Spor ENGEL tanımıyor

Kadıköy Belediyesi, engelli bireylere spor imkânı sunuluyor. 2014 yılı Eylül ayından bu yana düzenlenen spor eğitimlerinin en önemli özelliği ise kişiye özel egzersiz programı içermesi.

20 Şubat 2015 - 11:03
Kadıköy Belediyesi, engelli bireylere spor imkânı sunuluyor. 2014 yılı Eylül ayından bu yana düzenlenen spor eğitimlerinin en önemli özelliği ise kişiye özel egzersiz programı içermesi.  

MUSTAFA SÜRMELİ

Marmara Üniversitesi Spor Akademisi Antrenörlük Bölümü ile alanında yüksek lisans mezunu Murat Ertürk’ün verdiği derslere ilgi yoğun. Kişiye özel egzersiz programı tasarlama konusunda uzman olan Murat Ertürk, aynı zamanda Yüzme Milli Takımı’nın kondisyonerliğini yapıyor. Sporun engel tanımadığını göstermek amacıyla yola çıktıklarını söyleyen Ertürk, “Pilates ve sporun engel tanımadığını anlatmak istedik ve Kadıköy Belediyesi’ne bu projemizi sunduk. Çok iyi karşıladılar. Şu anda bu çalışmayla Kadıköy Belediyesi bir ilki gerçekleştiriyor. Kişiye özel program tasarlıyoruz. Yani, kişinin neye ihtiyacı varsa ona göre egzersiz programı tasarlıyoruz. Birebir egzersiz yani. Özellikle zihinsel engelli bireylerde psiko-motor becerilerinin gelişimini sağlamaya yönelik. Bunu yapıyoruz. Kas, kemik ve sinir sisteminin uyumu. Ne demek bu: Büyük kas gruplarının fonksiyon egzersizleri yapması, hareketi yaparkenki hızı, dikkati, dengesi. Bunları geliştirmeye çalışıyoruz. Bu çalışmanın somut başarılarını gördük” dedi.

ENGELLİLER İÇİN ZAMAN AYIRIN
Engelli bireylere katkı vermek için herkesin boş zamanında yapabileceği şeyler olduğunu, yoğun programı ve sorumluluklarına rağmen kendisinin bu çalışmaya özel önem verdiğini anlatan Ertürk, “Türkiye genelinde bize bağlı spor salonlarının danışmanlığını yapıyorum, Milli Takım görevim ve bir sürü sosyal proje var. Telefonlarımı kapatıp, her şeyimi bırakıp bu çalışmayı yürütüyorum. İnşallah faydalı olabiliyorumdur. Bizler, hepimiz engelli adayıyız. Kapıdan çıktıktan sonra ne olacağımız belli değil” diye konuştu.

ADNAN KUZU DA İZLEDİ
Dersler her Perşembe Kadıköy Belediyesi’nin Koşuyolu’ndaki Engelli Merkezi’nde verilmekte. Derslere 17 öğrenci katılıyor. Murat Ertürk ve ekibi nezaretinde özel bir spor faaliyeti gerçekleştiriliyor. Geçtiğimiz haftaki derse İstanbul Gençlik Hizmetleri İl Spor Şube Müdürü Adnan Kuzu da izleyici olarak katıldı. Kuzu, dersi izleme nedenini ise, “Murat Ertürk Hoca bu çalışmasından bahsedince yerinde görmek istedim ve nasıl katkıda bulunabileceğimizi düşündüm. Görevimin yanı sıra bu benim kişisel olarak özel önem verdiğim bir konu. Engellilerimize destek olmalıyız. Sporu herkese ulaştırmalıyız” dedi.

ARŞİV