Suruç anmasına sert müdahale

Suruç katliamının 6.yıl dönümünde Halitağa Caddesi'nden Süreyya Operası'na yürümek isteyen gruba, polis plastik mermi ve biber gazı ile sert müdahale etti

20 Temmuz 2021 - 23:42

Kobane'deki çocuklarla dayanışmak için çıktıkları yolda, Urfa'nın Suruç ilçesinde IŞİD'in bombalı saldırısıyla 20 Temmuz 2015'te yaşamını yitiren 33 “düş yolcusu”, katliamın 6.yılında ülkenin dört bir yanında etkinliklerle anıldı. İstanbul'daki anma adreslerinden biri de Kadıköy Halitağa Caddesi'ydi. Halitağa Caddesi'nde 20 Temmuz Salı günü gerçekleşen adalet nöbetine, Suruç'ta hayatını kaybedenlerin ve yaralananların aileleri, dostları ile birlikte siyasi parti temsilcileri katıldı.

ADALET MÜCADELESİNDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ”

“Suruç'u unutma unutturma”, “Suruç'un hesabı sorulacak” sloganlarının atıldığı adalet nöbetinde, Suruç'ta hayatını kaybedenlerin aileleri ve siyasi parti temsilcileri konuşma yaptı. Suruçta hayatını kaybeden Nazegül Boyraz'ın kızı Yasemin Boyraz, “Sevdiklerimizden ayrılalı tam 6 yıl oldu. Onlardan ayrı kalma yükü ayrıca bize bir sorumluluk yüklüyor. Onların peşinden gitttikleri düşü yarım bırakmama sorumluluğu. Annem Bahar Boyraz giderken “hiçbir şey yapamazsam çocuklara ekmek yaparım” diyerek yola çıktı. 6 yıldır devam eden davamızda karşımıza onlarca hukuksuzluk çıktı. Ancak biz karşımıza çıkarılan her türlü hukuksuzluğa ve engellemeye rağmen adalet mücadalemizden vazgeçmeyeceğimizi birkez daha belirtiyoruz” dedi.

HERKES SESİMİZİ DUYSUN, ADALET İSİYORUZ”

Suruç'ta hayatını kaybeden Uğur Özkan'ın babası Mehmet Özkan da düşüncelerini şöyle dile getirdi: “Bugün bayram. Malesef biz insan gibi evimizde bayram yapamıyoruz. İçimiz yanıyor. Onun için buraya gelmişiz. İçi yanan bilir ne kadar zor olduğunu. Herkes sesimizi duysun. Gayemiz iyilik. Biz herkes için adalet istiyoruz.” Hatice Ezgi Sadet'in ablası Özgen Sadet de, “Suruç'un üzerinden 6 yıl geçti. 33 evden ağıtlar yükseldi. Umutlar ve düşler katledilmek istendi. Bu topraklarda adelet mücadelesi demek birlik olmak demek. Adalet mücadelesi sürecek” diye konuştu.

BABAMIN RESMİ 6 YILDIR ELİMDE”

Suruç yaralısı Koray Türkay da “Savaş yüzünden gözü yaşlı olan çocukların gözyaşlarını biraz dindirmek için gitmiştik. Bu yüksek bilinç ve irade büyük bir tehlike olarak görüldü. IŞİD eli ile bir katliam gerçekleştirildi “ derken babası İsmet Şeker'i kaybeden Dilek Şeker de şunları söyledi: “6 yıldır hep beraber adalet arıyoruz. 6 yıldır babamın resmi elimde. Babama baba diyemiyorum. Buradaki polisler neden Amara Kültür Merkezi'nin önünde değildi. Neden yoklardı. Adalet mücadelesini çocuklarıma da aşılıyorum. Suruç için adalet herkes için adalet.”

GAZETECİLER ALANDAN ZORLA ÇIKARILDI”

Halkların Demokratik Partisi İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz, “Bu kadar barikat kurulmuş. Korkuyorlar. Suruç'ta neredeydiler. 10 Ekim'de neredeydiler. 33 yoldaşımız katledildi. Öfkeliyiz. Adalet birgün herkese lazım olacak” dedi. Adalet nöbeti yapılan konuşmaların ve hayatını kaybeden 33 kişinin isimlerinin tek tek okunması ile son buldu. Nöbetin ardından Halitağa Caddesi'nden Süreyya Operası'na yürümek isteyen gruba, polis plastik mermi ve biber gazı ile sert müdahale etti. Müdahale sırasında çok sayıda kişi yaralandı ve gözaltına alındı. Polis, gazetecilerin görüntü almasına da izin vermedi. Plastik mermi ve biber gazı kullanarak alandan zorla çıkardı. Bu sırada gazeteciler arasında yaralananlar oldu.


ARŞİV