Skuterler için yeni düzenleme

İBB UKOME toplantısında alınan karara göre, İstanbul genelinde en fazla 79 bin 456 adet E-Skuter kullanımına izin verilecek. Ayrıca firmalar tarafından 6 ay içerisinde verilecek izin sayısının 20’de biri kadar E-Skuter park alanı yapacak

01 Kasım 2023 - 13:15

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) UKOME (Ulaşım Koordinasyon Merkezi) toplantısında 2 önemli karar alındı. İBB Çırpıcı Sosyal Tesislerinde Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda; toplu ulaşımda kullanılan Açık Çevrim İçi kart (kredi ve banka kartı), Sınırlı Kullanımlı Bilet (Birgeç, Üçgeç, Beşgeç) ve SMS QR fiyat tarifelerinde indirime gidildi. Yüzde 33,33 oranında indirim yapılan yeni tarifeler, 1 Kasım 2023 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacak. Toplantıda alınan bir başka karar ise E-Skuter firmalarını ilgilendiriyor. Oy birliğiyle alınan karar doğrultusunda Skuter firmaları, 6 ay içerisinde verilecek izin sayısının 20’de biri kadar E-Skuter park alanı yapacak.

TOPLU ULAŞIM FİYATLARINDA İNDİRİM

Bu değişiklik ile birlikte aynı zamanda toplu ulaşımda kredi/banka kartı ile yapılan geçişlerin hesaplamasında da değişikliği gidildi. Alınan kararla ücret tarifelerine yüzde 33,33 indirim yapılması kararlaştırıldı. Tarife değişimi 1 Kasım’dan itibaren geçerli olacak.

Sınırlı Kullanımlı Elektronik Bilet ve Kredi-Banka kartları tarife şu şekilde: Tek geçişlik bilet 30 TL’den 20 TL’ye, iki geçişlik bilet 50 TL’den 38 TL’ye, üç geçişlik bilet 80 TL’den 60 TL’ye, Marmaray Kurumsal tek geçişlik bilet 80 TL’den 60 TL’ye, metrobüsle 60 TL'den 38 TL'ye indirildi.

SKUTER FİRMALARI PARK ALANI OLUŞTURACAK

UKOME toplantısında alınan bir başka karar ise 2 yıllık yetki belgesi süresi dolan E-Skuter firmalarını ilgilendiriyor. Oy birliğiyle alınan kararla, İstanbul genelinde en fazla 79 bin 456 adet E-Skuter kullanımına izin verilecek. Operatörler, 27 Kasım- 18 Aralık 2023 tarihleri arasında İBB Ulaşım Dairesi Başkanlığına başvurarak yetki belgesi yenilemesini gerçekleştirebilecek. UKOME kararında belirtilen başvuru esasları gereğince operatörler ilçelerdeki E-Skuter sayısını belirtecek. Ayrıca, firmalar tarafından 6 ay içerisinde verilecek izin sayısının 20’de biri kadar E-Skuter park alanı yapacak.

KADIKÖY’DE 422 SKUTER KALDIRILMIŞTI

Skuter kullanımının giderek yaygınlaşması, birtakım problemleri de beraberinde getiriyor. Her ne kadar ulaşım kolaylığı sağlasa da dikkatsiz kişilerin kaldırım işgali sonrasında yayalar da araçlardan olumsuz etkileniyor. Özellikle Kadıköy’ün  birçok noktasında, farklı firmalara ait skuter  görmek mümkün. Kadıköy Belediyesi, senenin başında almış olduğu kararla 422 skuteri kaldırmıştı. Kadıköy Belediyesi’ne bağlı olan zabıta ekipleri, yaya geçişine engel olan ve yanlış yere bırakılan tüm skuterleri  toplama kararı almıştı.

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, “Uygunsuz park eden, yaya geçişini engelleyen skuterleri kaldırıyoruz. Yaya hakkını sonuna kadar koruyacağız” ifadelerini kullanmıştı.

“YA YETKİYİ BİZE VERİN YA DA GEREĞİNİ YAPIN”

Kadıköy Belediyesi Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından skuter kullanımıyla ilgili bir paylaşım yaptı. Odabaşı, “Birçoğunuzun bildiği gibi, bu sene başında, Kadıköy’de hizmet veren elektrikli skuter firmalarına, araç parklanmalarını yaya kaldırımlarını işgal etmeden yapmaları ve ilçemizde belirlenen skuter sayısını aşmamaları yönünde birtakım uyarılarımız olmuştu. Bu bağlamda yine ilgili firma temsilcilerini Belediye Başkanlık Binamızda ağırlamış; kendileriyle gerçekleştirmiş olduğumuz toplantıda nu firmalara beklentilerimizi ifade etmiştik. İlçemiz Kadıköy, sadece İstanbul ve Türkiye’de değil; dünyada da skuter kullanımının en yoğun olduğu kentlerin başında geliyor. Her gün yüz binlerce İstanbullunun ortak buluşma alanı olan ve ulaşım ağının merkezinde yer alan ilçemizde kaldırımlarımız skuterler tarafından işgal ediliyor. Kaldırımlarda yürümenin güçleşmesine, bebek arabalarının, engelli araçlarının geçişlerine engel olan bu cihazlar yaptığımız tüm uyarılara, karşılıklı iş birliği ile gerçekleştirdiğimiz uygulamalara rağmen maalesef komşularımız ve misafirlerimiz için büyük bir sorun haline gelmiş bulunmaktadır. Her türlü yasal uygulamaları hayata geçirdiğimiz; firmaları ve ilgili kuruluşları bir araya getirerek bir ilki gerçekleştirdiğimiz halde ilçemizdeki skuter sayıları yönetmelikle belirlenen sayının çok çok üstünde ve bu sayılar bizlere bildirilmiyor. Ayrıca çok sayıda hatalı parklanma kent içindeki erişilebilirliği, güvenli yaya geçişlerini ve tamamen yayaların hakkı olan kaldırımların etkin kullanımını ortadan kaldırıyor” dedi ve yetkililere seslendi: “Ya yetkiyi bize verin ya da gereğini yapın.”

KADIKÖY PİLOT BÖLGE OLMUŞTU

İBB, giderek yaygınlaşan skuterler için geçtiğimiz yıl park alanı çalışması başlatmıştı. Park alanlarının belirlenmesi için İstanbul genelinde işletme yapan firmalardan elde edilen veriler analiz edildikten sonra en yoğun kullanım olan Kadıköy ilçesi pilot bölge olarak belirlenmişti. Yapılan çalışmalar sonucunda Kadıköy’de skuter kullanımının yoğunlaştığı 4 cadde pilot park alanları olarak tespit edilmişti. Bağdat Caddesi’nde 17, Tütüncü Mehmet Efendi Caddesi’nde 2, Ethem Efendi Caddesi’nde 7 ve Fahrettin Kerim Gökay Caddesi’nde 26 olmak üzere toplam 52 park alanı yapıldı.


ARŞİV