Suriyeli mülteciler sadece Kadıköy'ün sorunu değil

Kadıköy’den Eminönü’ne Suriyeli mültecileri zorla gönderdiği iddia edilen Kadıköy Belediyesi, haberleri yalanladı.

10 Temmuz 2014 - 16:20
Kadıköy’den Eminönü’ne Suriyeli mültecileri zorla gönderdiği iddia edilen Kadıköy Belediyesi, haberleri yalanladı.
 
Kadıköy’ün de aralarında bulunduğu İstanbul’un pek çok ilçesinde Suriyeli mültecilerin sayılarının hızla artmaya başlaması, kimi vicdanları yaralarken, kimi toplum kesimlerinde ise “rahatsızlık” yaratıyor. Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan ve sayıları yüzbinleri aşan Suriyeli sığınmacılar zaman zaman farklı nedenlerle gündeme geliyor, konuyla ilgili çeşitli haberler de sık sık basında yer alıyor. Konuyla ilgili çıkan asılsız haberlerden biri de geçtiğimiz günlerde Kadıköy’deki mülteciler hakkındaydı… Bazı internet sitelerinde çıkan haberlerde, “Fatih Belediyesi Zabıta ekipleri tarafından Eminönü'nde yakalanan Suriyeliler vapurla Kadıköy'e gönderildikleri, ancak daha sonra bu kez Kadıköy'de yakalanan sığınmacıların Kadıköy Belediyesi zabıtası tarafından aynı şekilde Eminönü'ne geri gönderildikleri” iddia edildi.
 
‘TAHLİYE SÖZ KONUSU DEĞİL’
Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Kadıköy Belediyesi, bu tür haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi. “Belediyemizin, bazı internet sitelerine yansıdığı şekliyle Suriyeli mültecileri ‘tahliye’ etmek gibi bir politikası ve buna yetkisi mevcut değildir” denilen açıklamada, Kadıköy’de özellikle Ramazan ayının başlamasıyla birlikte Suriyeli mültecilerin sayısının oldukça arttığı anımsatılarak, barınma sorunu yaşayan Suriyelilerin Kadıköy’deki bazı mahallelerde yer alan metruk binalara, aynı zamanda Fikirtepe’de yarı yıkılmış ya da yıkılma kararı alınan binalara da yerleştikleri ve temel yaşamsal ihtiyaçlarının karşılanmadığı ifade edildi.
 
‘SOSYAL FELAKET OLMADAN ACİL ÖNLEM ALINMALI’
Açıklamada Suriyelilerin temel yaşamsal ihtiyaçlarını konusunda merkezi hükümetten bu konuda hiçbir desteğin söz konusu olmadığı vurgulanarak, şu görüşlere yer verildi:
“Temel insani gereksinimlerinden yoksun biçimde sokaklarda yaşamak zorunda kalan bu insanlar ‘dilenci’ durumuna düşürülmüştür. Kadıköy’de uzun zamandır yurttaşların desteğiyle geçici çözümler üretilen bu durum artık çözümsüz bir hal almış yer yer vatandaş ve esnafın da şikâyetlerine konu olmaya başlamıştır.
Müteakip defalar konuyla ilgili resmi kurumlarla görüşmeler yapılmış, özellikle metruk binalara yerleşmiş olan Suriyelilerle ilgili adım atılması talep edilmiştir. Meselenin asli unsuru biz olmamakla birlikte bu insani sorunun çözümünde oluşacak merkezi bir koordinasyona gerekli desteğin verileceğini buradan bir kez daha ifade ediyoruz. Konuya duyarlı olan tüm kamuoyunun bilmesi gereken şudur ki ülkemizdeki Suriyeli mültecilerinin sorununun çözümü Kadıköy Belediyesi’nin gücünün ve yetkisinin çok üzerindedir. Suriyeli mülteciler sorunu ne Kadıköy’ün ne de herhangi bir ilçe belediyesinin değil bizzat merkezi hükümetin sorumluluk alması gereken bir konudur. Bu konuda merkezi düzeyde acil adımlar atılmalı ve konu sosyal bir felakete dönüşmeden durumun hassasiyetini yansıtan bir irade sergilenmelidir.”
 

ARŞİV