Taksicilerin 'trafik sigortası' mağduriyeti

Zorunlu trafik sigortası primlerine yapılan zamlar taksi ve dolmuş sahiplerini zor durumda bıraktı. Kadıköy’deki ticari araç sahipleri, primlerin makul seviyelere çekilmesini talep ediyor

05 Şubat 2016 - 09:22
Erhan DEMİRTAŞ
Ticari taksi, dolmuş ve minibüs sahiplerinin son günlerdeki gündemi zorunlu trafik sigorta ücretlerinin yüksek oranda zamlanması. Beş yıl önce 400 lira civarında olan sigorta ücretleri, bu yıl itibariyle 5.400 lira olarak belirlendi. İstanbul’un çeşitli semtlerinde kontak kapatıp eylem yapan taksi sahipleri şu ana kadar herhangi bir çözüme ulaşamadı. Geçtiğimiz ay Kadıköy’de de eylem yapan taksi ve dolmuş sahiplerinin sorunlarını ve çözüm önerilerini dinledik.
İstanbul Taksi Dolmuş Ulaşım Hizmetleri Derneği Başkanı Levent Giray, konuyla ilgili Gazete Kadıköy’e değerlendirmede bulundu. İstanbul genelinde 572, Kadıköy’de ise 264 tane dolmuş taksinin hizmet verdiğini söyleyen Giray’a göre; zorunlu trafik sigorta ücretlerinin kasko sigorta ücretlerinin altında olması gerekiyor. “Bundan 5 yıl önce zorunlu trafik sigortası makul seviyelerdeydi. En fazla 400 lira ücret ödüyorduk. Ama son yıllarda fiyatlar artış gösterdi. Hatta bir dönem 12 bin liraya kadar çıktı” diyen Giray, zam artışlarının yasal olmadığını da ekliyor. Esnafın çok zor durumda kaldığını belirten Giray, birçok defa eylem yapmalarına rağmen karşılarında herhangi bir muhatap bulamadıklarından şikâyetçi. Yetkililerin biran önce çözüm bulmasını isteyen Giray, “Yeni poliçeler yapılmaya başlandı. Arkadaşlarımız 5 bin liranın üzerinde ücret yatırmaya başladılar. Bu esnafı zor duruma sokacak. Biz sadece zorunlu trafik sigortası ödemiyoruz. Gelir vergisi, bandrol ücreti de ödüyoruz” diye konuştu.

OTOPARK ÜCRETİ CABASI
Levent Giray’ın verdiği bilgilere göre; İstanbul Büyükşehir Belediyesi, taksi ve dolmuş taksilerin park ettiği alanları İSPARK’a devretti. Yeni uygulama ile araç sahiplerinin İSPARK’a otopark ücreti ödeyeceğini belirten Giray, şikâyetini şu sözlerle ifade etti: “İstanbul Büyükşehir Belediyesi, taksi duraklarını 15 yıllığına İSPARK’a devretti. Bu uygulama ile günlük 4 lira otopark ücreti ödemek zorunda kalacağız. Masraflarımıza bir yenisi daha eklendi. Kamu hizmeti yaptığımız için bizim bu durumdan muaf olmamız gerekiyor.”

ESNAF ÇÖZÜM İSTİYOR
Zorunlu trafik sigortası ücretlerinin esnafı maddi olarak zor durumda bırakacağını söyleyen araç sahipleri zamların geri çekilmesini istiyor

Mustafa Çalışkan:
13 yıldır bu işi yapıyorum. Üç aile bu taksiden kazanılan para ile geçimini sağlıyor. Geçen yıl 2.000 lira ödedim bu yıl ise 5.000 lira ödemek zorundayım. Bir yıl içinde 3 bin lira zam mı olur? Aslında ödemek istemiyorum ama mecburum. Ödemezsem trafiğe çıkamam. Adaletli bir sistemin oluşturulması gerekiyor. Eskiden kaza yapmadığınızda trafik sigortası ücretlerinde indirim yaparlardı onu da kaldırdılar. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Esnaf çok zor durumda umarım yetkililer sesimizi duyar.

Ertuğrul Aydoğan:
18 yıldır şoförlük yapıyorum. Şu ana kadar trafik sigortasında bu kadar zam yapıldığına şahit olmamıştım. Aylık 550 lira trafik sigortası ödüyoruz. Haliyle bu durum bizi maddi olarak çok zorluyor. Devletin esnafı koruyup kollamasını istiyoruz. Biz yüzde 90 özel tüketim vergisi ödüyoruz. 40 bin liralık aracı 75 bin liraya aldım. Sekiz yılda bir araçlarımızı yenilemek zorundayız ama özel tüketim vergisi belimizi büküyor. 4 yıl daha kredi ödeyeceğim. Ömrümüz vergi ve kredi ödemekle geçiyor.

Levent Erbaş:
Ben de 20 yıldır bu işi yapıyorum. Geçen yıl 1.500 lira ödedim. Mayıs ayında ise yenilemem gerekiyor ve 5.400 lira ödemek zorunda kalacağım. Biz ticari araç kullanıyoruz bunlar bizim ekmek teknemiz. Fiyatların kademeli olarak düzenlenmesi gerekiyor. Bunun adil olmadığını hatta soygun olduğunu düşünüyorum. Umarım yetkililer sesimizi duyar da bir çözüm yolu bulunur.


ARŞİV