Suadiye'de dış politika konuşuldu

Suadiye Gönüllüleri emekli büyükelçi ve eğitimci Uluç Özülker’i Caddebostan Kültür Merkezi’nde ağırladı

01 Aralık 2016 - 14:19
Suadiye Gönüllüleri emekli büyükelçi ve eğitimci Uluç Özülker’i Caddebostan Kültür Merkezi’nde ağırladı. “Kadıköy’e geldiğimde ayrı bir mutlu oluyorum. Burası etkinlik demek, sanat demek, mutluluk ve buluşma demek” diyerek ilçemize olan ilgisini ifade eden Özülker’i CKM salonunu dolduran kalabalık bir topluluk dikkatle dinlerken, Türkiye ve dış politikayla ilgili çok ilginç bilgilere sahip oldu. Emekli Paris Büyükelçisi’nin en çarpıcı mesajlarından biri, Türkiye’nin zorlu coğrafyası nedeniyle hata yapma lüksü olmadığı, her daim güçlü ve dik durmak zorunda kalacağı ifadeleriydi.
Büyükelçinin diğer dikkat çeken açıklamalarından biri de; su savaşlarına yönelikti. Ortadoğu coğrafyasında 2025 – 2030 yılları arasında su kaynaklarının sadece nüfusun üçte ikisine yeteceğini, bunun da üçte bir nüfusun susuz kalacağı anlamına geleceğine vurgu yapan Özülker, Dicle ve Fırat nehirlerinin önemi itibariyle su savaşlarının kaçınılmaz olduğunun altını çizdi.
Türkiye’nin yarım asırdır Avrupa Birliği kapısında bekletilmesinin yanlışlığına dikkat çeken Uluç Özülker, aynı zamanda AB’den vazgeçilmesi halinde ekonomik sarsıntının yaşanabileceğini, bu boyutun özellikle kapsamlı şeklide dikkate alınması gerektiğini ifade etti.  Türkiye’nin dış ticaretinde Avrupa’nın payının yaklaşık yüzde 52 olmasının, bunu hatırlatmayı gerekli kıldığını belirtilen emekli büyükelçi, Türkiye’nin bölgesinde çok güçlü olduğunun da altını çizdi.
Türkiye de genel olarak medyanın ciddi anlamda kirlilik oluşturduğunu söyleyen Özülker “Dünya yangın yeri, bunların birçoğu gazete sayfalarında yer bile almıyor. Boy boy sayfalarca magazin figürleri ve spor haberleri, dünya gelişmeleri ise azıcık, küçücük ve kutu gibi… Nasıl olacak? Böyle mi gelişeceğiz?” dedi.
Amerika Birleşik Devletleri’nin gerilime dönemine girdiğine dikkat çeken tecrübeli isim, yakın gelecekte önce Rusya ve Çin’in liderlik pastasını paylaşacağını ve küreselleşmenin daha da hız kazanacağını açıkladı.
Etkinlik sonunda Kültür Komitesi Başkanı Suat Ağan, emekli büyükelçi Özülker’e teşekkür plaketi ve onun adına dikilen TEMA Vakfı ağaçları belgesini takdim etti.

ARŞİV