Sosyopark projesi başlıyor

Medeniyet Üniversitesi toplum için düşünecek ve üretecek. Sosyopark projesi için Arama Konferansı geçtiğimiz hafta düzenlendi.

26 Mart 2014 - 09:12
Medeniyet Üniversitesi toplum için düşünecek ve üretecek. Sosyopark projesi için Arama Konferansı geçtiğimiz hafta düzenlendi.
 
 
Mustafa SÜRMELİ
 
Sosyal kalkınma politikalarını belirlemek ve toplumun sosyal sorunlarına çözüm üretmek amacıyla Türkiye’de ilk kez İstanbul Medeniyet Üniversitesi bünyesinde kurulan Sosyopark projesi için Arama Konferansı, geçtiğimiz hafta düzenlendi.
Konferans, Teknopark’ta mevcut olan kurumsal ve yasal düzenlemelerin Sosyopark içinde olması ve devletin ilgili kamu, kurum ve kuruluşlarından destek ve teşviklerinin sağlanması amacıyla İstanbul Marriott Hotel Asia’da gerçekleştirildi. Konferansa, Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı, Av. Hamza Akbulut, Rektör Prof. Dr. Hamit Okur, Sosyopark Koordinatörü Prof. Dr. Seyfettin Erdoğanile İSMAM Müdürü Prof. Dr. Hamza Ateş’in yanı sıra; üniversite rektörleri, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, ilgili bakanlık yetkilileri, kamu, özel sektör ve siyasi parti temsilcileri ile çeşitli akademisyenler katıldı.
Türkiye’de 2006-2007 yıllarında bireysel düzeyde bazı akademisyenlerin bu kavramı kullandığını ancak kurumsal ölçekte Sosyopark projesinin ilk defa Medeniyet Üniversitesi’ne özgü bir yapılanma olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Seyfettin Erdoğan, “Dünya örneğine baktığımızda da benzer uygulamalar söz konusu ancak bizim projemiz kadar kapsamlı, geniş kesimli bir değerlendirmeye rastlamadık. Bu anlamda üniversitemiz bünyesinde kurulan ve son derece özgün bir proje olan Sosyopark projesi dünyaya model olacak” dedi.
Toplumsal sorunlara çözüm getirmek amacıyla Sosyopark projesini geliştirdiklerini söyleyen Erdoğan, Sosyopark projesiyle birlikte hem sosyal alanlardaki sorunlara daha kalıcı çözümler üretebilecek hem de ulusal ve uluslararası düzeyde sosyal kalkınma politikalarına yön verebileceklerini söyledi.
 
SOSYAL PROJELER ÖNEMLİ
 
Geçmişte bilim ve sanayiye yapılan teşviklerin günümüzde sosyal alanlara kaydığını söyleyen Rektör Hamit Okur da “Avrupa Birliği’nin Horizon 2020 projesini örnek vermek gerekirse bir tek projenin bütçesi 80 Milyar Euro iken TÜBİTAK’ın bütçesi ise 1 Milyar 700 Milyon” dedi. Bilimde mükemmeliyet, endüstriyel liderlik ve rekabet ile sosyal gelişimi destekleme konularında Horizon 2020 Avrupa Birliği Projesi’nin üç temel ayağı olduğunu ifade eden Okur; “Sadece sosyal gelişimi destekleme için ayrılan bütçe 31.7 Milyar Euro. Bu gerçekten çok büyük bir rakam. Bizim de ülke olarak, üniversite olarak, içinde bulunduğumuz teşekküller olarak bu proje içerisinde yer almamız, böylece hem Türkiye’nin hem de insanlığın geleceğine yatırım yapmamız gerekiyor. Yine İstanbul Kalkınma Ajansı’nın son yıllarda öne çıkan desteklerinin sosyal alanlara kaydığını görüyoruz. Özel sektör, sivil toplum kuruluşları, yerel idareler, kamu kuruluşları vb. kuruluşlarla işbirliği yapacağımız Sosyopark ile sosyal sorunların çözümüne yönelik projeler üretip uygulayacağız” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından profesyonel bir ekibin yönetiminde grup çalışmaları yapıldı. On farklı masadan oluşan 100’e yakın katılımcının görüş ve önerileri neticesinde strateji haritası oluşturuldu. Ortaya çıkan maddeler katılımcılar arasında tekrar paylaştırılarak kritik başarı faktörleri ve performans göstergeleri belirlendi ve bundan sonra yapılacaklar tespit edildi. Toplantıda alınan karar ve önerilerin raporlanarak ilgili bakanlıklar ile meclise sunulacağı belirtildi.

ARŞİV