Su krizine karşı tasarruf kampanyası devam ediyor

Kente su sağlayan barajların doluluk oranı yüzde 50’nin altına geriledi. İSKİ, İstanbulluları su tasarrufuna davet eden Su Protokolü Kampanyası kapsamında yüzde 40 tasarruf sağlayan su aparatı dağıtımına başladı

28 Ağustos 2024 - 13:31

Sıcak havaların uzun sürmesi ve yağışların düşmesi İstanbul’da su sorununu kronik hale getiriyor. Son 10 yılın verilerine göre İstanbul’da su tüketimi belirgin şekilde artıyor. Bunda nüfusun ve sıcaklıkların büyük oranda etkisi var. İstanbul Planlama Ajansı’nın “Kuraklık, Su Bağımlılığı ve İstanbul’un Kronik Su Stresi” raporuna göre İstanbul’da 2000’li yıllarda yaşanan sıcaklık artışı 2°C’den fazla olurken, yaşanan sıcak hava dalgalarında artış bekleniyor. İstanbul’da, 1990’lı yıllarla birlikte Istrancalar, 2000’li yıllar sonrasında ise Melen olmak üzere il sınırının dışında yer alan, yakın coğrafyasındaki kaynaklardan su temin edilmeye çalışıldı ancak İstanbul’un barındırdığı su kaynakları ile nüfusunun farklı yakalarda yoğunlaşması, su altyapısında önemli yatırımların yapılmasını beraberinde getirirken, mevcut su kaynaklarında yaşanan yağış ve buharlaşma değişimleri, havza koruma kuşaklarında artan yapılaşma ve nüfus İstanbul’da suyun geleceğine yönelik uyarı sinyalleri veriyor.

KAMPANYA DEVAM EDİYOR

Yaz mevsiminde su tüketiminde yeni rekorlar kırılırken, İSKİ’nin tasarruf konusunda başlattığı kampanya da devam ediyor. İstanbulluların su kullanımı konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), ‘Damlaya Damlaya Gelecek Olur’ sloganıyla Su Protokolü Kampanyası başlatmıştı. Bu kampanya ile İstanbulluları su tasarrufuna davet eden İSKİ, su tasarrufu konusunda toplumsal bilinç oluşturarak gelecek nesillere daha yaşanabilir bir İstanbul bırakmayı hedefliyor.

TASARRUFLU SU APARATI DAĞITIMINA BAŞLANDI

İSKİ, İstanbulluları su tasarrufuna davet eden Su Protokolü Kampanyası kapsamında yüzde 40 tasarruf sağlayan su aparatı (perlatör) dağıtımına da  başladı. Abonelerin su tasarruf aparatlarını almaları için Su Protokolü Kampanyasına katılmaları gerekiyor. Su protokolüne iski.istanbul adresi ya da İstanbul Senin uygulaması üzerinden katılım sağlanabiliyor. Aboneler, “Su Protokolüne Katıl” ya da “Su Ayak İzini Hesapla” sekmelerinden herhangi birine tıklayarak kampanyaya kolayca katılabiliyor.  Su Protokolü Kampanyası'na katılan aboneler isim ve soy isimlerinin yer aldığı teşekkür sertifikalarını ve sayaç numaralarını [email protected] adresine gönderdikten sonra, tasarruf aparatları İSKİ personeli tarafından belirtilen adreslere teslim ediliyor.

YÜZDE 40 ORANINDA TASARRUF 

Özellikle kurak geçen yaz aylarında su tasarrufunun önemli olduğuna dikkat çeken İSKİ, musluk başlıklarına takılan perlatörlerin, suyun akışını düzenleyerek su tüketimini azaltmada büyük katkı sağladığını paylaştı.  Aparat, suyun akışını havayla karıştırarak kullanım miktarını azaltırken, su basıncını da koruyor. Böylece aboneler, musluk başlıklarına takılan perlatörler sayesinde yüzde 40 oranında tasarruf sağlayabiliyor.

SU AYAK İZİ NASIL HESAPLANIR? 

İSKİ, tasarruf kampanyasına katılmak vatandaşların ne kadar su tükettiğini öğrenebilmeleri için  Su Ayak İzi hesaplama aracını da paylaştı.  Su Ayak İzi hesaplama aracı sayesinde, hanede yaşayan kişi sayısı, haftalık yeme içme alışkanlıkları ve aylık kıyafet ile elektronik ürün harcamaları gibi su kullanımını etkileyen faktörler belirleniyor. Hesaplamanın ardından, kişisel temizlik esnasında musluğu açık bırakmamak, bulaşıkları elde değil makinede yıkamak, çamaşır makinesini tam kapasite ile çalıştırmak gibi tasarrufta etkili olabilecek taahhütler işaretlenerek Su Protokolüne katılım sağlanıyor.

YÜZDE 50’NİN ALTINA GERİLEDİ

İstanbul'da  kurak günlerin artmasıyla birlikte kente su sağlayan barajlardaki  su seviyesi de düşmeye devam ediyor. İSKİ verilerine göre barajlardaki doluluk oranı yüzde 50'nin altına inerek yüzde 49,31  olarak ölçüldü. Bu, son 10 yılın en düşük 3. doluluk oranı olarak kayıtlara geçti. İSKİ'nin verilerine göre 28 Ağustos  itibariyle İstanbul'da baraj doluluk oranları şöyle: Alibey Barajı yüzde 15.31, Büyükçekmece Barajı yüzde 47.17, Darlık Barajı yüzde 52.82, Istrancalar Barajı yüzde 26, Kazandere Barajı yüzde 14.88, Elmalı Barajı yüzde 57.24, Ömerli Barajı yüzde 47.62, Pabuçdere Barajı yüzde 27.74, Sazlıdere Barajı yüzde 51.13, Terkos Barajı yüzde 62.13.

 

ARŞİV