Söyledik,kaldırdılar!

Sosyal tepki, Haydarpaşa’daki reklam panosunu söktürdü

16 Nisan 2015 - 16:58

Haydarpaşa Tren Garı'nın karşısında bulunan tarihi mendireğe dikilen reklam panosu sosyal medyadan gelen tepkiler üzerine kaldırıldı.
Kadıköy Haydarpaşa Tren Garı'nın karşısında bulunan tarihi mendireğe (dalgakıran) bir giyim firması tarafından yerleştirilen reklam panosu sosyal medyada eleştiri konusu olmuştu. Kadıköy Belediyesi 'de sosyal medya hesaplarında panonun tarihi mendireğe zarar verdiğini ve İstanbul siluetini bozduğunu belirterek TCDD 'yi kararından vazgeçmesi için uyarmıştı. İstanbulluların da panodan şikayetlerini sosyal medya hesaplarından dile getirmesi ile birlikte firma reklam panosunu kaldırdı. Panonun kaldırılmasını Kadıköy Belediyesi sosyal medya hesaplarından ''Birlikte oluşturduğumuz kamuoyuyla mendirekteki reklam kaldırılıyor. İstanbul'un mirasını birlikte savunacağız'' diyerek duyurdu.
Kadıköylü mimar Arif Atılgan’ın yazdıklarına göre; Haydarpaşa Rıhtımı’na Liman inşa edilmesine karar verildikten sonra öncelikle lodos dalgalarından rıhtımı korumak için denize bir dalgakıran yapılması ihtiyacı doğmuştu. 1889 yılında bir Alman'ın teşebbüsüyle inşa edilen dalgakıran 595mt uzunluğunda… Ortasında 2. Abdülhamid için dikilen hatıra sütunu bulunuyor. Sütunun deniz tarafına arma, kara tarafına tuğra işlenmiş.  Bunların altında ise Padişaha yazılı kitabe yer alıyor. Hatıra Sütunu’nu o yıllarda İstanbul’da bulunan ve oldukça tutulan İtalyan mimar Vallaury tasarlamıştı.
 

ARŞİV