Sonbahar festivallerle geliyor

Tiyatrodan müziğe, kahveden fotoğrafa pek çok farklı alanda düzenlenecek sonbahar festivallerinden bir seçki...

19 Ağustos 2024 - 12:47
  • Alternatif gösteriler şehirde: Türkiye’den ve dünyadan tiyatro, dans ve performans disiplinlerinde üretilen alternatif işleri 2019’dan beri seyirciyle buluşturan Istanbul Fringe Festival, 6. edisyonuyla 13-21 Eylül tarihleri arasında bir kez daha kente yayılacak. İsmini aldığı Latince “fringere” eyleminden hareketle her yıl çeşitlendirdiği programıyla sınırları sorgulayan, onlarla oynayan festival, sınırları geçirgenleştirmeye gayret ediyor. Alternatif ve yenilikçi işler üreten genç sanatçılara işlerini uluslararası platformda sergileme imkanı sunan festival, bu yıl da Türkiye’nin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri, Belçika, Fransa, İtalya, Hollanda, Singapur, Slovenya, Tayvan, Japonya ve Yunanistan olmak üzere toplam 11 ülkeden ekipleri İstanbul’da ağırlayacak. Festivalin mekanları ise bu sene çeşitleniyor. Akbank Sanat, Arter, Barış Manço Kültür Merkezi, BeReZe Gösteri Evi, DasDas, ÇAK Studio, ENKA Oditoryumu, Hope Alkazar, Kadıköy Belediyesi Alan Kadıköy gibi festival mekanlarına bu yıl BOVA Beyoğlu, CoBAC Workspace, Eksibir, İstos, Ortaköy Kültür Merkezi, Öktem Aykut, Sahne Kadir Has, sbcs Studio ve Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi gibi farklı disiplinlerde mekanlar ekleniyor. 
  • 2 günde, 3 şehirde müzik: Avrupa Birliği Yaratıcı Avrupa Programı tarafından desteklenen Avrupa ağlarından EUNIC’in (Avrupa Birliği Ulusal Kültür Enstitüleri) İstanbul ve Ankara kümelerinin girişimi ve Kadıköy ile Çankaya Belediyeleri ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin katılımı ile hayata geçirilen Sound of Europe Festivali bu sene 14 ve 15 Eylül 2024’te İstanbul Kadıköy'deki Kalamış Atatürk Parkı, Ankara Çankaya Ahlatlıbel Atatürk Parkı ve İzmir Bostanlı Seyir Terası’nda bir kez daha müzikseverlerle buluşacak. Avrupa ile Türkiye arasında sanatsal ve müzikal bir buluşma noktası ve bir kültürel değişim platformu olmayı hedefleyen Sound of Europe Festivali, iki gün boyunca üç kentte eş zamanlı gerçekleştirilecek konserlerle yeni seslere ve projelere bir kez daha ev sahipliği yapacak. Katılımın ücretsiz olduğu festival kapsamında, 25’ten fazla konserde, Avrupa’dan ve Türkiye’den 50’yi aşkın yabancı ve yerli sanatçı izleyicilerle beraber olacak. Avrupa’dan 13 müzik grubunu Türkiye’den yerel sanatçılarla aynı sahnede buluşturarak ortak bir diyalog ve bir etkileşim platformu oluşturmayı hedefleyen Sound of Europe Festivali, bu sene de Avrupa’nın yeni seslerini müzikseverlerle buluşturacak. Avrupalı ve Türk genç müzik gruplarına eşsiz bir platform sunan festivalin programında, atölye çalışmaları ve ustalık sınıfları da bulunuyor.

  • 2 aylık fotoğraf maratonu: 28 Eylül - 13 Ekim 2024 tarihlerinde yedincisi gerçekleşecek 212 Photography Istanbul, fotoğrafın yanı sıra farklı disiplinleri dahil ettiği kapsamlı programıyla İstanbul’un farklı rotalarında sanatseverleri ağırlamaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz yıl, 100.000’e yakın ziyaretçi ile buluşan “Şehrin Festivali” 212 Photography Istanbul, yedinci yılında bir kez daha kapsamlı bir festival deneyimini 30‘a yakın farklı noktada izleyicisiyle buluşturacak. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın katkılarıyla Türkiye Kültür Yolu Festivali programı dahilinde gerçekleşen festival, sürdürülebilir bir sanat ve kültür geleneği oluşturmak üzere çıktığı yolda yedinci yılına giriyor.  İBB KÜLTÜR ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştirak şirketlerinden Kültür AŞ iş birliği içinde olan 212 Photography Istanbul 2024 programında Türkiye’den ve dünyadan isimleri İstanbul’da ağırlayacak. 212 Photography Istanbul, çağımızın en önemli fotoğrafçılarından ve aktivistlerinden biri olan Sebastião Salgado’nun “Genesis” sergisini ağırlayacak.  Festivalde bu sene yine sanatçıların modadan gastronomiye, mimariden yeni medyaya farklı yaratıcı disiplinlerden projeleri yer alacak. Sergilerin yanı sıra festival programında atölye, söyleşi, film gösterimleri, konserler, dans/performans gibi pek çok farklı etkinliğe yer verecek.  Festivalin İstanbul’un iki yakasına yayılan programında MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür Sanat Merkezi, YK bomontiada, Akaretler, Galata Rum Okulu, St. Benoît Kilisesi, Taksim Sanat, Institut Français, St. Antuan Kilisesi, 212 Studio, Yeldeğirmeni Sanat, Akaretler, Moda İskelesi, Soho House, Zorlu PSM, Werkstatt Akademi’nin yanı sıra paralel sergilerle birlikte Anna Laudel, Büyükdere35, Fotoğrafevi, artsümer, Evin Sanat Galerisi, Gallery Duende ve daha pek çok mekânda festival programı takip edilebilecek. 

  • Kadıköy kahveye doyacak: Kahve Dergisi, 14-15 Eylül tarihlerinde Müze Gazhane’de ‘Kahve Zirvesi 2024’ etkinliği düzenliyor. Yerli ve yabancı kahve sektörünün önemli oyuncularının bir araya geleceği zirvede, 10 oturumda kendi alanlarının önde gelen 50 konuşmacısı katılımcılarla olacak. Ziyaretçiler, stantlarda kahveye ilişkin en son teknolojik ekipmanları görebilme ve dünyanın dört bir tarafından gelen kaliteli kahveleri tadımlama imkanı bulacak, atölyelere katılabilecekler.

 


ARŞİV