Tanpınar Festivali şehirle oyun oynuyor!

İTEF 2013-İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali, 5′inci yılında Tanpınar’ın beş şehri; İstanbul, Ankara, Bursa, Erzurum ve Konya’ya uğruyor.

21 Ekim 2013 - 15:56
İTEF 2013-İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali, 5′inci yılında Tanpınar’ın beş şehri; İstanbul, Ankara, Bursa, Erzurum ve Konya’ya uğruyor. 30 Ekim-10 Kasım tarihlerinde düzenlenecek festivalin bu yılki konusu: Şehir ve Oyun. Festivalin Kadıköy ayağı KargART’ta!
 
Semra ÇELEBİ
 
İTEF 2013, bu yıl 15 ülkeden 45′i aşkın yazarı ağırlayacak. “Şehir ve Oyun” temasının işleneceği festival, İstanbulda, çeşitli yerli ve yabancı kurumların işbirliğinde tematik yazar söyleşileri, okul etkinlikleri, Café Amsterdam programları, edebiyat-performans geceleri, özel bir masa oyunu turnuvası, tematik etkinlikler, profesyonel buluşmalar, Ahmet Hamdi Tanpınar Müze Kütüphanesinde Türk edebiyatı etkinlik serisi ve daha pek çok programla takipçilerine bu yıl da unutulmaz bir edebiyat deneyimi yaşatacak. Bütün etkinlikler Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilde düzenlenecek.
 
İTEF 2013 TEMASI: ŞEHİR VE OYUN
İTEF 2013-Şehir ve Oyunda tüm etkinliklere ve festival mekânlarını birer Amsterdam kahvesine dönüştüren Café Amsterdam gecelerine, Cezayir Restaurant konferans salonu, KargArt ve Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesinde ücretsiz olarak katılmak mümkün olacak. Vehbi Koç Vakfının ana destekçisi olduğu festival İTEF etkinliklerinde bu yıl, can sıkıntısı, oyun, edebiyat üçgeninde yazar ile okurun ilişkisinden, edebiyatın diğer mecralara taştığı örneklere, edebi kurgunun oyunla ayrılmaz birlikteliğinden, insanca, pek insanca olan hikâye anlatıcılığın ilkel kökenlerine çeşitli konular seçkin yazarlar tarafından ele alınacak.
 
AVUSTURYA EDEBİYATI MERCEK ALTINDA
Avusturya Kültür Ofisinin İstanbul’da kuruluşunun 50. yılı kutlamaları çerçevesinde Avusturya edebiyatının yükselmekte olan üç ismi, Andrea Winkler, Thomas Stangl, Teresa Präauer, Avusturya Kültür Ofisi’nde festivalin açılış okumasını gerçekleştirecekler, açılış programında Türk edebiyatının önde gelen iki sürpriz ismi de eserlerinden bölümler okuyacaklar. Yazarlar aynı zamanda İstanbul’da çeşitli ilk ve orta öğretim kurumlarını ziyaret ederek öğrencilerle söyleşilerde bulunacaklar.
TANPINARIN İZİNDE BEŞ ŞEHİR
“Tanpınarın İzinde Beş Şehir” etkinlikleri, dünyaca ünlü yazar Alberto Manguelin Türkiye’nin 5 kentine ikişer günlük ziyaretlerde bulunacağı ve izlenimlerinin proje kapsamında kitaplaştırılıp yayınlanacağı bir edebiyat turu. Dünyaca ünlü yazar Manguelin, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Beş Şehir eserinde yer alan İstanbul, Ankara, Bursa ve Erzurum ve Konya’yı Tanpınar’ın ayak izlerini takip ederek ziyaret edecek ve yazarın katılımıyla söz konusu şehirlerde birer söyleşi düzenleyecek.
 
KADIKÖYDE BİR AMSTERDAM KAHVESİ
Hollanda Edebiyat Fonu-Café Amsterdam programı ile Cezayir Restaurant ve Karga Bar bu sene de birer Amsterdam kahvesine dönüşecek. Café Amsterdam etkinliklerinde Hollandalı yazarlar, Türk yazarlarla birlikte okuma ve söyleşilerde yer alacaklar. Barbara Stok, Bibi Dumon Tak, Jan van Mersbergen ve Murat Işık Café Amsterdam programı ile okuyucularıyla buluşacak yazarlar arasındalar.
 
ASSASINS CREEDIN YARATICISI, AHMET ÜMİT İLE BULUŞACAK
İTEF kapsamında dünyayı kasıp kavuran bilgisayar oyunu Assasins Creedin yaratıcısı Patrice Désilets ve polisiye romanların usta yazarı Ahmet Ümit, İstanbul Fransız Kültür Merkezi işbirliğiyle bir araya geliyor. Bilgisayar oyunu alanında uzmanlaşmış siyaset bilimci ve oyun tasarımcısı Olivier Mauco’nun moderatörlüğünde gerçekleşecek bu buluşmada her iki yazar kent ile ilişkilerini anlatırken izleyicileri, İstanbul’u roman ve video oyunlarında (yeniden) keşfetmeye davet edecekler.
İTEF 2013 FESTİVAL RESMİ KİTABEVLERİ
Kırmızı Kedi Kitabevi, Aziz Kedi Kitabevi, İnsan Kitap, Robinson Crusoe 389 kitabevlerindeki özel İTEF köşelerinde festival yazarlarının kitaplarını %10 indirimle edinmek mümkün olacak. İstanbul’un bağımsız kitabevlerine uğrayan festival takipçileri 25 Ekim tarihinden itibaren İTEF köşelerinde en sevdikleri yazarların kitaplarını karıştırabilecek, festival etkinliklerinden sonra kitaplarını imzalatabilecekler.
 
SINIF MÜCADELESİ TURNUVASI
Festival kapsamında Yordam Yayınları işbirliğiyle, Amerikalı Siyaset profesörü Bertell Ollman’ın masa oyunu, “Marxist Monopoly” diye anılan Sınıf Mücadelesi turnuvası oynanacak. Ayrıca, İTEF kapsamında bu yılki paralel etkinlik Cervantes Enstitüsünde yapılacak olan film gösterimleri de festival takipçilerinin kaçırmaması gereken programlar arasında. İspanyolca Edebiyatın seçkin örneklerinden uyarlanmış filmlerin gösterileceği program festival süresince ücretsiz olarak Cervantes Enstitüsünde takip edilebilir.
İstanbul’da 3 Kasım’a kadar devam edecek festivalin ayrıntılı programına http://www.itef.com.tr/events adresinden ulaşabilirsiniz.
 
 

ARŞİV