S.O.S. 24 yaşında

Barış Manço Kültür Merkezi’nde düzenlenen panelle 24. kuruluş yıldönümünü kutlayan S.O.S., çevre konusunda önemli çalışmalar gerçekleştiriyor.

28 Kasım 2013 - 10:46

Kadıköy’ün en eski çevre örgütü S.O.S (Sivil Organize Semtler) Çevre Gönüllüleri Platformu, 24. kuruluş yıldönümünü, 22 Kasım Cuma günü Barış Manço Kültür Merkezi’nde bir panelle kutladı.
Panel, Cumhuriyetin kurucusu Ulu Önder Atatürk, silah arkadaşları, S.O.S’in bu gün hayatta olmayan üyeleri ve Gezi Parkı olaylarında yaşamın kaybeden gençler için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından konuşmalara geçildi. Orman Mühendisleri Derneği Başkanı İsmail Başoğlu, Derneğin 2. Başkanı ve 21. dönem DSP milletvekili Yücel Erdener, S.O.S. İstanbul Çevre Gönüllüleri Platformu Başkanı Türksen Başer Kafaoğlu, avukat Can Kurtuluş Önsel, Kent hareketleri adına Arif Belgin ve gazeteci Nazım Alpman birer konuşma yaptı.
S.O.S.’in kuruluş yıldönümü kutlamalarına katılan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de kısa bir konuşma yaptı. “Umut gençlerde ve gelecekte” diye sözlerine başlayan Öztürk, “Bizim yerel yönetime gelmemizle S.O.S.’in kuruluşu hemen hemen aynı tarihlerdeydi. O gün bu gün beraberiz. Birlikte kötü hava, kötü su, kirli denizin ve çevrenin mücadelesini verdik” dedi. Öztürk, sözlerini “Toplum bir şeyi kaybederken farkında değil ama kaybettikten sonra geri almak için mücadele veriyor. Ne mutlu bize ki, bizi sorgulayan, bize baskı yapan sivil toplum örgütlerimiz var. Birlikte Kadıköy’ü yaşanır hale getiriyoruz” diye bitirdi
Panelistlerden Orman Mühendisleri Derneği Başkanı İsmail Başoğlu, İstanbul’da en büyük talanın ormanlarda yapıldığını vurgulayarak, “Avrupa’da orman artıyor ama Asya ormansızlaşıyor. Avrupa’daki artış Asya’daki tahribatı önlemez, önleyemez. Vahşi kapitalizm dünyada da bizde de ortak kaynaklarımızı yok ediyor. En büyük orman tahribatı kuzey ormanlarında yaşanıyor. 3. köprü, 3. havaalanı, kanal İstanbul gibi gereksiz projeler, Kuzey ormanlarımızı yok ediyor. Böyle giderse, İstanbul çok yakında oksijen arayan şehir olacak. Çözüm ise ülkeye sahip çıkmaktır” diye konuştu.
İkinci konuşmacı 21. Dönem milletvekili ve S.O.S’in kurucularından Yücel Erdener de İstanbul’daki deprem sığınma alanları hakkında konuştu. Olası bir depremde İstanbul’da çadır kurulacak, toplanacak deprem alanlarının giderek azaldığını, kentsel dönüşüm adı altında yeşil alanların yok edildiğini vurguladı.
S.O.S.’in başkanı Türksen Başer Kafaoğlu ise kendisinin hazırladığı bir kısa film gösterisinin ardından, S.O.S.in kuruluş amacını, çalışmalarını, bu çalışmalar sırasında çektikleri zorlukları çalışmalarının dününü ve bu gününü anlattı. “Kolektif yaşam içinde haklarımızı aramak, tüm haklarımızı istemek durumundayız. Bunun için mücadelemize devam edeceğiz” dedi.
Türksen Başer Kafoğlu’ndan sonra derneğin en genç üyesi Avukat Can Kurtuluş Önsel, bugünkü yasal ortam ve yasal haklarımız hakkında, Gezi Parkı olayları ve 1 Mayıs’taki olayları da örnek göstererek hukuki anlamda bilgi verirken, “kent hareketleri ve kamusal alanlar için farkındalık ve dayanışma” konusunda söz alan Arif Belgin de kent hareketinin önemine dikkat çekti.
Teşekkür belgeleri de takdim edildikten sonra, kutlamalar ikram ve sohbetle sona erdi.

ARŞİV