Sivas katliamını bir de Menekşe'den dinleyin!

Soner Yalçın’ın, Sivas Katliamı’nda yaşananları, tanıklar ve kurbanların yakınlarıyla anlattığı “Menekşe’den Önce” adlı belgeseli, Kadıköy’de gösterilecek.

02 Ocak 2014 - 11:16

Gökçe UYGUN
 
Gazeteci-yazar Soner Yalçın’ın hazırladığı “Menekşe'den Önce” belgeseli Kadıköylüler’le buluşacak. Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Kütüphanesi’nin 11 Ocak Cumartesi günü saat 14.00’da gerçekleştirilecek etkinliğinde, Yalçın hem bir söyleşi gerçekleştirecek hem de kitaplarını okurları için imzalayacak.
Soner Yalçın’ın Oda TV davasından tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderilmeden önce çekimlerine başladığı, daha sonra isteği üzerine arkadaşları tarafından tamamlanan Menekşe’den Önce, 2 Temmuz 1993’te, köktendinciler tarafından, aydın ve sanatçılara karşı gerçekleştirilen Sivas katliamını ve hiç görmediği ablası ile ağabeyini katliamda kaybeden öykü Menekşe üzerinden izleyicilere aktarılıyor. Çoğunluğu Müslüman laik bir ülkede din, dil, etnik köken ayrımı yapmadan, eşit hak ilkesini, düşünce özgürlüğünü savunup, her türlü sansüre karşı duran aydınların, ölüme neden ve nasıl gittiğinin bilinmesi için çekilen Menekşe’den Önce, gerçekleri yoğun ve son derece çarpıcı, duygusal bir bakış ile izleyiciye aktararak kamuoyunda farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Adeta bir Ortaçağ ayaklanması olan bu trajik katliamın belgeseli olan Menekşe’den Önce’nin ilk gösterimi; Sivas davası, zaman aşımına uğrama tehlikesi altında 20. yılına girerken, 2 Temmuz 2012 günü gerçekleştirilmişti. Düşünceleri nedeniyle hedef gösterilen ve yargılanan bir başka aydın sanatçı Fazıl Say’ın da besteleriyle katkıda bulunduğu belgeselde; Say’ın, Muhyiddin Abdal’ın şiirinden bestelediği eseri ise Cem Adrian, Güvenç Dağüstün ve Burcu Uyar seslendiriyor. 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde açılış filmi olarak gösterilen belgesel, yarışma dışı olmasına rağmen jüri tarafından “Toplumsal Vicdan Ödülü”ne de layık görüldü.

MENEKŞE’NİN ACI YOLCULUĞU..
2 Temmuz 1993’te, köktendinciler tarafından, sanatçılara aydın ve karşı gerçekleştirilen Sivas katliamında, 12 yaşındaki oğlu Koray’ı ve 15 yaşındaki kızı Menekşe’yi kaybeden Hüsne Kaya, hayata tutunabilmek için yine Menekşe adını verdiği bir evlat dünyaya getirir. Menekşe büyüyünce, hiç görmediği abla ve ağabeyini yakından tanımak, yaşananları öğrenmek ister. Menekşe’nin, Lütfiye Aydın’ın, katliamı anlattığı kitabıyla başlayan bilgiye yolculuğu; katliamdan kurtulanları ve olayın tanıklarını tek tek ziyaret etmesiyle devam ederken, izleyiciyi de yaşanan vahşetle yüzleşmeye götürür.

‘MADIMAK KATLİAMINI HAFIZALARDAN SİLDİRMEYECEĞİZ’
14 Şubat 2011 tarihinde gözaltına alınan ve yaklaşık 2 yıl cezaevinde kalan Soner Yalçın, belgeselle ilgili şunları söylüyor; “İnsanlığın en büyük ve tehlikeli hastalığı bellek kaybıdır. Unutturmamak bir gazetecinin görevleri arasındadır. Madımak katliamını hafızalardan sildirmeyeceğiz. Unutturarak rahata ermek isteyenlere bu fırsatı vermeyeceğiz. ‘Menekşe’den Önce’ bu amaçla hayata geçirildi. Ne yazık ki tam bitiremeden Silivri Cezaevi’ne atıldım. Şaşırmıyorum, Madımak gibi bir vahşeti yapanlar, tarihin her döneminde düşüncenin düşmanı olmuşlardır. Bu büyük yolculuğumuzu sürdürmeye devam edeceğiz. Tek üzüntüm belgeselimin son halini görememek… Ama sevgili dostlarım bu bayrağı benden aldılar ve daha yükseğe çektiler; hepsine teşekkür ederim.” 

ARŞİV