SODEM Avrupa'ya çıkarma yaptı

Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği’nin (SODEM), Open Days buluşmaları adıyla gerçekleştirdiği programın ikincisi 8-11 Ekim 2012 tarihleri arasında Belçika’nın başkenti Brüksel’de gerçekleştirildi.

18 Ekim 2012 - 13:24
Üç yıl önce başlayan çalışma meyvelerini vermeye başladı. Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği’nin (SODEM), Open Days buluşmaları adıyla gerçekleştirdiği programın ikincisi 8-11 Ekim 2012 tarihleri arasında Belçika’nın başkenti Brüksel’de gerçekleştirildi. SODEM’in geniş bir delegasyonla katıldığı ikinci Avrupa çıkarması, ilkinin aksine oldukça verimli geçerken, Türkiye’nin tanıtımı için dur durak bilmeyen temaslarda bulunuldu. Türk delegasyonu, Avrupalı parlamenterlerin yanı sıra bulundukları ülkeleri Avrupa’da temsil eden Türk parlamenterlerle de görüştü. Türkiye-AB ilişkilerinin geliştirilmesi, fonlardan azami düzeyde faydalanılabilmesi için Avrupa Birliği Parlamentosu’ndaki ‘Türkiye’nin Dostları Platformu’ ile güç birliği oluşturdu.
 
Mustafa SÜRMELİ
 
Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkilerini geliştirme hedefiyle Avrupa’ya açılan Association of Social Democratic Municipalities-Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği (SODEM) 4 gün boyunca Avrupa Birliği’nin kalbi Brüksel’de yoğun temaslarda bulundu.
Aralarında Türklerin de bulunduğu Avrupa Parlamentosu üyesi vekillerle görüşerek, Türkiye-Avrupa Birliği(AB) ilişkilerini istenen düzeye getirmek için alt yapı çalışmalarını hazırlayan SODEM delegasyonu, yoğun temasları sırasında Avrupa’ya Türkiye’yi sosyal demokrat pencereden anlatırken, Türkiye’nin tanıtımını gerçekleştirdi, sosyal demokrat belediyelerin projelerine yönelik fonların da bir an önce açılması için yetkililerle görüştü.
 
SODEM’İN 2. AVRUPA ÇIKARMASI KALABALIK BİR HEYETLE GERÇEKLEŞTİ
Avrupa Birliği(AB) Komisyonu ve Bölgeler Komitesi tarafından 8-11 Ekim 2012 tarihleri arasında düzenlenen “Open Days” “10. Avrupa Bölgeler ve Şehirler Haftası” etkinliğine, Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği (SODEM) Üyesi belediyelerden  Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Rıfkı Aktekin,katılarak Brüksel’de bir dizi ikili temasta bulundular.
 
4 GÜN BOYUNCA YOĞUN TEMAS TRAFİĞİ
Etkinlik sırasında, Türkiye’nin AB nezdindeki Daimi Temsilci Büyükelçi Selim Yenel, CHP Brüksel temsilcisi Kader Sevinç, Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğü – Genişlemeden Sorumlu Müdürü Alexandra Cas Granje, Rhone Alpes Bölgesi Başkan Yardımcısı, Bölgeler Komitesi Sosyalist Grup üyesi ve Türkiye Çalışma Grubu Eski Başkanı Bernard Soulage, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Sosyalist Partisi üyesi İsmail Ertuğ, Avrupa Parlamenteri ve AB-Türkiye Karma Parlamento Komitesi üyesi Metin Kazak, Avrupa Parlamentosu Milletvekili ve Sosyalist Grup Başkan Yardımcısı Libor Roucek, Avrupa Birliği Bölgeler Komitesi Türkiye ile ilişkiler Çalışma Grubu Başkanı Heinz Lehmann, Ghent Belediye Başkanı ve Belçika Sosyalist Partisi üyesi Daniel Termont ve Scharbeek Belediye Başkan Yardımcısı Sait Köse ile toplantılar gerçekleştirilerek, AB’li paydaşlar SODEM hakkında bilgilendirildi ve işbirliğine ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.
 
