol

Bir zamanlar Galatasaray Bayan Voleybol takımının değişmez oyuncularından biri olan Sırma Üç, artık genç yetenekleri yetiştirmek için çalışıyor.

04 Mart 2011 - 13:57

Bir zamanlar Galatasaray Bayan Voleybol takımının değişmez oyuncularından biri olan Sırma Üç, artık genç yetenekleri yetiştirmek için çalışıyor.


Uluslararası 1. Kademe Antrenörlük Belgesi’ne sahip ilk kadın sporcumuz olan Sırma Üç, bir zamanlar Galatasaray Bayan Voleybol Takımı’nın değişmez oyuncusuydu. Talihsiz bir sakatlık nedeniyle aktif voleybol yaşamını noktalayan ancak spordan hiçbir zaman kopmayan Sırma Üç, bir kadın olarak zoru başardı. Erkeklerin bile cesaret edemediği bir hamleyle ES Voleybol Kulübü’nü 2004 kuran, Milli Takımımıza alt yapıdan sporcu yetiştiren Sırma Üç, Kadıköy’de örnek olacak bir spor hareketinin öncülüğünü yapıyor. Eşi gibi kendisi de mühendis olan, mesleki çalışmalarının yanı sıra spora yaşamında her zaman daha fazla yer veren Sırma Üç, spor sayesinde sağlıklı bir beden ve ruh, disiplinli çalışma gibi pek çok önemli özelliğe sahip olduğunu vurgulayarak, “Çocuklarımızın, gençlerimizin spor sayesinde sağlık, başarı ve iyi bir kariyer sahibi olmaları için ES Voleybol’u kurdum” dedi.
Galatasaray Kulübü’nde yıldız ve genç kız takımlarında sorumlu antrenör olarak da görev yapan, “Bir Sporcu Yetiştiriyorum” kampanyasının kurucusu ve yürütücüsü Sırma Üç ile spor yaşamı, kadın ve yönetici olmak, sporun çocuk gelişimine faydaları, çocuklar kaç yaşında spora başlamalı, anne babalar çocuklarını neden spora yönlendirmeli gibi pek çok konuda sorumuzu yanıtladı.


MİLLİ TAKIMA SPORCU VERİYOR
ES Voleybol Kulübü, ES Bilgisayar şirketler grubunun desteği ile 2004 yılının Ocak ayında Galatasaraylı eski voleybolcu Sırma Üç tarafından Kadıköy’de kuruldu. Öncelikli amacı özellikle çocuk ve gençlerin spor yapmalarını sağlamak olan ES Voleybol, amatör branşlarda faaliyet gösteren kulüplere örnek oluşturmak ve tamamen alt yapı çalışmalarına, alt yapı antrenörlerine yönelik, yaygın spor yapma ve yaptırma olanağı sağlamak amacıyla hizmet veriyor. Kurulmasının üzerinden 7 yıl gibi kısa bir süre geçmesine rağmen milli takıma yükselen pek çok sporcu yetiştirmeyi başaran ES Voleybol, Türkiye’de her yaş grubu ve branşta sahaya çıkan ilk 6 kulüp arasında yer alıyor. ES Voleybol, sporcu yetiştirirken, antrenörler başta olmak üzere tüm çalışanlarının grup psikolojisini yönetecek nitelikte olmasına özel önem gösteriyor. Bu amaçla çalışanlarına hedefler belirleyip eğitimler veriyor. Dolayısıyla ergenlik dönemindeki sporcu çocuklara nasıl davranılması neler yapılması gerektiği ile ilgili doğru iletişim yolları kurulması sağlanmış oluyor.


