Sosyal destek en önemli SORUNUMUZ!

Türkiye Sakatlar Derneği İstanbul Anadolu Yakası yöneticileri ve üyeleri,10 Mayıs Cuma günü Ataşehir Cumhuriyet Anıtı’nı ve Taksim Anıtı’nı ziyaret ederek çelenk bıraktılar.

14 Mayıs 2014 - 13:52
Türkiye Sakatlar Derneği İstanbul Anadolu Yakası yöneticileri ve üyeleri, 10-16 MayIs tarihleri arasında düzenlenen Engelliler HaftasI dolayIsIyla 10 Mayıs Cuma günü Ataşehir Cumhuriyet Anıtı’nı ve Taksim Anıtı’nı ziyaret ederek çelenk bıraktılar. Anıt önünde yaptıkları basın açıklamasında, engellilerin sorunlarına dikat çekerek, çözüm önerilerini sıraladılar.
10-16 MayIs Engelliler HaftasIIlIşI nedeniyle yapılan, Türkiye Sakatlar Derneği Genel BaşkanI Şükrü Boyraz ile
Türkiye Sakatlar Derneği Anadolu YakasI Şubesi Yönetim Kurulu BaşkanI Memet Çakar imzalı
basın açıklaması şöyle:
 
“3 AralIk Dünya Engelliler Günü nedeniyle yaptIğImIz basIn açIklamasInda yerel yönetim seçimlerine dikkat çekmiştik. 30 Mart 2014 tarihinde gerçekleşen seçimler sonucunda, ülkemizdeki 81 il ile birlikte toplam 2 bin 682 yerel yönetim belirlenmiştir.
Geçmiş yIllara oranla daha fazla siyasi partimizin engelli adaylara listelerde yer vermesi sevindirici bir gelişme olarak izlenmiştir. Ancak engelli adaylarIn çok azInIn seçilebilmesi ise bizleri üzmüştür. Derneğimiz özelinde ise İstanbul, Konya, Mardin gibi bazI illerde belediye meclis üyeliklerine seçilebilen yönetici ve üyelerimizin olmasI üzüntümüzü bir nebze olsun hafifletmiştir.
Şimdi artIk yeni bir dönem başlamaktadIr. YapIlan araştIrmalar son yIllardaki tüm düzenleme ve girişimlere rağmen, engellilerin temel sorunlarInIn çözümünde yeterli ilerleme sağlanamadIğIna işaret etmektedir.
Başta erişilebilirlik olmak üzere ortada duran bu sorunlar, yerel yönetimlerin sorumluluğunu da önemli oranda artIrmaktadIr. İşte bu nedenledir ki Aile ve Sosyal Politikalar BakanImIz SayIn Ayşenur İslam, yerel yönetimlerin dikkatini çekme gereği duymuştur.
SayIn İslam yayInladIğI kutlama mesajInda; “Belediyelerin planlama, tasarIm, inşaat, ruhsatlandIrma ve denetleme faaliyetlerinde erişilebilirlik ilkelerinin yerine getirilmesi” gerektiği özenle vurgulanmIştIr. Yerel yönetimlerin görevlerini ne kadar yerine getirdiğini denetlemek, hepimizin özellikle de yeni oluşturulan “Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme KomisyonlarI”nIn öncelikli görevi olmalIdIr. Bizler bir yandan yerel yönetimlerin çalIşmalarInI izlerken, diğer yandan bu komisyonlarIn da görevlerini layIkIyla yapmalarI için çaba göstermeliyiz.
Engellilerin çoğunluğu fiziki engeller nedeniyle sosyal yaşama katIlamamaktadIr. Toplu ulaşIm araçlarInIn kullanImInda büyük zorluklar çekilmektedir.
SağlIk hizmetlerinden yararlanmakta da önemli sorunlar yaşanmaktadIr. Birçok engelli, özellikle görme ve işitme engelliler hastanelerde iletişim kurmakta, engelliler konusunda bilgilendirilmiş personel bulmakta zorluk çekmektedir.
