Siyasi partilerden darbe yorumları

Ülkemizde 15 Temmuz akşamı yaşanan darbe girişiminin ardından tüm ülkede üç ay boyunca sürecek OHAL kararı alındı. Peki tüm yaşananlardan sonra Kadıköy’deki siyasi parti temsilcileri neler düşünüyor?

28 Temmuz 2016 - 16:12
Ülkemizde 15 Temmuz akşamı yaşanan darbe girişiminin ardından tüm ülkede üç ay boyunca sürecek OHAL kararı alındı. Peki tüm bu yaşananlardan sonra Kadıköy’deki siyasi parti temsilcileri neler düşünüyor?
 
Kaan DERTÜRK
15 Temmuz’da yaşanan darbe girişiminin ardından TBMM’de bulunan dört siyasi partinin Kadıköy İlçe Başkanları ile görüştük. Parti temsilcilerine, başarısız darbe girişimini, yürürlüğe sokulan olağanüstü hal kararını ve tüm bu yaşananların yerel siyaseti nasıl etkileyeceğini sorduk.  Gazetemize konuşan AKP, CHP, HDP ve MHP Kadıköy İlçe Başkanları darbe teşebbüsünü kınadıklarını, her zaman demokrasiden yana olduklarını belirtti.

AKP: “OHAL KORKULACAK BİR UYGULAMA DEĞİL”
AKP Kadıköy İlçe Başkanı Av. İsa Melih Şahin, 15 Temmuz darbe girişimine karşı tüm parti teşkilatlarının olduğu gibi Kadıköy teşkilatının ayağa kalktığını belirterek şunları söyledi; "Herkes işinden, ailesinden fedakarlık göstererek, günün büyük bir bölümünü demokrasi nöbetlerinde ve parti binamızda geçirmektedir. Bu süreç, zaten var olan birlik ve beraberliğimizi daha da güçlendirmiştir." Kadıköylülerin  darbe teşebbüsüne gereken tepkiyi gösterdiğini belirten Şahin, "15 Temmuz gecesi korkmadan darbecilerin üzerine yürüyen ve devamında kararlı bir şekilde demokrasi nöbetleriyle devletine ve ülkesine sahip çıkan Kadıköylü kardeşlerimize teşekkür ediyorum" dedi. OHAL’in eski dönemlerde olduğu gibi halkın korkacağı bir uygulama olmadığını ifade eden Şahin, “OHAL ile sadece darbeye teşebbüs eden paralel yapının hızlı bir şekilde tasfiyesi amaçlanmaktadır. OHAL’den kimse korkmasın, sadece ülkemize ihanet eden Paralel Yapı korksun” dedi.

CHP: “OHAL DEMOKRASİDEN UZAKLAŞTIRIYOR”
CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin, "Darbe girişiminin parlamenter demokrasiye karşı yapıldığının altını çizerek, bu darbe girişiminin sorumlularını kınıyor ve lanetliyoruz" dedi. Bütün siyasi partilerin darbe girişimine karşı çıktığını ve demokrasi konusunda parlamentoda ortak payda oluştuğunu söyleyen Narin, “Bu ortak payda Cumhurbaşkanı’nın siyasi parti liderlerini eksik davet ederek toplantı yapması sonucu yara almıştır. Bu sürecin devamı olarak OHAL kararına endişe duymamak mümkün değil. OHAL kararlarının Türkiye Cumhuriyeti’ni parlamenter demokrasiden uzaklaştırdığı endişesini taşıyoruz" dedi. Narin, Kadıköy’de katılımcı yönetim modelini hayata geçirdiklerini belirterek, "Yerelde halkla beraber yönetim anlayışının önemli olduğuna inanıyoruz. Yerel yönetimde siyasal yandaşlık, cemaatçilik ve tarikat değil, liyakat esas alınmalıdır” dedi. Narin, Kadıköy'de baskı oluşturmaya çalışan her militer harekete karşı, Kadıköylülerle beraber, demokratik, laik, sosyal hukuk devleti için mücadele edeceklerini sözlerine ekledi.

HDP: “DARBE BİR SONUÇTUR”
HDP Kadıköy İlçe Eş Başkanı Semra Doğan ise darbenin bir sonuç olduğunu ve buna zemin olan koşulların konuşulmasının gerekliliğini vurguladı.  “Darbelere zemin oluşturan en önemli unsur; ülkemizdeki barış, eşitlik, özgürlük temelli demokrasi anlayışının inşa edilememesidir” diyen Doğan, “Darbeye karşı mücadele doğru ve meşrudur. Yeni bir demokratik arayışın zemini mutlaka oluşturulmalıdır. Bu da toplumun tüm kesimi ile ortak bir mutabakata varmak ile mümkün olacaktır. Alanların demokrasi ve hukuktan yana olan herkese açık olması gerekmektedir. Bizler bu alanda mevcut taleplerimizi sürdüreceğiz. Ancak şu anda toplumsal mutabakat, ülke iradesinin yüzde 13’ü dışlanarak sağlanmaya çalışılmaktadır. Kadıköy halkı olarak bu süreçte ciddi saldırılarla karşı karşıya kaldık. Bu tehlike halen devam etmektedir. Kadıköy’de yaşayan tüm halkların, demokrasi, eşitlik ve özgürlük mücadelelerini hukuk içerisinde Kadıköy sokaklarında haykırmak gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

MHP: “TEK ÇARE DEMOKRASİDİR”
MHP Kadıköy İlçe Başkanı Zeki Çeliker de partisinin, kalkışmanın ilk anından itibaren tavrını açık ve net olarak ortaya koyduğunu belirterek, demokrasi dışı oluşumların hepsine karşı olduklarını ifade etti. Çeliker, “Yerel yönetimler siyaset üstü bir anlayışla her zaman demokrasinin en belirgin uygulayıcısıdırlar. Siyasetten uzak yerelde kapsayıcı, birleştirici ve şeffaf olma zorunluluğundadırlar. Bu anlamda Kadıköy, mili birlik ve beraberliğimiz için atılan her adımda öncü olma özelliğini sürdürmüştür. Darbe, milli iradenin boğazına bağlanmış yağlı urgan, masum ve mazlumlara eziyet, işkence, mahkûmiyet ve hatta ölüm fermanıdır. Hiçbir zaman darbecilerle ortak bir gelecek düşlemedik, düşünmedik. Ülkenin huzur ve istikbali için tek çare demokrasidir. Seçimle gelmemiş hiçbir güç ve çevrenin meşruiyeti olmayacaktır. Sorunlarımızdan kurtuluşun yegane çıkışı, milletimizin tertemiz vicdan ve iradesidir. Gün, kardeşliğimizi tescil ve teyit etme günüdür” diye konuştu.

ARŞİV