2012 tabela vergisini ödemek için son gün 31 Ocak! Ödemelerinizi hafta içi mesai saatlerinde Hasanpaşa'daki Kadıköy Belediyesi Hizmet Binası'na gelerek, belediye kiosklarını kullanarak, www.kadikoy.bel.tr adresine girerek, 444 55 22 numaralı Çağrı Merkezi'ni arayarak, Denizbank, Finansbank, Halkbank, TEB, Türkiye İş Bankası ve Vakıfbank bankalarını kullanarak ödeyebilirsiniz.
Kadıköy Belediyesi Başkan Yardımcısı Hulusi Özocak, 2012 ilan ve reklam vergileri (tabela vergisi) hakkında, Kadıköylüleri aydınlatıcı açıklamalarda bulundu.
Bu vergilere Kadıköy'de 2 yıldır hiç zam yapmadıklarına dikkat çeken Özocak, Bahariye'de yaptıkları pilot çalışmayı şöyle anlattı: “Özel bir sistemle bu bölgedeki tramvay yolunun 360 derece panoramik görüntülerini elde ettik. Böylece reklam ilan tabela envanter sonuçları çıkardık. Sahada tespit edilen ile beyan edilen arasında büyük farklar olduğunu gördük. Yani beyan edilen ile binanın cephesinde asılı ilan reklam tabelası farklılıklar var. ”Özocak, bu çalışma sonucunda, tabela ilan reklam vergilerinde epey bir kayıp/kaçak olduğunu tespit ettiklerini vurgulayarak, “Bu, işletmelerin çok sık değişmesi, konunun bilinmemesi, yanlış ölçüm, beyan edilmemesi gibi sebeplerle oluyor. Bu çalışmayı Bahariye'den sonra 19 Mayıs Mahallesi'nde de yaptık. Daha sonra da tüm Kadıköy'e yayılacak” dedi. Kadıköy Belediyesi olarak görsel kirliliğin önünü almak için çalışma yaptıklarına da değinen Hulusi Özocak, “İşletmeler, tabela asmadan önce mutlaka belediyemiz Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü'nden uygunluk belgesi almak zorundalar. Dileyen istediği yere ilan/reklam asamaz, broşür bastırıp caddede dağıtamaz. Önceden izin alması ve vergisini yatırması gerek. Özellikle el broşürleri okuduktan sonra yere atıldığı için büyük bir kirlilik yaratıyor. Oysa biz temiz bir Kadıköy için çalışıyoruz” diye konuştu.
5 SORUDA TABELA VERGİSİ...
1-İLAN VE REKLAM VERGİSİ HANGİ KONULAR İÇİN VERİLİR?
-İlan ve Reklam amacıyla dağıtılan broşür, katalog, duvar takvimi, biblolar veya benzerlerinin her biri her biri için,
-Dükkân, ticari, sanayi müessese ve serbest meslek erbabınca çeşitli yerlere asılan ve takılan her çeşit levha, yazı ve resim gibi sabit bütün ilan ve reklamların beher metrekaresinden,
-Işıklı veya projeksiyonlu ve elektronik kayan yazılı ilan reklamlardan her metrekaresi için yıllık olarak verilir.
-Motorlu taşıt araçlarının içine veya dışına konulan ilan ve reklamların beher metrekaresinden.
2-İLAN VE REKLAM VERGİSİ (TABELA VERGİSİSİ NEDİR?
2464 Sayılı Belediye Geliri Kanunu'nun 12. Maddesine göre belediye sınırları ve kontrol sorumluluğu dahilinde her türlü ilan, reklam İlan ve Reklam Vergisine tabiidir. İlan ve Reklam Vergisi mükellefi, İlan ve Reklamı kendi adına yapar veya yaptıran gerçek veya tüzel kişilerdir. 1 Ocak ile 31 Ocak tarihleri arasında İlan ve Reklam Vergisi Beyannamesi verilmesi zorunlu olduğundan mükelleflerin bu süre içerisinde gecikmeye meydan vermeden beyannameleri bağlı bulundukları belediyelere vermeleri gerekmektedir.
3-İLAN VE REKLAM VERGİSİ NEREYE VE NE ZAMAN YATIRILIR?
İlan ve Reklam Vergisi, ilk defa mükellef olunmasında halinde yeni açılan işyerinde bulunacak tabela için asılmadan önce Kadıköy Belediye Başkanlığı Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğünden izin alınması mecburidir. Uygunluk belgesi tabela için hazırlanan beyan ekinde Mali Hizmetler Müdürlüğüne verilir. Önceden mükellefiyeti olanlar ocak ayı içinde beyanlarını vererek ödemelerini yapmaları gerekir.
-İlan ve reklam vergisi beyannamesi verilmez ise ne olur?
Beyanın süresinde verilmemesinde 213 sayılı vergi Usul kanunu 351 ve 352 maddelerindeki usulsüzlük cezası ile 341 maddesindeki Vergi ziyaı cezası uygulanır.
-Vade tarihinde ödeme yapılmaz ise;
Ödeme süresinde ödenmeyen vergiler için 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun 51 Maddesine göre tespit edilen oran üzerinden gecikme zammı alınır. (2010/965 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 19/10/2010 tarihinden itibaren aylık yüzde 1.40 oranında gecikme zammı uygulanmaktadır.)
4-İLAN VE REKLAM VERGİSİ BAŞVURU BEYANI VE GEREKLİ BELGELER NELERDİR?
İlan ve Reklam Vergisi Beyannamesi için;
Şahıs firmaları için mükelleflerin nüfus cüzdanı fotokopisi, tüzel kişiler için şirket sözleşmesi fotokopisi ekinde, vergi levhası fotokopisi, ilan ve reklamın konulduğu yerin adresi (mahalle, cadde ve sokak numarası, bina numarası), mükellefin işyeri adresi, mükellefin ikametgah adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve sicil numarası, yapılan ilan ve reklamın cinsi, ebatları, sayısı, ışıklı veya ışıksız olduğuna dair bilgiler içeren İlan ve Reklam Beyannamesini doldurarak Belediye Gelir Servisi’ ne başvurmaları gerekir. İlan reklam beyannamesi 488 sayılı Damga vergisine tabi olduğu için tahakkuk sırasında damga vergisi tahakkuk ettirilerek vergi dairesine ödenir.
5-İLAN VE REKLAM VERGİSİNDE İSTİSNA VE MUAFİYET VAR MIDIR?
Gerçek veya tüzel kişilerden,
-Herhangi bir ilan ve reklam yapmayan, herhangi bir levha, tabela vb. asmamış olanlar ile
-İşyerlerinin içine veya dışına ½ metrekareyi aşmayan ve iş sahibinin kimliği ile işin mahiyetini gösteren ışıksız levhaları asanlar İlan ve Reklam Vergisi mükellefiyeti bulunmamaktadır. Bu nedenle, yukarıda belirtilen kişilerin İlan ve Reklam Vergisi Beyannamesi vermesine gerek bulunmamakta olup bu kişiler adına bir İlan ve Reklam Vergisi tarhiyatı da yapılamaz.