AVRUPALILAR BAŞKANLARIN SUNUMLARINI İLGİYLE DİNLEDİ
Etkinliği boyunca düzenlenen çeşitli çalıştaylara da katılım sağlanırken, SODEM heyeti, “Open Days” Avrupa Bölgeler ve Şehirler Haftası etkinliği kapsamında 9 Ekim 2012 tarihinde “Akıllı Kentler” çalıştayına katıldı. Bu çalıştayda, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk “Kaynak Verimliliği için Akıllı Ortaklıklar” ile Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal “Akıllı Kentlerde Yenilikçi Hizmetler” konularını içeren birer sunum yaptılar. Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ise AB Komisyonu tarafından düzenlenen “Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı 2014-2020 (IPA II)” başlıklı çalıştayda AB’nin yeni bütçe döneminde “Sınırötesi İşbirliği’nde belediyelerin AB fonlarından daha fazla yararlanması” konusunda bir sunum yaptı. SODEM heyeti ayrıca Çağdaş Dernekler Federasyonu ve Belçika Atatürkçü Düşünce Derneği’ne de ziyaret gerçekleştirdi.
 
SODEM AVRUPA’YA AÇILAN PENCERE
SODEM’in başkanlığını yürüten Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk, “Open Days” “10. Avrupa Bölgeler ve Şehirler Haftası” ile ilgili yaptığı açıklamada; SODEM’in Türkiye-AB ilişkilerindeki seyri ve gelişmelerle ilgili bilgi verdi. AB’nin başkenti olarak nitelendirdiği Brüksel’de 4 gün boyunca aralıksız süren temasların oldukça faydalı ve yapıcı geçtiğini ifade eden Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk, “Bundan 3 yıl kadar önce Brüksel’e giderek, Open Days (Açık Günler) toplantılarına katıldığımızda gözlem yapma fırsatımız oldu. Yeteri kadar Türkiye’yi tanımadıkları gibi Türkiye ile yeteri kadar muhatap da olamadıklarını gördük. Tek muhatap hükümet. Onun dışında bir sivil toplum örgütü veya bir kuruluş muhatap olmamış. Oysa bunlar sivil toplum örgütleriyle yönetimlerle muhatap olmak istiyorlar. Sorunları, çözümleri daha çok onlardan dinleyip ondan sonra hükümetle bu konularda oturup görüşme yapmak istiyorlar. Biz bu anlamda bu açığın da kapatılması için Sosyal Demokrat Belediyeler Birliği’ni (SODEM) kurduk. SODEM şu anda 70’i aşkın üyesiyle ciddi bir örgütlenme içerisinde. SODEM üyesi olan Giresun, Beşiktaş, Silivri, Karşıyaka, Bornova, Seferihisar ve Kadıköy Belediyeleri ve beraberimizdeki belediye meclis üyeleriyle birlikte yaklaşık 39 kişilik bir heyetle Open Days’e katıldık” dedi.
Türkiye’nin tanıtımı, imajı, Türkiye’deki hukuki durum, insan hakları ihlalleri, basın özgürlüğü, Ortadoğu’daki durum kapsamında gerilen Türkiye-Suriye ilişkilerine varana kadar geniş bir yelpazede birçok konuyu görüşmelerde masaya yatırdıklarını anlatan Başkan Öztürk, Türkiye’nin AB’ye girme sürecinin tıkanmış durumda olduğunu, hükümetin bu yönde herhangi bir girişimde bulunmadığını, birden bire AB’ye sırt çevrildiğini söyledi. Siyasetin uzlaşma kültürü olduğunu ve AB’ye girişin de müzakerelerle olacağını belirten Öztürk, “Sosyal demokratların Avrupa’yı hedef edindiklerini, AB’ye girişin Türkiye’nin hem ekonomik hem demokratik açıdan ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Her ne kadar ekonomik bakımdan Gümrük Birliği Anlaşması’nı imzalamış ve AB ile ticaretimiz önemli ölçüde gelişmişse de bu gelişmiş ticaretin yanı sıra demokrasimizin, hukuk sistemimizin ve yasal düzenlemelerimizin de AB’ye uygun hale getirilmesi gerekiyor” diye konuştu.
 
