Tanpınar, şehre ‘KORKU' salacak!

Bu yılki teması ‘Şehir ve Korku’ olarak belirlenen İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali, 4 ayrı şehirde gerçekleştirilecek.

06 Eylül 2012 - 15:59
 
Semra ÇELEBİ
Bu yıl dördüncüsü düzenlenecek olan Tanpınar Edebiyat Festivali programı açıklandı. Pek çok yenilik ve sürprizle dolu olan programda, Café Amsterdam buluşmaları, İstanbul dışı etkinlikler, Fellowship Programı ve çocuk edebiyatı etkinlikleri öne çıkıyor.
“Şehir ve Korku” temalı İTEF 2012, 1-4 Ekim’de İstanbul'da, 4-7 Ekim’de Ankara, İzmir ve Hatay’da okurla buluşturacak. İstanbul’daki etkinlikler Beyoğlu Cezayir Restoran Konferans Salonu, Kadıköy KargArt, Fatih Ahmet Hamdi Tanpınar Müze Kütüphanesi ve Göztepe’deki İstanbul Oyuncak Müzesi’nde gerçekleştirilecek.
20 farklı ülkeden 68 yazar, okuma ve tartışma etkinlikleri, öğrencilerle buluşmalar, atölye çalışmaları, imza etkinlikleri ve edebiyat partileri ile Türkiye ve Dünya edebiyatından örnekler İTEF kapsamında sunulacak.
 
TEMA: ŞEHİR VE KORKU
Festivalin bu yılki teması “Şehir ve Korku” olarak belirlendi. Söyleşilerde korku, edebi bir tür, bir kip, bir roman kahramanı, bir motivasyon olarak en geniş anlamıyla ele alınacak, etkinliklerde ‘korku’ kavramının edebiyattaki karşılığının yanı sıra bireysel korkulara ve ifadesini günümüzün toplumsal ve siyasal karışıklıklarında bulan ortak korkulara da değinilecek. Savaştan sansüre, şehirleşmeden soylulaştırmaya, yazarın beyaz kâğıt korkusundan hepimizin içinde yaşayan canavara, edebi korkuları, korku edebiyatını, beden korkularını, şehir korkularını ve toplumsal korkuları, kurguyla hakikatin arasına sıkışmış o duyguyu irdeleyecek.
İTEF Festival Kitabı’nın bu yılki sayısında ise festival yazarlarına en çok neden korktukları ve ne zaman korkusuz oldukları sorulacak. Festival kitabı “Şehir ve Korku”, Türkçe ve İngilizce olarak yayınlanacak; İstanbul TÜYAP Kitap Fuarı, Frankfurt ve Londra Kitap Fuarları’nda dağıtılacak.
 
FESTİVALDEN ÖNE ÇIKANLAR
Hollanda ve Türkiye’nin diplomatik ilişkilerinin 400. yılı kutlamaları vesilesiyle, İstanbul ve İzmir’deki İTEF - İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali, festival mekânlarını birer Amsterdam kafesine dönüştürecek. Café Amsterdam'ın gündüz etkinliklerinde 8 Hollandalı yazar, İstanbul ve İzmir'de Türk yazarlarla birlikte okuma ve söyleşilerde yer alırken, geceleri de pop-rock grubu Sonja van Hamel&Friends, şarkılarıyla atmosfere katkıda bulunacak.
İTEF - İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali çocuk programı, bu yıl Türk ve yabancı yazarların yanı sıra Londra merkezli Ministry of Stories işbirliğiyle Işık ve İSTEK Okulları'nda öğrenciler ile edebiyatı buluşturacak. 8-18 yaş arasındaki okurlarla yaratıcı yazarlık atölyeleri düzenleyen Ministry of Stories kurucusu Ben Payne, İTEF’in davetlisi olarak festival kapsamında okullarda çocuklarla macera yazarlığı, dizi yazarlığı gibi konularda atölyeler düzenlerken, öğretmenlere yönelik bir panelde aktivite düzenlemenin prensipleri üzerine bir konuşma yapacak.
 
MANCHESTER MEKTUPLARI
“Manchester Mektupları” projesinde, İngiliz yazar Jenn Ashworth ile Türkiyeli yazar Nermin Yıldırım, önümüzdeki birkaç ay boyunca çevrimiçi yazışarak, düşüncelerini ve içlerinden geçenleri birbirleriyle paylaşacaklar. İki yazar İTEF etkinliklerinde de yer alıyorlar.
 
TRAMVAY HATLARI PROJESİ
8 Avrupa şehrini (Atina, Barselona, Berlin, Brüksel, İstanbul, Manchester, Prag, Riga, Zagreb) yazar rezidans programları ile biraraya getiren Tramvay Hatları Projesi, Avrupa'nın çeşitli şehirlerinden yazarları farklı şehirlerle eşleştirerek hem ilham kaynağı yaratıyor, hem de turizme katkıda bulunmayı amaçlıyor. Projenin sonunda, Koma Press tarafından dijital olarak yayımlanacak 8 öykülük, edebiyatla iç içe bir şehir rehberi okurlarıyla buluşacak.
“Tramvay Hatları” projesi kapsamında Hande Altaylı ve Jana Sramkova KargArt’ta da biraraya gelerek projeyi okurlarına sunacaklar.
Edebiyatta fantastiği, ‘insanoğlunun kendini ve korkularını anlamasını sağlayan bir tür’ olarak gören FABİSAD (Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği) yazarları, festival kapsamında 1-3 Ekim günleri KargArt’ta edebiyatseverlerle buluşacak. 2 Ekim Salı günkü Gulyabani partisinde FABİSAD yazarlarının yanı sıra İTEF 2012’nin yerli ve yabancı yazarları ve uluslararası konuklarıyla tanışma fırsatı yakalayabilirsiniz.

Daha fazla bilgi için: www.itef.com.tr


ARŞİV