Sokaktaki çocuklar için…

Kadıköy’de kurulacak “Ali İsmail Yaşam Evi”, sevgisizlik, otoriterlik gibi sebeplerle ailelerinden ve devlet yurtlarından kaçan sokak çocuklarına kucak açacak

21 Mayıs 2015 - 16:19
Gökçe UYGUN
Gezi direnişinin ikinci yıldönümüne yaklaştığımız şu günlerde, Gezi’nin ürünlerinden olan forumların üretimleri de sürüyor. O forumların Kadıköy ayaklarından olan Diren Kadıköy-Yoğurtçu Forumu yeni bir projeye hazırlanıyor; “Ali İsmail Korkmaz Yaşam Evi”. Forumun Sokak Çocukları Çalışma Grubu’ndan Metin Balcı ve Erdoğan Aslan’a detayları sorduk.

Fikir nasıl ortaya çıktı ve ilerledi?
M.Balcı: Gezi’den sonra Kadıköy’deki sokak eylemlerinde, polis müdahalesi sırasında bir sokak çocuğunun darp edilmesiyle…1,5 yıldır hazırlık çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Konuyu detaylıca ele alıp, ilgili kurumlar, sivil toplum örgütleri ve Kadıköy Belediyesi’yle görüştük.
 
Kadıköy’de ne kadar sokak çocuğu var?
M.Balcı: Değişken bir rakam, zira burası geçiş bölgesi. Suriyelileri de eklemek lazım.  İstanbul’da binlerce sokak çocuğu olduğu biliniyor. Görünür değiller ama bu çocuklar varlar! Sokak çocuklarının ‘düşman’ görülmesi garabet bir düşünce.

Bu yaşam evinin nasıl bir yapısı olacak?
M. Balcı: Kamu ayağı olması lazım yasal açıdan. Bunu oluşturmaya çalışıyoruz.  Hedef kitlemiz 13-18 yaş arası çocuklar. Bu yaşam evi, sadece çocuklar için değil toplumsal dayanışmanın da merkezi olacak. Olay sadece ‘vicdan aklama’ değil. Burada çocuklarla vakit geçirecek insanlar da birbiriyle kaynaşacaklar.

Neden Kadıköy’ü seçtiniz?
E. Aslan: Sokak hayvanları, Kadıköy’de insanlardan korkmaz. Ama bu duruma tezat olarak Kadıköy’de insanlar, sokak çocuklarına mesafeli durur maalesef. Oysa Kadıköy, halkın sokak çocuklarıyla iletişim kurduğu bir yer olmalı. Öte yandan Kadıköy, bu çocuklara iletişim kurabilecek toplumsal ağların en hızlı örülebileceği yerlerden. Amacımız çocuklara sadece yer yurt vermek değil, bu konuda toplumu da sağaltmak, bir toplumsal duyarlılık yaratmak.  

Ali İsmail Korkmaz adını seçmenizin sebebi nedir?
E. Aslan: Ali İsmail, bir ‘sokak çocuğu’ değil ama Gezi sürecinde Eskişehir’de ‘sokak ortasında devlet şiddetiyle öldürülen bir çocuk’. Sokak çocukları da devletin ve eğitimsiz toplumun şiddetine maruz kalıyor.

 SOKAK ÇOCUKLARIYLA DAYANIŞMA
Ali İsmail Korkmaz Yaşam Evi, 13-18 yaş grubu sokakta yaşayan çocukların; sadece bir barınma merkezi olarak kalmayacak. Çocukların eğitim, sağlık gibi yaşamsal faaliyetlerinin sürdürülmesinin yanı sıra, toplumsal hayata katılımları da amaçlanıyor. Merkezde çocukların kişisel bakım ve temizlik ihtiyaçları karşılanacak,  gelişim süreçlerine uygun beslenmeleri,  eğitim hakkını kullanmaları, şiddetten korunmaları sağlanacak. Ayrıca madde kullanan çocukların rehabilitasyon süreçleri başlatılacak, ailesine dönmek isteyenlere destek verilecek,  çocukların bireysel sorunlarının çözümünde danışmanlık hizmeti sunulacak,  toplumla yeniden bütünleşmelerinin sağlanması için eğitsel, sosyal, sanatsal, sportif etkinlikler düzenlenecek.

SOKAKTA ÇOCUK VAR!
Önümüzdeki günlerde “Sokakta çocuk var!” çalışması düzenlenecek. Kadıköy’ün işlek birkaç sokağında masalar kurularak, konuya farkındalığı arttırmaya yönelik konuşmalar yapılacak.

Detaylı bilgi için; [email protected]

ARŞİV