Şule İdil Dere'nin ölümü İBB'ye taşındı

Yoğurtçu Parkı’nda hafriyat kamyonun ezerek öldürdüğü Şule İdil Dere’nin annesi Nesrin Arslan ve Dere’nin yakınları İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde sessiz protesto eylemi düzenledi

16 Haziran 2016 - 10:47
Erhan DEMİRTAŞ
Kurbağalıdere’de çalışma yapan bir hafriyat kamyonu Yoğurtçu Parkı’nın yaya yolunda yürüyen üniversite öğrencisi Şule İdil Dere’ye önce çarparak öldürmüştü. 12 Mayıs’ta  meydana gelen acı olayın üzerinden 1 aydan fazla zaman geçti. Dere’ye çarpan kamyon sürücüsü ise ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.
Dere’nin annesi Nesrin Arslan ve yakınları 13 Mayıs Salı günü İBB Meclisi’nde sessiz protesto eylemi düzenledi. Genç kızın resimlerini taşıyan grup, sorumluların bulunması ve cezalandırılması talebinde bulundu. Olayın aydınlatılması ve sorumluların açığa çıkarılması için konuyu meclise taşıdıklarını ifade eden Arslan, “Resimleri açtığımız zaman bir güvenlik görevlisi yanıma gelip kızımın resmini elimden almaya çalıştı. Beni dışarı çıkaracağını söyledi. Ben de ‘Yas tutmayı senden mi öğreneceğim. Ben ağır bedeli ödedim zaten’ tepkisini gösterdim. Bu olay beni çok üzdü. Biz eylem yaparken ve soru önergesi okunurken de diğer meclis üyeleri derin bir sessizlik içindeydiler” dedi.

“UYARI TABELASI YOK”
CHP Kadıköy Meclis Üyesi Ülkü Koçar da gündem dışı söz alarak, konuyu İBB Meclisi’ne taşıdı. Koçar, yaya yolunda çalışmaya dair hiçbir uyarı tabelasının olmadığını vurgulayarak, “Kamyonun önünde ve arkasında sürücüyü uyaracak işaretler yoktu. Sürücüden sonra kimse gözaltına alınmadı. Sürücü de ertesi gün serbest bırakıldı. Biz Kadıköylüler yaklaşık 5 yıldır kamyonlarla, vinçlerle, iş makineleriyle birlikte yaşıyoruz. O kamyonun altında hayallerimiz, umutlarımız, gençliğimiz ve hatıralarımız gömüldü” dedi.
Kadıköy Belediyesi ve İBB Meclisi CHP üyesi Namık Kemal Ceylan da Şule İdil Dere’nin ölümü ile ilgili İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Önergede şu sorulara yer verildi: “Hafriyat kamyonu yoğun inşaat nedeniyle oradan geçmek zorundaysa, o yoldan geçeceğine dair bir işaret neden konulmadı? O yol araçlarca kullanılacaksa geçici olarak yayalara neden kapatılmadı? Kurbağalıdere ıslah çalışmasının o saatte de devam ettiğini gösteren tabela, ışıklandırma neden yapılmadı? Islahı  yapan şirketlerin sıkça değişmesi denetimde zafiyete yol açmakta mıdır? Sorumlular hakkında herhangi bir işlemin yapıldı mı?” Önergenin oy birliği ile kabul edildiğini açıklayan Ceylan, “Sanırım 2 ay sonra sorumuza cevap verilecek. Hep beraber bu olayın aydınlatılması için çabamızı sürdüreceğiz” diye konuştu.

“TEDBİRLER ALINMADI”
Dava süreci hakkında açıklama yapan Şule İdil Dere’nin avukatları da Dere’nin ölümüne neden olan kamyonla ilgili yaya güvenlik tedbirlerinin alınmadığını belirtti. Açıklamada, “Soruşturmanın genişletilmesini talep ettik. Talebimizin amacı; sorumlu ve görevli olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin belirlenmesi, ıslah çalışmasını yürüten işverenlerin yükümlülüklere uygun davranıp davranmadıklarını saptanmasıdır.” Dere’yi ezen şoförün ertesi gün serbest bırakıldığını açıklayan avukatlar, şimdiye kadar hiçbir kurumun ya da yetkili kişinin konuyla ilgili açıklama yapmadığını ve sorumluluk almadığını vurguladı.

İBB 28 GÜN SONRA YANIT VERDİ
Şule İdil Dere’nin ölümünün ardından İBB Deniz Hizmetleri Müdürlüğü’ne konuyla ilgili sorularımızı iletmiştik. 17 Mayıs’ta yönelttiğimiz soruya 14 Haziran’da verilen yazılı yanıtta, “Yaya güvenliğinin sağlanması için çalışmanın yapıldığı alana şerit çekilmiş, uyarı ve ikaz levhaları konulmuştur. Ayrıca, iş makinelerinin manevralarında güvenliğin sağlanması için çalışma alanında manevracılar görevlendirilmiş ve iş makinalarına sesli ve ışıklı uyarı sistemleri takılmıştır. Kurbağalıdere’nin Yoğurtçu Parkı kısmında biriken çamurun temizlenebilmesi için derenin iki kenarında bulunan servis yolu olarak kullanılan yoldan faydalanılmaktadır. Alternatif güzergâh bulunmadığından bu yol kullanılmaktadır” denildi. Kurbağalıdere’deki balçığı temizleyen Alkor 3 İş Teknesi’nin de DGN firmasına ait olduğu belirtildi. 

LEVHA GÖRÜNMÜYOR
Gazete Kadıköy olarak İBB Deniz Hizmetleri Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamadan sonra,  açıklamada belirtildiği gibi yaya yoluna uyarı levhalarının konulup konulmadığını kontrol ettik. Çalışmanın yapıldığı alanda uyarı levhalar var ancak vatandaşların göremeyeceği noktalara yerleştirilmiş.  Ayrıca yüzlerce metrelik yola sadece 3 uyarı tabelası konulmuş.  Kadıköy Belediyesi de olaydan sonra Kurbağalıdere çevresine uyarı levhaları yerleştirdi. Ayrıca yaya yolunun girişlerine hidrolik dubalar konuldu.

ARŞİV