Kadıköy Belediyesi restorasyon yaptı; Suadiye, Tarihi Çarşısı’na kavuştu. Mahalleli, Tarihi Çarşı’nın açılacağı günü beklerken nasıl kullanılacağı konusunda önerilerde bulunuyor
Resul KABOĞLU
Kadıköy Belediyesi, Suadiye Camii yanındaki Tarihi Çarşı’nın restorasyonunu tamamladı. Aslına uygun olarak yenilenen Tarihi Çarşı yapıldığı ilk yıllara döndü. Restore edilen tarihi çarşı ile Suadiye’nin tarihi mekânına yeniden kavuşmasından dolayı Suadiyeliler mutluluklarını belirtti. Diğer taraftan, tarihi çarşının restore edilmesinin ardından bölgenin yeniden canlanmaya başladığı gözlendi.
ASIRLIK ESERLER
Suadiye Camii, Osmanlı Padişahı II. Abdülhamit dönemi Maliye Bakanı Reşat Paşa tarafından kızı Suad Hanım adına,1900’lerin başında çarşı ile birlikte inşa edilmişti.
Kadıköy Belediyesi restorasyonu tamamlanan tarihi mekanda sanat atölyeleri ve nostaljik çarşı yapmayı planlıyor.
Restorasyon çalışmalarıyla ilgili olarak Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, “Dükkânlar aslına uygun bir şekilde, karşısında bulunan Suadiye Camii ile uyumlu bir şekilde işlevlendirilecek. Neler yapılabileceği konusunda görüşler alıyoruz. Üniversitelerle ortak yürüttüğümüz çalışmalarımız var. Hem tarihi dokuya hem de bölgenin ihtiyaçlarına uygun bir düzenleme olması gerektiği görüşündeyiz. Düzenleme sona erdiğinde dükkânlar bölgenin en önemli ve güzel mekânlarından biri olacak” dedi.
VATANDAŞ MEMNUN
Suadiyeliler, Tarihi Suadiye Camii’nin arkasında bulunan tarihi çarşının aslına uygun olarak restore edilmesini ve Suadiyelilerin faydalanacağı şekilde hizmete açılmasını istiyorlar.
Nurettin Uğur: Ticari özelliği olmayan bir yer. Halka destek olan herhangi bir sanat atölyesi olabilir. Halkın sanat üzerine dikkatini çeken bir şey olabilir. Soğuk ve sıcak havalarda oturup çay içebileceğimiz bir yer olması iyi olur.
Mehmet Çelid: Kütüphane, tarihi eski dükkânlar olursa daha iyi olur. El sanatları üzerine bir yer olabilir.
Esnaf Murat Ceylan: Suadiye’nin en büyük sıkıntısı yıkım, yıkım yüzünden bizde buraya geldik. Esnaf dükkân arıyor, Esnafa verilmesi daha iyi olur. Müteahhitler para kazanıyor, ev sahipleri para kazanıyor ama esnaflar hep sıkıntıda. Esnaf dükkânsız resmen. Sanat keyif işi karnımız açken sanatı ne yapalım.
Celal Kırtan: Sanat sokağı, atölyeler, başka bir şey olmaz gibi duruyor. Yol üstü değil arada kalmış bir yer. Feride geçidinin altında hafta sonları seyyar olarak hediyelik ürünler satılıyor, seyyar değil de düzenli olarak bir yer olabilir.
Rahmi Ergünöz: Buradaki kesime hitap edecek, tarihine dokunmadan küçük esnafların olduğu bir çarşı olabilir. Buradaki halk oraya gittiği zaman çayını içebileceği, ufak tefek işlerini görebileceği bir yer ya da aile hekimi, PTT olabilir. Ufak bir çarşı ama her şeyin bir yerde olduğu. Hem buradaki esnaf para kazanır hem farkındalık olur.
Gökhan İskender: Sanat atölyeleri gibi bir şey düşünülüyorsa buraya ayrı bir hava katar. Yeni yapılanma ile birlikte eski binaların yıkılıp yerine yeni binalar yapılıyor. Kültürel varlıkların giderek azaldığı bir noktadayız. Bazı şeyleri hatırlatmak adına iyi bir düşünce olabilir. Çocukların oynayabileceği bir alan yok. Bir cazibe noktası olabilir. Cam, marangozluk, demir atölyeleri olabilir. Çağımızda dülger kalmadı. Çağırırdınız marangoz işlerinizi hallederdi. Böyle bir meslek yok oldu. En azından insanlar kendi resim çerçevesini yaptırabileceği, puzzle çerçevesi yaptırabileceği bu tür şeylerin yapılabileceği bir ahşap atölyesi çok iyi olur.
AĞAÇ GÖLGESiNDE KiTAP KEYFi
Semt sakinleri, restore edilen tarihi çarşının yanı sıra Suadiye Camii Derneği’nin başlattığı açık kitap sergisinden de oldukça memnunlar. Camii Dernek Başkanı Şükrü Çaylak, açık kitap sergisiyle semt sakinleri, cami cemaatinin bahçede, ağaç gölgeliğinde kitap okuma imkânı bulduğunu ifade etti. Suadiyeliler zaman zaman kitap getirerek, kitap sergisine katkıda bulunuyorlar. “Çevremizde oturan, kitaplığımızı haber alan mahalleli, kitap getirip bırakıyor. Yine semtimizden insanlar gelerek ücretsiz şekilde buradan istedikleri kitapları alıyorlar, okuyup tekrar geri getiriyorlar veyahut kütüphanelerine de koyabiliyorlar” diyen Şükrü Çaylak, semt sakinlerinin kitap sergisini beğendiğini belirterek, “Namazdan evvel vatandaşlarımız gelerek, ezan vaktine kadar kitap alıp okuyorlar. Kendi adımıza iyi bir şey yaptığımızı düşünüyoruz. Okumak, bilgilenmek en güzel şeylerden. Kulaktan dolma bilgi yerine okuyarak faydalanmak daha iyi” dedi. Civardaki bazı esnaflar da zaman zaman dinlenmek için geldikleri bahçede aynı zamanda kitap okuma, ağaç gölgesinde serinleme fırsatı da bulduklarını anlatıyorlar.