ŞİŞİK: ‘PLANSIZ ALANLAR İMARA AÇILMAMALI'

Kadıköy genelinde kentsel dönüşüm faaliyetleri devam ediyor. Şantiye görünümündeki kent, yıkımlar ve inşaatlarla dolu.

13 Şubat 2015 - 11:45
MUSTAFA SÜRMELİ
Kadıköy son dönemde Fikirtepe’deki kentsel dönüşümle gündeme gelse de aslında kentin hemen hemen her yerinde yapısal anlamda dönüşüm yaşanıyor. Kentin neredeyse her mahallesinde inşaat faaliyetleri devam etmekte. Sokak veya caddelerde devasa boyutta vinçler, çimento ve moloz yüklü kamyonlar görmek sıradan hale geldi. İnşaat telaşının sosyal yaşama etkileri ise dönüşümün bir başka yansıması. Yıkım arifesinde geçici süreliğine ev kiralayanlar, işyerini boşaltmak durumunda kalanlar, inşaatların neden olduğu gürültü ve çevresel kirlilik de sorunun başka yönleri. Son zamanlarda büyük bir inşaat yükünü kaldırmaya çalışan bir zamanların sayfiye yeri Kadıköy son haliyle şantiye görünümünü andırıyor.

FİRMA SAYISI ARTTI
Sadece yapı üreticilerinin bireysel kazanımlarını değil, kentin yaşamsal menfaatlerini korumak için çalışmalar yapmak amacıyla İstanbul Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği’nin (AYİD) kurulduğunu söyleyen Genel Sekreter Hakan Şişik, derneğin, kentsel dönüşümü çağdaş yaşam ve insan merkezli gördüğünü belirterek, çağdaşlaşmanın sadece yapılaşma anlamı ifade etmediğini vurguladı. Yeşil alanların ve kentin dışında kalan yapılaşmanın olmadığı plansız alanların imara açılmasına dernek olarak karşı olduklarını, öncelikle riskli yapı stoğunun değişiminin sağlanarak kentin rehabilite edilmesi gerektiğini söyleyen Hakan Şişik, “Parsel bazında imar artışlarına sıcak bakmamakla beraber daha fazla yeşil alan ve kamusal alanlar sağlamak adına parsel birleşmelerini teşvik edici minimal emsal artışlarını destekliyoruz” dedi.
174 firmanın üye olduğu AYİD’in son başvurularla 250 üyeye ulaştığını da belirten Hakan Şişik, “2010 yılına kadar Kadıköy ilçesin 100 civarında yüklenici firma ile yapılanırken bu sayı bugünlerde 500’lere dayanmış durumda. 2014 yılında 643 inşaat ruhsatı verilirken toplam 814 riskli bina tespiti yapılmış. Hızlı ve sağlıklı dönüşüme katkı sağlamak, zamandan ve insan gücünden tasarruf etmek için mutlaka proje onayları dijital ortamda yapılmalıdır” diye açıklamada bulundu.

KENT YIKILIRKEN YENİDEN YAPILIYOR
31.05.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun ile kentteki inşaat faaliyetlerinde artış olduğu gözleniyor. Kadıköy Belediyesi verilerine göre kentte 2013-2014 yıllarında toplam 1438 bina yıkıldı, 805 inşaata ruhsat verildi.
Yaklaşık 26 kilometrekare alana sahip olan Kadıköy ilçesinde; 134 hektar riskli alan tespit edildi. Riskli alan dışında kalan Bağdat Caddesi, Şemsettin Günaltay ile Fahrettin Kerim Gökay Caddesi ve civarında 2013 yılında 398, 2014 yılında 396 binaya yıkım ruhsatı verildi. 2013 yılında inşaat ruhsatı alan bina sayısı 362 iken, 2014’te 443.

SAĞLIKLI KENTSEL DÖNÜŞÜM
Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, şantiye denetimlerinin sürdüğünü, gürültü kirliliğinin ise en aza indirilmesi için özen gösterdiklerini belirtirken,  yeşil alanların betonlaşmaması için 5 ay önce bir düzenleme yaptıklarını söyledi ve ekledi: “1.5 metre yeşil bant oluşturma zorunluluğu getirdik”.
Başkan Yardımcısı Mustafa Günalp ise Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile Yapı Kontrol Müdürlükleri’nin, kentsel dönüşümün sağlıklı yürümesi konusunda çalışmalarını yürüttüklerini söyledi.

GEÇMİŞ YILLARA AİT VERİ TABLOSU
Kadıköy’de 25,7 kilometrekare alanda toplam 29477 bina bulunuyor.
1971 öncesi 8351,
1971-1998 yılları arasında 13444,
1998-2013 yılları arasında 3019
yapı ruhsatı verildi.
Kadıköy’ün inşaat yoğunluğuyla dikkat çeken semtlerinden biri de Acıbadem. Acıbadem’de Kadıköy Belediyesi verilerine göre 28 farklı parselde 40 inşaat devam ediyor. Semte komşu olan Koşuyolu’nda ise şimdilik 17 inşaat var.
İmar Müdürlüğü verilerine göre 2014 yılında Kadıköy’de 871 ruhsat başvurusu yapıldı, bunların 638 tanesine ruhsat verildi. Halen 129 adet inşaat ruhsatı bekleniyor.

ARŞİV