Son zamanlarda hayvanların vahşise öldürülmesi, ülke genelinde yapılan eşzamanlı eylem ile protesto edildi. Hayvanseverlerin İstanbul'daki toplanma alanı Kadıköy Süreyya Operası'nın önü oldu. 11 Aralık Pazar günü "81 İl Sokak Hayvanları İçin Tek Ses Tek Yürek" başlıklı basın açıklaması için Süreyya Operası'nın önüne gelen vatandaşlar, yanlarında bakımını üstlendikleri evcil hayvanlarını da getirdi.
Barınaklarda yaşanan sorunlara dikkati çeken hayvanseverler, sokakta yaşayan hayvanların da hakları olduğunu hatırlatarak, bu hayvanların kısırlaştırma ve aşılamaları yapıldıktan sonra tekrar alındıkları yerlere bırakılmalarını istedi.
Belediyelere büyük sorumluluk düştüğüne vurgu yapılan açıklamada, “Belediyelerin görev ihmallerinin bedeli, kısırlaştırma yaptırılmadığı için kendi iradeleri dışında dünyaya gelen hayvanlara ödettirmeyeceğiz. Sonuna kadar hayvanların yaşam hakları için mücadele edeceğimizi gerek kurumlara ve gerekse köpekler öldürülsün diyen kanlı şer odaklarına buradan bir kez daha haykırıyoruz” ifadelerine yer verildi.
DÜZENLİ KISIRLAŞTIRMA TALEBİ
Tek çözümün kısırlaştırma olduğunu savunulan açıklamada, “Bütün belediyelerin kendi sınırları içinde kısırlaştırma üniteleri, bakımevleri kurmaları hükmü maalesef yeni 7332 sayılı yasada belediyelere 3-4 yıla yakın süreler verilerek ötelendi. Türkiye’deki 916 ilçede her gün 10 kısırlaştırma yapılsa, bir yılda 2 milyon 198 bin 400 kısırlaştırma sadece ilçelerde olabiliyor. Bunun yanında 80 büyükşehir ve il, yılda 960 bin kısırlaştırma yapabilir. Yılda yaklaşık 3 milyon civarında köpek kısırlaştırılır ve köpek nüfusu hızla azalmaya başlar. DSÖ’nün verilerine göre düzenli kısırlaştırma ile her yıl yüzde 30 oranında azalma olacağı düşünüldüğünde, sorunun 2 yıla kalmadan büyük ölçüde kontrol altına alınacağı açıktır. Tek çözüm olan kısırlaştırma ile 2 yılda üreme kontrol altına alınabilecekken, Tarım Bakanlığı ve bazı siyasiler, kanlı şer çetesini de yanına alarak öldürme odaklı çalışmaları ısrarla sürdürmekteler. Bu tespitler çerçevesinde, ilgili herkesi uyarıyoruz. Bir hukuk devleti olan Türkiye’de, hayvanlara katliamlar, zulümler, ölümler getirecek hiçbir uygulamaya izin vermeyeceğiz” denildi.
"Sokak hayvanları sahipsiz değildir" sloganının atıldığı açıklamada, İstanbul'daki sivil toplum kuruluşlarından temsilciler de görüşlerini paylaştı.