Suphi Nejat Kadıköy'de anıldı

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı terörist örgüte karşı Kobane’de savaşırken yaşamını yitiren Suphi Nejat Ağırnaslı için Kadıköy’de kitlesel anma gerçekleştirildi.

23 Ekim 2014 - 15:37
  Semra ÇELEBİ

Uzun yıllar Kadıköy’de yaşayan ve Kobane’de yaşamını yitiren Suphi Nejat Ağırnaslı için, 19 Ekim Pazar günü yüzlerce kişi biraraya geldi. Yoğurtçu Parkı’nda buluşan kitle; üzerinde Suphi Nejat’ın fotoğrafları bulunan flamalar ve kızıl bayraklarla İskele’ye yürüdü.Ailesi, arkadaşları demokratik kitle örgütleri ve siyasi parti temsilcilerinin katıldığı eylemde ilk sözü Ağırnaslı’nın babası Hikmet Acun aldı.  Acun, devrimlerden vazgeçildiği bir çağda “Devrimci nasıl olunur?” sorusuna, Nejat’ın pratiğiyle yanıt verdiğini söyledi, sosyalistlerin enterasyonalist bilinçle hareket etmesi gerektiğini belirtti. Baba Acun’un ardından söz alan anne Nuran Ağırnaslı, duygu ve düşüncelerini, “Binbir çile ile büyüttüm oğlumu” ağıdını söyleyrek dile getirdi. Kitle, Ağırnaslı’nın ağıdına “Anaların öfkesi katilleri boğacak” sloganıyla yanıt verdi.


‘O BİZİM KIYMETLİMİZDİ’
Daha sonra Ağırnaslı’nın son mektubu, arkadaşları tarafından okundu. Boğaziçi Üniversite-si’nden arkadaşları da bu mektuba, “O bizim kıymetlimizdi, sizin ilhamınız olsun. O kendi seçtiği yolda Paramaz Kızılbaş oldu ve bizi büyüledi. Biz sıradan insanlar olarak onun büyüsünü sürdüreceğiz” yanıtını verdi.

 SUPHİ NEJAT AĞIRNASLI KİMDİR?
Sosyolog-çevirmen Suphi Nejat Ağırnaslı, Paramaz Kızılbaş parti adıyla katıldığı Kobane’deki savaşta IŞİD’le girdiği çatışmada 7 Ekim günü yaşamını yitirdi. Ailesi 12 Eylül’den sonra siyasi olarak Almanya’ya iltica eden Suphi Nejat Ağırnaslı, 22 Eylül 1984’te doğdu. Suphi Nejat Ağırnaslı adını 1921 yılında 14 arkadaşı ile birlikte Trabzon’da denizde boğularak öldürülen Türkiye Komünist Partisi (TKP)’nin kurucuları Mustafa Suphi ve Ethem Nejat’tan alıyordu. Suphi Nejat Ağırnaslı’nın dedesi Niyazi Ağırnaslı da Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın avukatları arasında yer alıyordu. Lisans ve yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde tamamladı. 2011’de Tuzla tersanelerindeki iş cinayetleri üzerine yazdığı yüksek lisans teziyle mezun oldu. Suphi Nejat Ağırnaslı, çeşitli yayınlara makaleler yazıyor çevirmenlik yapıyordu. 


ARŞİV