‘BİR SPORCU YETİŞTİRİYORUM’!..
Lisanslı sporcu sayısını arttırmak, nitelikli sporcu, antrenör ve yöneticileri spora kazandırmak için faaliyet gösteren ES Voleybol, yetenekli ancak maddi gücü yetersiz olan öğrencilerine de “Bir Sporcu Yetiştiriyorum” kampanyası ile sahip çıkıyor. Özellikle çocuk ve gençlerin spor yapmalarını sağlamak için tüm imkânlarını kullanan ve spora katkıda bulunmak isteyen herkesi kampanyaya davet eden ES Voleybol, başlattıkları kampanya ile her sporcu için aylık 100 TL’lik bir fon oluşturdu. Kampanyaya 50 ya da 100 TL bağışlayarak dâhil olanlar, spora gönül veren çocuk ve gençlerin spor malzemeleri ile okul ihtiyaçlarını karşılayarak bir sporcu yetiştirirken, spora da destek vermiş olacaklar. Ayrıca ES Voleybol Kış Okulları bünyesinde düzenlenen kurslarda çocuklara deneyimli antrenörler tarafından voleybol, basketbol, futbol gibi sporun farklı dallarında eğitimler veriyor. Bu eğitimlerde başarılı olan öğrenciler ES Voleybol kadrolarına seçilirken, tüm sporcular yılda 2 defa düzenlenen şenliklere davet edilerek farklı takımlarla sahaya çıkıp mücadele etme fırsatı buluyorlar.
ES Voleybol, Koşuyolu Hüseyin Avni Sözen ve Küçükyalı Kadir Has Anadolu Liseleri’ndeki Kış Okulları ve 6-9 yaşlarındaki çocuklar için düzenlenen Atletik Gelişim Okulları eğitimleri ile farklı yaş gruplarındaki çocuklara önce sporu sevdirip, süreç içerisinde çocukların düzgün duruş, koordinasyon, ekiple uyum içinde çalışma, sorun çözme gibi özelliklerini çok yönlü destekliyor.


SIRMA ÜÇ; SPORCU, İŞKADINI, TOPLUM GÖNÜLLÜSÜ
Sırma Üç, Galatasaray Lisesi’nin 8. Sınıfındayken, iken okul takımında voleybol oynamaya başladı. Bir sonraki yıl, 1979–1980 sezonunda ilk kez yıldız kızlar kategorisinde oynanacak olan müsabakalar için oluşturulan Galatasaray Spor Kulübü Yıldız Kız takımında kaptan olarak görev aldı. Daha sonra da Galatasaray Yıldız-Genç ve A takımlarında voleybol oynamaya devam etti. 18–19 yaşlarında dizinde başlayan sakatlık, Sırma Üç’ü oyunculuğun yanı sıra antrenörlüğe doğru da yöneltti. Çekoslovakya’da aldığı Uluslararası 1. Kademe Antrenörlük belgesi ile 20 yaşından sonra Galatasaray Kulübü’nde yıldız ve genç kız takımlarında sorumlu antrenör olarak çalıştı. Bu kademede antrenörlük belgesine sahip olan ilk Türk Bayan antrenör olan Sırma Üç, İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunu.


‘VOLEYBOLUN HER YERDE OYNANMASINI İSTİYORUM!..’
ES Voleybol Kulübü’nün kapılarını Gazete Kadıköy’e açan Sırma Üç, kendisi ve çalışmaları hakkında merak edilenleri Kadıköylüler’le paylaştı. Kulübün ün kuruluş amacının, tamamen sporcu yetiştirmek ve voleybolu yaygınlaştırmak olduğunu özellikle vurgulayan Sırma Üç, “Biz çok yukarıya bakmıyoruz. Tam tersine 8, 10, 16 yaş grubundaki çocuklara yönelik spor stratejileri uyguluyoruz. Voleybolu yaygınlaştırmak amacıyla da okullarda çalışmaya önem veriyoruz. Bu amaçla spor konseptli şenlikler düzenliyoruz. Voleybolun sadece kapalı spor salonlarında değil; parklarda, bahçelerde her yerde voleybol oynanmasını istiyorum” dedi.


