‘Su Hayattır'

Dünya Çevre Günü haftasında gerçekleşen, Kadıköy Belediyesi Gönüllü Merkezi'nin organizasyonunu üslendiği etkinliklerden biri de “Su Hayattır" semineriydi.

17 Temmuz 2014 - 15:58
Dünya Çevre Günü haftasında gerçekleşen, Kadıköy Belediyesi Gönüllü Merkezi'nin organizasyonunu üslendiği  etkinliklerden biri de “Su Hayattır" semineriydi.
Çevre Okur Yazarı ve Eğitimci Banu Yılmaz Gökçen tüm yıl olduğu gibi Dünya Çevre Günü’nde de “Su Hayattır” isimli seminerini Kadıköy Gönüllü Merkezi adına Moda Kültür Merkezi'nde verdi. Seminer konusu; son zamanların en önemli sorunlarından biri olan “Temiz su, kaynakları ve kullanı”mıydı. Konuşmacı Banu Yılmaz, yaşamın temeli ve vazgeçilmezi suyun hayatımızdaki yerine ve önemine değindi. Evde yapılabilecek, kendisi küçük ama katkısı büyük tasarruflarla tüketimin yüzde 30 oranında düşürülebileceğini vurguladı ve yapılması gerekenler üzerine geniş bir söyleşi gerçekleştirdi.
Dünyamızın 4.5 milyar yaşında olduğu ve doğal su kaynaklarımızın hızla artmaya devam eden insan nüfusu ve diğer canlılar için yeterli olmadığından bahsedilen sunumda en çarpıcı veri ise 2030’larda çıkması mümkün su savaşlarıydı. Bilim insanlarına göre, koşulların bu şeklide devam etmesi halinde 2030’larda petrol ya da toprak için değil bir bardak su için savaşacağız. 
Türkiye’ye baktığımızda etrafı sularla çevrili, geniş akarsu kollarına sahip bir ülke olarak görünse de aslında su fakiri ülkelerden biriyiz... Türkiye'de kişi başına düşen su miktarı 1.450 metreküp, fakat su zengini bir ülkede yaşıyor olsaydık bu miktar kişi başına 8.000 metreküp ile 10.000 metreküp arası olacaktı. İstanbul genelinde barajların doluluk oranına baktığımız da ise 61 günü kurtarabilecek kadar suya sahibiz.
Konuşmacı Banu Yılmaz, “Tabiat ana bizlere  her zaman cömert davrandı ve davranıyor, fakat bizlerin de biraz daha duyarlı olma vakti çoktan geldi” dedi ve seminer sonunda “Aral Gölü” belgeseli gösterildi.
Seminer katılımcıları yaz boyu Kadıköy Etüt Merkezi'ndeki çocuklar için gerçekleşmekte olan “Hayatı Dönüştürüyoruz” adlı geri dönüşüm projesine de katkıda bulundu. “Hayatı Dönüştürüyoruz” eğitimleri Banu Yılmaz tarafından veriliyor. Projede çocuklar konserve tenekelerini, plastik saksı, kavanoz gibi atık olarak adlandırdığımız, fakat aslında milli servetimiz olan bu objelere hayat veriyor ve evlerinde kullanabilecekleri dekoratif ürünlere çeviriyor. Hem el becerilerini geliştiriyor, hem de ekosistem hakkında bilgi sahibi oluyorlar. Proje sonunda eğitimlere katılıp, başarılı olan çocuklar, Çevre Okur Yazarı olarak mezun olacak. 

ARŞİV