Skolyoz hastalarına ücretsiz ameliyat

Ağaç yaşken eğilmesin!Omurga eğriliği (skolyoz) hastalığı konusunda farkındalık yaratılması amaçlanan “Ağaç Yaşken Eğilmesin” projesi kapsamında, 5 skolyoz hastası ücretsiz olarak ameliyat edilecek.

10 Temmuz 2014 - 15:17
Kadıköy Belediyesi ve Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı’nın (BAU NRŞ) ortaklaşa başlattığı “AğaçYaşken Eğilmesin” projesi, skolyoz (omurga eğriliği) hastalarına umutoluyor.
Skolyoz hastalığı ve proje hakkında bilgi veren BAU NRŞ Öğretim ÜyesiBeyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Konya, “Skolyozomurganın çoğunlukla sırt bölümünde daha nadir olarak da bel bölümünde
görülen yana eğriliğidir. Halk arasında bu hastalık, omurga eğriliğiolarak da bilinir. Sağlıklı bir omurgaya baktığımızda omurgayıyukarıdan aşağı düz görmemiz gerekirken, skolyozlu hastalarda yanadoğru eğilmeler görürüz. Skolyozun pek çok farklı türü var ancak en
çok görülen türü nedeni bilinmeyen skolyozlardır ki bunlar en sıkbüyüme çağındaki 10- 14 yaşları arasındaki kız çocuklarında görülür” dedi. Türkiye’de yaklaşık 1.5 milyon kişide omurga eğriliğigörülmesine karşın skolyozun toplumda pek fazla bilinmediğine dikkatçeken Konya, bu amaçla, BAU NRŞ’nin Omurga Cerrahisi birimitarafından düzenlenen ilk sosyal sorumluluk projesi olan “Ağaç YaşkenEğilmesin’’ projesini başlattıklarını, özellikle aile bireylerindefarkındalık yaratmayı amaçladıklarını vurguladı. Doç. Dr. Konya,“Çünkü bu hastalık çocuk yaşlarda özellikle daha sık görülüyor.Aileler gelişim çağındaki çocuklarında omurga eğriliğini, duruşbozukluğuyla karıştırıyor. İhmal yüzünden erken teşhis ve tedavisüreci gerçekleşemiyor çoğunlukla. 12 yaşındaki hastayı tedavietmekle 45 yaşındaki bir hastayı tedavi etmek aynı kolaylıkta değil.Bu yüzden projemizin en önemli noktası aileleri skolyoz hastalığınınteşhisi ve tedavi süreçleri hakkında bilgilendirmesidir” diye konuştu.

AİLELERE SEMİNER VERİLECEK

Ağaç Yaşken Eğilmesin projesi kapsamında Kadıköy Belediyesi KozyatağıKültür Merkezi Gönül Ülkü ve Gazenfer Özcan Sahnesi’nde 15 Temmuz Salıgünü 14.00-15.30 saatleri arasında ücretsiz bir bilgilendirme semineri
gerçekleştirilecek. Özellikle ailelerin davetli olduğu seminerde, BAUNRS doktorlarından Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. DenizKonya ile Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Zafer OrkunToktaş, Skolyoz hastalığını anlatacak.
Seminerden sonraki süreçte iseKadıköy Belediyesi tarafından belirlenecek maddi imkânı olmayan SGK’lı5 skolyoz hastası, Göztepe Medical Park Hastanesi’nde ücretsiz olarakameliyat edilecek. Yine maddi imkanı olmayan SGK’lı 20 skolyoz hastasıda ücretsiz muayene şansına kavuşacak.
 

ARŞİV