KOŞUYOLU VE KADIKÖYLÜ ÇOCUKLAR İÇİN BİR ŞANS
Sırma Üç derin spor bilgisini ve voleybol tecrübesini topluma aktarmak için elinden geleni yapıyor. Kısaca çocuk ve gençlerimizin sporla iç içe bir yaşam sürmesi adına bir fener gibi yol gösteriyor, bunun için etkinlikler projeler hayata geçiriyor. Bu amaçla ilk olarak işe Koşuyolu ve civarından başlamış. Koşuyolu’ndaki okullarla temasa geçmiş, bölgedeki açık alanların spor adına maksimum şekilde iyi değerlendirilmesi için vargücüyle çalışmalar yapmış. Çocukları spora teşvik etmeye çalışmış.
“Diyelim ki Koşuyolu’nda spor yapmak için uygun bir alan var. O alana bir file bir voleybol topu götürüyoruz ve çocukların voleybol oynamasına ortam hazırlıyoruz. O fileler eskidikçe yırtıldıkça biz yeniliyoruz” diyen Sırma Üç, voleybolun ailece oynanabilecek en basit spor dalı olduğunu belirterek, voleybol oynamak için hafif bir top ve bir ipin yeterli olduğunu ifade etti. Park ve bahçelerde voleybolun oynanabildiği ortamlar oluşturulmasıyla voleybola olan ilginin yaygınlaşacağını düşündüğünü söyleyen Üç, “Voleybol oynanan alanları belediyeler arttırsa buna olanak sağlasa ki biz Kadıköy Belediyesi’yle her türlü iş birliğine hazırız; bu sayede pek çok çocuk ve gencimiz spora kazandırılır. Keşke daha çok yerde voleybol oynansa. Bize en yakın yer Koşuyolu Parkı. İlk etapta burada bir alan voleybul sporunun da yapılabileceği bir yer olarak düzenlenebilir. Bu arada; voleybol sahası denince illa ki nizami voleybol sahasına gerek yoktur. 8-10 yaşında çocukların oynayabileceği voleybol sahası daha küçük bir voleybol sahasıdır. File alçaktır. Fileye bile gerek yoktur ipin gerilmesi bile yeterlidir” diye konuştu.

‘VOLEYBOL ÇOK ESTETİK BİR SPORDUR…’
Voleybol hakkında bilgiler veren ve herkes tarafından rahatlıkla oynanabileceğini vurgulayan Sırma Üç, “Voleybol kadın sporu derler ama öyle değildir. Erkekler voleybolu sert oynar, kadınlar ise daha yavaştır. Erkek voleybolu hızlı ve seri oynanır. Erkeklerde taktik kombinasyon çok fazladır” şeklinde konuştu.
Voleybolun yaygınlaştırılması için Kadıköy Belediyesi’nden destek isteyen ve parklarda, bahçelerde ve okullarda yapılacak basit çalışmalarla bunun gerçekleşebileceğine değinen Sırma Üç, “Daha çok çocuk öğrensin ve oynasın ki voleybol yaygınlaşsın. Daha çok yaygınlaştırılsın ki içlerinden milli takıma seçilecek parlak çocuklar yetişsin. Bizim bu yıl kulüp olarak yedinci yılımız ve milli takıma yedi sporcu verdik. Bu çok güzel bir gelişme.


‘BİR KADIN OLARAK ZORU BAŞARDIM AMA!..’
Bir zamanlar filelerde yakaladığı başarıyı şimdi bir yönetici olarak devam ettiren Sırma Üç, sporun kendisine kazandırdığı disiplin sayesinde iş yaşamında başarıyı yakaladığını ifade etti. Aslında bir mühendis olan Sırma Üç, çocuk ve gençlerin önünü açmak, başarılı bir kariyer oluşturmaları sürecinde onların yanında olmak adına kurduğu voleybol kulübüyle kendisini topluma adadığını belirterek, “Ben eski bir voleybolcu olarak ve voleybolu seven birisi olarak bir zoru başardım ve ES Voleybol Kulübü’nü kurdum. Ama yeterli desteği bulamıyorum. Amacımız çocuklarımıza daha güzel bir gelecek oluşturmak için çalışmak. Tek isteğimiz Koşuyolu Parkı’nda voleybol oynanacak bir alan oluşturulması” diye konuştu.

Mustafa SÜRMELİ/Cansu ÇAĞIRTEKİN


ARŞİV