‘Sönmeyen ateş 2 TEMMUZ'

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği İstanbul Şubeleri öncülüğünde, Sivas katliamının 18. yılında anma etkinlikleri çercevesinde Nesimi Çimen’in Karacaahmet Mezarlığı’ndaki mezarı ziyaret edildi.

04 Temmuz 2011 - 13:49

2 Temmuz 1993... Sönmeyen ateş... Bundan 18 yıl önce Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin düzenlediği ‘Pir Sultan Abdal Şenlikleri’ne katılmak için Sivas’a giden 33 aydın, yazar, sanatçı ve ozan kaldıkları Madımak Oteli’nin yakılması sonucu yaşamları ellerinden alınarak katledildiler. Olay sırasında iki otel çalışanı da yaşamını yitirdi. Bu acı olayın ardından bize kalan ise yüreğimizde her geçen gün yanarak çoğalmaya devam eden ateş oldu. “Gün tutuşur canım gece tutuşur. Yangınlarda canlar tutuşur. Gülüm toprak olur yele karışır. Yürür gelir canlar yollar tutuşur. Sivas ellerinde sazım tutuşur. Söz tutuşur canım türkü tutuşur... ” diyerek yaşanan katliamı unutmayan ve unutturmamak isteyenler her yıl olduğu gibi bu yıl da anma etkinlikleri düzenledi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği İstanbul Şubeleri de anma etkinlikleri çercevesinde 30 Haziran Perşembe günü katliamda hayatını kaybeden halk ozanı Nesimi Çimen’in Karacaahmet Mezarlığı’ndaki mezarını ziyaret etti.

‘UNUTTURMAMAK İÇİN MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği İstanbul Şubeleri’nin organize ettiği siyasi partiler ile sivil toplum örgütlerinin de destek verdiği anma etkinliği, Tepe Nautilus’un önünden yürüyüş ile başladı.
Katliamda hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının bulunduğu 75 metrelik afişi tuturak yürüyen yaklaşık 500 kişilik grup, “Sivas’ı unutmadık, unutturmayacağız”, “Madımak utanç müzesi olsun” sloganları atarak yürüdü. Yürüyüş sonucunda Karacaahmet Mezarlığı’nda Nesimi Çimen’in mezarı etrafında toplanan grup adına açıklama yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül, “Katliamda yananların anısına saygının gereği olarak Madımak Oteli mutlaka müze olmalı. 18 yıldır süren mücadelinin sonucunda Madımak’ta kebapçı dükkanın kapatılıp otelin kamulaştırılması sağlandı. Ancak kamulaştırılan binanın utanç müzesine dönüştürülmek yerine bilim ve kültür merkezi olması ve Sivas davası sanıklarından altı tanesinin de davalarının zaman aşımına uğratılması, katliamın unutturulup delillerin karartılması sünecinin başladığını gösteriyor. Fakat, eşit yurttaşlık hakkına sahip çıkmak için, unutmamak ve unutturmamak için, bir daha katliam yaşamamak için mücadelemize devam edeceğiz” diye konuştu.
Anma etkinliği mezara karanfil bırakılması ile son buldu.

Seyhan KALKAN VAYİÇ


ARŞİV