Yurdun dört bir yanında hayvanseverler, Hayvanları Koruma Kanunu’nda ‘köpeklerin uyutulmasını’ da içeren kanun teklifi değişikliğine karşı günlerdir sokaklardaydı. Teklifin, TBMM Tarım, Orman ve Köy işleri Komisyonu’nda kabul edilmesinin ardından yine tüm meydanlarda ‘yasayı geri çek’, ‘susmuyoruz, korkmuyoruz, dostlarımızı vermiyoruz’ sloganları yükseldi. Yaşam İçin Yaşa İnisiyatifi ile Hayvan Yaşam Özgürlük İnisiyatifi de 27 Temmuz Cumartesi günü Kadıköy İskele Meydanı’nda ‘Büyük İstanbul Buluşması’ düzenledi. İskele Meydanında bir araya gelen yaşam hakkı savunucuları, alkışlarla, sloganlarla, şarkılarla, ellerinde taşıdıkları dövizlerle ‘susma haykır yaşamak haktır, ‘kurtuluş yok tek başına ya tüm türler ya hiçbirimiz’ diyerek tepkilerini dile getirdi.
Tüm tepkilere karşı Tarım, Orman ve Köy işleri Komisyonu’nda kabul edilen yasa teklifi, 28 Temmuz Pazar günü Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlandı. İki gün süren görüşmelerin ardından ‘Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Teklifi’, 30 Temmuz Salı günü saat 03.51’de 224 hayır oyuna karşı 275 oyla kabul edilerek yasalaştı.
Oylamanın ardından muhalefet milletvekilleri "Tarihe kara gün olarak geçecek, 'evet' oyu verenleri ne tarih affedecek ne insanlık. Bu insanlık tarihine utançla geçecek bir düzenlemedir. Barınaklar ölüm merkezidir. Milyonlarca hayvan orada ölür, buna tahammül edemezler. Çocuklarınıza kanlı bir miras bıraktınız" diyerek tepki gösterdi.
Sanatçılardan, siyasetçilerden kısacası toplumun tüm kesiminden yasa teklifinin kabul edilmesine karşı tepkiler çığ gibi büyüdü. Yaşam hakkı savunucuları, yasa geçse bile ‘sokak sokak canlarımızı koruyacağız, öldürülmelerine izin vermeyeceğiz’ diyerek tüm yurtta teyakkuzda ve alanlarda olacaklarını söyledi.
“ANAYASA MAHKEMESİ’NE GÖTÜRECEĞİZ”
Yasanın Meclis’ten geçmesi üzerine açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, şunları söyledi: “Teklifin Anayasa’ya aykırı olduğu ortada. Yaşam hakkını savunmadığı ortada. O yüzden Anayasa Mahkemesi ile ilgili süreci hep birlikte değerlendireceğiz, arkadaşlarımız çalışacak. Özellikle aşılı hayvanların vahşi yaşam ile kent yaşamı arasında kuduz hastalıklarına karşı bir bariyer olması göz önünde bulundurularak halk sağlığı açısından büyük bir risk alındı. Hepsini değerlendirip Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğiz. Buna itiraz eden herkese, muhalefet milletvekillerine , özellikle Cumhuriyet Halk Partisi grubuna teşekkür ediyorum. CHP’li belediyeler bu kanunun üstü örtük ‘sen bu işi çözemezsin , çözemezsen ceza alırsın, gel katliam yap ‘ çağrısına elbette direnecekler ve asla bu kanunun o örtülü talimatına uymayacağız. Daha çok barınak yapmaya, aşılamaya, kısırlaştırmaya, sahiplendirme üzerimize ne düşünüyorsa yapmaya devam edeceğiz.”