TÜRKİYE’NİN DOSTLARI PLATFORMUYLA GÜÇBİRLİĞİ
Katıldıkları toplantı, sunum, çalıştay ve workshoplarda sorunlar ve çözümler üzerinde karşılıklı görüşmelere yer verdiklerini, evvelce Avrupa’ya sırtını dönmüş bir Türkiye ve sosyal demokratlar yerine şimdi Avrupa’ya giden kendini ifade eden bir yapıya sahip olduklarını anlatan Öztürk, “İlk gidişimiz ile bugünkü gidişimiz arasında müthiş fark var. İlk gidişimizde bizi çok ciddiye almayan sadece dinleyen, yorum yapmayan bir Avrupa vardı karşımızda. Bugün ise bizi ilgiyle dinleyen, bizimle sorunları tartışan ve gerçekten bir sivil toplum kuruluşu olarak gidişimizden büyük mutluluk duyan bir AB sözkonusu” dedi.
Brüksel’de, vatandaşı oldukları ülkelerden Avrupa Parlamentosu’na seçilmiş ve “Türkiye’nin Dostları Platformu”nu kurmuş olan Türk vekillerle görüştüklerini, 70 üyeye ulaşan bu oluşumun da desteğini alarak güç birliği ettiklerini anlatan Öztürk, “70 üyeli Türkiye’nin Dostları Platformu ile gelecek Şubat veya Mart’ta görüşmelerimiz olacak” diye konuştu.
 
AB FONLARINI İSTİYORUZ
AB ile ciddi anlamda işbirliğine gittiklerini, ikinci olarak AB fonlarının dağıtılması konusunu masaya yatırdıklarını söyleyen Öztürk, sosyal demokrat belediyelerin yararlanacağı fonların bir türlü açılmamasından duydukları rahatsızlığı yetkililere ilettiklerini belirterek, “AB çeşitli fonlar dağıtıyor. Bu fonların da bilhassa belediyeler ve yönetimler, sivil toplum örgütleri tarafından kullanılması söz konusu. AB üyesi olan ülkelere fonlar verildiği gibi Türkiye gibi aday ülkelere de fonlar verilebiliyor. Kendimizi AB nezdinde daha iyi ifade edebilmek, Türkiye’yi daha fazla tanıtmak, AB ile olan sürece olumlu katkı vermek istiyoruz. AB fonlarından daha fazla yararlanmak istiyoruz. Biz daha çok sosyal proje uygulayan bir belediyeyiz. Engelliler, kadınlar insan haklarıyla ilgili konulara yönelik fonlar açılmalı. Bunları dile getirdik. Bilhassa kıyı bölgelerle komşu olan ülkeler arasında fonlar kullandırılmalı. Örneğin bizimle Yunanistan, Bulgaristan arasında açılması gereken fonlar var. Bunların hiçbiri açılmamış durumda. Bu fonların önümüzdeki 7 yıllık süreç içerisinde açılmasını tartışıyoruz. Bunlar 7 yıllık dönemler için açılıyor. Önümüzdeki dönemde bu fonların açık tutulmasını ve Türkiye’deki sosyal demokrat belediyelerin komşu kıyı ülkelerle yapmış oldukları iletişimlerde bu fonların kullanılması gerektiğini dile getirdik” dedi.
 
TEMASLAR SIKLAŞIYOR
İki yıl önce küçük adımlarla başlayan Avrupa serüveninin SODEM aracılığıyla ciddi boyutlara ulaştığını, artık Avrupa Parlamentosu’ndaki insanların Türkiye’de bir sivil toplum örgütüyle veya ciddi bir kuruluşla görüşme yaptıkları zaman SODEM’in oradaki temsilcilerini aradığını söyleyen Öztürk, hedefin Türkiye’deki belediyeleri mümkün olduğu kadar Avrupa’daki belediyelerle buluşturmak, sivil toplum kuruluşlarının Avrupa’daki ilişkilerini temin etmek, Türkiye’nin aydınlık yüzünü Avrupa’ya göstermek ve fonlar açıldığında bu fonların nasıl kullanılacağı konusunda belediyeleri yönlendirmek olduğunu anlattı. SODEM’in adeta bir dışişleri masası gibi çalıştığını, hiçbir siyasi partiyle ilişkisi olmadığını, sosyal demokrat pencereden Avrupa’ya bakan ve Avrupa’nın sorularını yanıtlayan, onları bu pencereden ikna etmeye çalışan bir yapıya sahip olduğunu ve önemli bir misyon üstlendiğini söyleyen Öztürk, adeta dışişleri görevlileri gibi çalıştıklarını belirtti. Öztürk önümüzdeki günler ve aylardan itibaren SODEM’in Avrupalı parlamenterle bir dizi toplantı ve etkinliklerinin olacağını, kendilerini yoğun günlerin beklediğini de ifade etti.
Öztürk konuşmasının sonunda, “Türkiye AB’ye daha fazla ciddiyetle sarılmalı, AB de Türkiye’nin taşıyamayacağı yükleri Türkiye’den istememeli” mesajını verdi.
 
 

 


ARŞİV