TAK, 2. yaşını kutladı

Tasarım Atölyesi Kadıköy (TAK), ikinci yaş gününü Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ve mahalleliyle kutladı

10 Nisan 2015 - 10:32
Aysel KILIÇ
Kentsel sorunların belirlenmesi için Kadıköylüleri ve tasarımcıları bir araya getiren Tasarım Atölyesi Kadıköy (TAK) 2 yılını geride bıraktı. Kadıköy Belediyesi Tasarım Atölyesi Kadıköy, 2. yaş gününü bir kokteyliyle kutladı. TAK gönüllülerinin ve Kadıköylülerin katılımıyla gerçekleşen etkinlikte Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu da yer aldı. 
TAK’ta bugüne kadar yapılan tasarımların gösterildiği slayt gösteriminin ardından, Tasarım Atölyesi’nin yürütücüsü, şehir plancısı Faruk Göksu bir konuşma yaptı. “Mahalleliyle tasarımcıyı buluşturma hayalimizi gerçekleştirdik” diyen Göksu, Kadıköylülerin sorunlarını ve fikirlerini TAK etkinliklerindeki katılımcı ortamlarda dile getirmesinin önemli olduğunu söyledi.
Bu güne kadar 600’ün zerinde tasarımcı ve 6 binin üzerinde katılımcının TAK’ın çalışmalarında yer aldığı bilgisini paylaşan Göksu,  “Bu rakam iki yıl için önemli bir başarı” dedi. Yeni fikirlerin açığa çıkması için daha çok çalışılması gerektiğini de söyleyen Göksu,  “Genç tasarımcıların fikirlerini, projelerini hayata geçirmemiz lazım” diye konuştu.

KARTAL’DA GEZİCİ TAK
TAK’ın Kadıköy dışına çıktığını ve Kartal’da da bir TAK modelinin olduğunu hatırlatan Faruk Göksu şunları söyledi: “Kartal’da tasarımcılar ‘TAK Gezici’ adını verdiğimiz otobüslerle mahalleleri dolaşacaklar, konteynırlar kuracaklar ve projelerini halkla birlikte yapacaklar. TAK, Belediye’ye rağmen değil, Belediye ile birlikte iş yapan özgür ve bağımsız bir kurum.”
Faruk Göksu, konuşmasının ardından, TAK Kadıköy ve Kartal’ın genç ekibini geceye katılanların huzurunda alkışladı. Göksu’nun alkışladığı bir isim de  Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu idi. Göksu, “TAK’ı her zaman destekleyen Başkanımıza teşekkür ederim” dedi ve sözü Nuhoğlu’na bıraktı.


“ YÖNETİMLERDE GENÇLER OLMALI”
Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, TAK’ın Kadıköy’ün sorunlarının tespitinde ve çözümünde önemli bir yeri olduğunu söyledi. Katılımcı modellerin önemine de değinen Nuhoğlu, “TAK da bir kamu mekânıdır ve kamu ve yurttaş arasındaki ilişki modelini ifade ediyor. Fikirlerin ve projelerin hayata geçirilmesi için önemli bir model” dedi.
Aykurt Nuhoğlu’nun siyasi yönetimlere de eleştirisi vardı. “Toplumda tıkanan bir yönetim modeli var” diyen Nuhoğlu, gençlerin yönetim kadrolarında yeterince yer almadığını söyledi ve ekledi: “Oysa burada çok genç var, Türkiye’nin aydınlık yüzü  siz gençler,  yönetim kadrolarında yer almalısınız” dedi.  Katılımcı modeliyle TAK’ın önemli bir proje olduğunu söyleyen Nuhoğlu, “Buna benzer projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz” dedi.
Aykurt Nuhoğlu’nun ardından gençler söz aldı. TAK’ın önemli bir proje olduğunu ifade eden genç tasarımcılar, hedeflerini hayata geçirmek için daha çok çalışacaklarını dile getirdiler.


KADINLAR VE ÇOCUKLAR GELİYOR
Kadıköy Belediyesi Meclis Üyesi, TAK Yürütme Kurulu Üyesi Bahar Yalçın ve TAK gönüllüleri Gazete Kadıköy’e konuştu.
TAK’la birlikte mahalleye yeni bir renk geldiğini söyleyen Bahar Yalçın, “Kadıköy’ün ve mahallenin yaşadığı sorunları tasarım, araştırma ve katılım yöntemiyle çözmeye çalışıyoruz.   Etkinliklerimizde öncelikle mahalleliyi çağırıyoruz. Onların önerilerini dinliyoruz. Kadınlar ve çocuklarla atölyeler düzenliyoruz. Üniversiteliler de projeleriyle aramızda…  TAK sayesinde hem biz hem de mahalleli mutlu” dedi.


“HALK, PROFESYONELLERLE BİR ARADA”
Şehir Bölge Plancısı, ODTÜ mezunu ve araştırma görevlisi Aslı Ulubaş da TAK gönüllülerinden. Ulubaş, “TAK projesinin mahalleyi değiştirdiğini ve yenilendiğini gördüm” dedi. Mimar Bengisu İlksoy ise “Keşke bütün belediyeler böyle projelerle girişimlerde bulunsalar. Halkın, meslek profesyonelleriyle kendi yaşadıkları yerler için bir araya gelmesi bence çok önemli” diye konuştu.

ARŞİV