Suadiye çarşısı yaşatılıyor

Suadiye Mahallesi’nde restorasyonu devam eden tarihi çarşıda 9 adet dükkân bulunuyor. Suadiyeliler tarihi mekânın kente kazandırılmasını yerinde bir çalışma olarak değerlendiriyor

03 Nisan 2015 - 10:35

Mustafa SÜRMELİ
Binlerce yıllık tarihi geçmişinin yanı sıra daha yakın döneme ait tarihi eserlerin de bulunduğu Kadıköy’de bunlardan bir tanesi daha tarihi dokusuna uygun olarak Kadıköylülere kazandırılacak.
Kadıköy’ün nezih semtlerinden, geçmişi eskiye uzanan Suadiye’deki tarihi çarşı Kadıköy Belediyesi tarafından restore ediliyor. Suadiyelilerin memnuniyetle karşıladığı restorasyon çalışmalarıyla tarihi dükkanların geleceğe miras bırakılması memnuniyetle karşılanıyor.


9 DÜKKÂNLI TARİHİ ÇARŞI
Kadıköy Belediyesi’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada; “İlçemiz Suadiye Mahallesi, 114 pafta, 1268 ada,  1 parsel sayılı yerde bulunan 9 adet dükkân vasıflı taşınmazın, İstanbul Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğü tarafından Restorasyon Karşılığı Kiralama ve İşletme Yöntemi ile 25 yıl süreyle kiralanması için yapılan ihale neticesinde, ihale Belediyemiz uhdesinde kalmış ve 26.11.2013 tarihinde sözleşme imzalanmıştır. Söz konusu dükkânlar 9 adet bağımsız bölümden oluşmakta ve 300 m2 inşaat alanına sahiptir. Yakın geçmişte dükkânların birkaç tanesi marangoz, ayakkabıcı, imam evi olarak kullanılmıştır. Restorasyon sonrasında bölgenin ihtiyaçlarına göre değerlendirilecektir” denildi.
Tarihi yapının restorasyon raporuyla ilgili olarak verilen bilgilerde, dükkanların geçmişte cami vakfına gelir sağlamak için yapıldığı belirtildi. “Birbirine bitişik konumlanmış dükkânların dış gabarileri olarak korunduğu ancak; cephe ve plan özellikleri ile değiştiği yapılardaki izlerden tespit edilmektedir. Günümüzde, projede ev olarak adlandırılan dükkân dışındaki birimler iş yeridir” denildi.
20. yüzyılın başında yapılmış olmasına karşın Suadiye Camii ve dükkânları ile ilgili görsel ve yazılı kaynaklara ulaşılamadığı da ifade edildi.
Suadiye Mahallesi Cami ve Hatboyu Sokak’ta bulunan tarihi mekanın 18 Eylül 2014 tarihinde başlatılan restorasyon çalışmaları hızlı şekilde ilerliyor.


110 YILLIK CAMİ
Suadiye Camii, Osmanlı Padişahı II. Abdülhamit dönemi Maliye Bakanı Reşat Paşa tarafından kızı Suad Hanım adına, Hicri 1325, Miladi 1905 yılında inşa edildi. Kare plan üzerine tek kubbeli olarak inşa edilen tarihi caminin dış cephesi ve minaresi Malta taşından. İç duvarları çini ile kaplı olan caminin mihrap, mimber ve kürsüsü mermerden. Cami avlusunun dört köşesinde şadırvan, helâ, hayrat çeşmesi ve muvakkithane ufak kubbeli olarak inşa edildi.


“KADIKÖYLÜ FAYDALANSIN”
Suadiyeliler, Tarihi Suadiye Camii’nin yanında bulunan tarihi çarşının aslına uygun olarak restore edilmesini ve Kadıköylülerin faydalanacağı şekilde hizmete açılmasını istiyorlar.
Mehmet Aytar: 24-25 yıldır buradayım. Eskiden burada marangozlar çalışıyordu. Demirci vardı. Geçen yıla kadar öyleydi. Belediye orada tamirat yapıyor şimdi. Tarihi olduğunu söylediler. Kültür merkezi olacağını söylediler. Doğru mudur değil midir bilmiyorum. Kültür merkezi daha iyi olur.
Misket Türkmen: Yaklaşık 30 yıldır buradayım. Eski halini biliyordum. Çok köhneydi. Çoğu dükkân kullanılmıyordu, boştu. Kitabevi olsun bir tanesi. İnsanları rahatsız etmeyecek güzel dükkânlar olabilir. Camiye de yakın. Ona göre uygun bir şeyler yapmak lazım. Dükkândakiler hayvansever olsun. Çünkü bizim mahallemizde kedilerimizle yıllardır geçiniyoruz.
Hamit Aydın: Dükkânların çok öncesini bilmiyorum ama harabe gibiydi. Şimdi düzenlenmiş, güzel olmuş. Yapılması gereken en güzel şekilde yapılıyor. Burada bir kafeterya, pastane gibi yerler olabilir. Eğer istasyon olacaksa en güzel şekilde hizmet verecek, halka hizmet verecek şekilde olması gerekir. Tarihi bir mekân gibi gözüküyor. Ama aslına da uygun yapılmış yani. Vatana millete herkese hayırlı uğurlu olsun. En güzel şekilde yaptıklarına inanıyorum.

ARŞİV