Ticari taksi sahipleri, taksimetre açılış ücretlerine yapılan zammı protesto ediyor. İstanbul Taksi Sahipleri Derneği Başkan Yardımcısı Osman Oruç, “Bunun adaletsizlik olduğunu düşünüyoruz ” diyor
İstanbul’da taksimetre açılış ücreti 3,20 liradan 3,45 liraya, kilometre başına ücret 2 liradan 2,10 liraya çıkarıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin zam oranını beklentilerinin altında bulan Kadıköylü taksiciler ise duruma tepkili. Taksi duraklarına ve Kadıköy’ün çeşitli noktalarına “24 ay sonra sadaka değil hakkımızı istiyoruz” yazılı pankartlar asan taksiciler, yüzde 5’lik zammın kabul edilemeyeceğini söylüyor.
“ADALETSİZ BİR UYGULAMA”
İstanbul Taksi Sahipleri Derneği Başkan Yardımcısı Osman Oruç, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) belirlediği zam oranının çok düşük olduğunu belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Biz tam 24 aydır zam alamıyoruz. Türkiye’de iki yıl için zam gelemeyen başka bir şey yok. Ama taksiciler olarak tam iki yıldır zam alamıyoruz. Siyasilere kadar gittik, taleplerimizi ilettik ama bir sonuç alamadık. Trafik sigortası, benzin, yedek parça ücretleri her geçen gün artıyor. Ama bizim ücretlerimizde herhangi bir artış yok. Bunun adaletsizlik olduğunu düşünüyoruz.”
“TEKELLEŞMEYE GİDECEK”
Taksicilik sektörünün tekelleşmeye gideceğini iddia eden Oruç, “Bakkal, manav gibi küçük esnaf kalmadı. Bizi de ucuz esnaf konumuna sokmaya çalışıyorlar. Büyük firmaların piyasaya hâkim olacağını düşünüyorum. Bizi de bezdirmek istiyorlar” diye konuştu.
Kadıköy’de 700’e yakın ticari taksinin bulunduğunu söyleyen Oruç, Kadıköy’ün taksi sektörünün merkezi olduğunu söyledi. Yetkililere seslerini duyurmak ve yüzde 15 zam alabilmek için eylemlerine devam edeceklerini belirten Oruç, “Taksicilerin kazancı sadece iki dudak arasında. Bununla baş etme gücümüz yok. 9 bin adet afiş bastırdık ve bunları Kadıköy’deki tüm taksilere yapıştıracağız. Afişlerimizle kamuoyunun dikkatini çekmeye çalışacağız. Taleplerimiz yerine getirilmezse büyük bir eylem yapmayı düşünüyoruz” dedi.
VATANDAŞ NE DÜŞÜNÜYOR?
Taksicilerin taleplerini yerinde bulunan vatandaşlar ise genel olarak alım gücünün artırılmasından yana. İşi gereği çok sık taksi kullandığını söyleyen Meral Kahraman, “İstanbul trafiğinde çok fazla kargaşa yaşandığı için yetişmeniz gereken yerlere toplu ulaşım aracı kullanarak gidemiyoruz. Mecburen taksi kullanıyoruz. Taksi sahiplerinin iki yıl boyunca zam alamaması üzüntü verici. Ama, zam yaparak bu işin çözüleceğine inanmıyorum. Genel anlamda vatandaşların alım gücünün artırılması gerekiyor. Kimsenin mağdur olmaması için bu şart” diye konuştu.
Sadece taksi ücretlerinin pahalı olmadığını söyleyen Ayhan Serhat ise okulların açılması ile beraber dolmuş ücretlerine de zam yapıldığına dikkat çekti. Serhat, “Elektriğin, benzinin en pahalı olanını kullanıyoruz. Taksicilerin de kabahati yok. Onlar da ekmeğinin peşinde. Ama bütün bunlara bir çözüm bulunmalı. Her şeye zam yapılırsa cebimizde para kalmayacak” dedi.