Eğitimden yararlanabilen engellilerin sayIsI hala istenilen düzeye ulaşmamIştIr. KayIt altIna alInmIş engellilerin yüzde 41,6’sI okur-yazar bile değildir. Lise ve üzeri eğitim alabilmiş engellilerin oranI sadece yüzde 7,7’dir. Yine aynI şekilde engellilerin yüzde 96’sI mesleki eğitim alamamIştIr.
İstihdam edilebilen engelli sayIsI da çok düşüktür, bir işte çalIşabilen engelli oranI yüzde 14,3’te kalmIştIr. BunlarIn da önemli bir kIsmI tedavilerini sürdürebilmek, çalIşma ortamIndaki fiziki yetersizlik, teknik destek alamamak gibi nedenlerle sorunlar yaşamaktadIr. Önemli bir kIsmI da tedavisini sürdüremediği için işten ayrIlmaktadIr.
Engellilerin yüzde 84,8 gibi büyük çoğunluğu yüzde 40 ve üzeri engeli olanlardan oluşmaktadIr. Bunun da yarIsI yüzde 70 ve üzeri engellidir. Yani bakIma muhtaç engelli durumundadIr. Bu nedenle, engelli nüfusun önemli bir bölümünün sosyal devletin koruyuculuğuna ihtiyacI bulunmaktadIr. Oysa devletten yardIm alabilen engelli nüfusun oranI yüzde 38,4’tür. Bunun da çoğunluğu engelli aylIğI alanlardan oluşmaktadIr.
Çok sInIrlI sayIda engellinin kullanabildiği bu hak, yapIlan çeşitli düzenlemelerle sürekli olarak kIsItlanmaktadIr. Derneğimize ulaşan şikâyetlerin önemli bir kesimini, engelli aylIğInIn veya evde bakIm yardImInIn kesilmesi oluşturmaktadIr.
Zihinsel engelli vatandaşlarImIz açIsIndan özel eğitim ve rehabilitasyon çok önemlidir. Ancak gerek alt yapI gerekse eğitim saatleri bakImIndan ciddi sorunlar yaşanmaktadIr. Zihinsel engelli çocuğu veya yakInI olan aileler, özellikle eğitim saatlerinin artIrIlmasInI talep etmektedir.
Bizler engelliler ve aileleri olarak; yeni göreve gelen ve yeniden seçilen tüm belediye başkanlarImIzdan,belediye meclis üyelerimizden erişilebilirlik konusunda planlI ve kaynaklarI özenle kullanan bir çalIşma bekliyoruz.
Diğer taraftan ise merkezi yönetimden, yani Hükümetten de özellikle eğitim, istihdam ve engelli aylIğI ile evde bakIm yardImI konusunda daha güçlü, kapsayIcI ve etkili adImlar atIlmasInI talep ediyoruz.
AylIk ve yardImlarda, engelliyi akrabalarInIn bir parçasI olarak değerlendiren ve gelir ölçümünde aile gelirini temel alan bir çerçevenin haksIz, engelliyi bağImsIz yaşama hakkIndan koparan bir sonuç doğurduğunu görüyor ve yaşIyoruz.
Engelli vatandaşlarImIzI bağImsIz bir birey olarak gören, evde bakIm görevini üstlenen aileleri ihtiyaçlarInI gözeten ve sosyal yardIm politikasInI buna göre belirleyen bir yaklaşImIn gerekli olduğunu vurguluyoruz.
SağlIk Uygulama Tebliğlerindeki değişimlerin, engellileri tedaviden ve dolayIsIyla yaşam hakkIndan koparan mali külfetler getirilmeden yapIlmasInIn gerekli olduğunu bir daha hatIrlatIyoruz.
Her zaman söylediğimiz gibi bizler, “insanca ve onurlu bir yaşam” istiyoruz.
Başta yöneticiler olmak üzere herkesi, bu talebimize kulak vermeye, hayata geçirilmesi için destek vermeye davet ediyoruz.”

ARŞİV