Tarihi Çarşı'da Ramazan

Ramazan ayının ilk günleri Kadıköy’ün binlerce yıllık geçmişiyle ünlü Tarihi Çarşısı’na da ayrı bir renk getirdi. Fiyatların iyice yükseldiği bu ayda çarşı esnafı çözümü, bazı ürünleri eski fiyattan s

09 Haziran 2016 - 13:17
Mustafa SÜRMELİ
Kadıköy Tarihi Çarşı, yıl boyunca olduğu gibi Ramazan ayı gelince de başta ilçe sakinleri olmak üzere Kadıköy’e yolu düşenlerin uğrak yerlerinden. Kadıköy rıhtıma inip, esnafın gür sesleriyle çınlayan çarşının tarihi atmosferinde alışveriş yapmak ayrı bir keyif. Binlerce yıllık geçmişiyle ünlü Tarihi Kadıköy Çarşısı’nda şu günlerde Ramazan ayının coşku ve heyecanı yaşanıyor. Ancak yükselen fiyatlar bu coşku ve heyecana biraz gölge düşürüyor…
 
PASTIRMA FİYATLARI UÇTU
Bu yıl manav esnafı, sebzede zam şampiyonunun bamya olduğunu belirtirken, et ürünlerinde pastırma bu yıl da 120 TL’ye kadar yükselen fiyatıyla dudak uçuklatmayı başarıyor. Sofraların vazgeçilmezi bakliyata gelince, kuru fasulyenin kilogram fiyatı 15-18 TL, pirincin kilogram fiyatı 3-4 TL arasında değişiyor. Üç kişilik bir ailenin etli kuru fasulye, pirinç pilavı, tatlı ve pideden oluşan bir menü ile iftar yapabilmesi için günlük yaklaşık 40 TL harcaması gerekiyor.

“ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ”
Tarihi Çarşının eski esnaflarından Yusuf Ali Gündüz, müşteri kaybetmemek için eski fiyatlardan satış yaptıklarını, et ürünlerinin fiyatlarının artarken, alım gücünün düştüğüne vurgu yapıyor. Gündüz, “İnsanlar örneğin pastırmadan 100 gram alıyor. Ramazan’da pastırma sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden. Vatandaş sofrada bulunsun diye alabiliyor” şeklinde konuştu. Çarşının manav esnafı Murat Karasu, Ramazan’ın ilk gününde çarşının durgun olduğunu belirterek, mevsime göre fiyatların normal olduğunu, bir ay önce de aynı fiyatlarla satış yaptıklarını, ilerleyen günlerde fiyatlarda düşme olabileceğini ifade etti.
Çarşının kuruyemiş esnafı Hüseyin Sarı, hurmanın kilogram fiyatının türüne göre 13-65 TL arasında değiştiğini belirterek, küçük paketlerde 3-8 TL’den satışa sunulduğunu söyledi.

“FİYATLAR YÜKSEK”
İftariyelik almak için alışverişe çıkan Kadıköylüler geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da fiyatların yüksek olduğunu ifade ediyor. Adana’dan İstanbul’a ziyarete geldiklerini belirten Naim-Füsun çifti, İstanbul’da oldukça yüksek fiyatlarla karşılaştıklarını belirtirken hurma almak için alışverişe çıkan Cuma Bey de fiyatları yüksek bulduğunu ifade ediyor. Tatlı almak için çarşıya çıktığını söyleyen Mehmet Bey de aynı durumdan şikayetçi. Esnaf ise kira ve nakliye gibi maliyetlerin fiyatlara yansıdığının altını çizdi.

 
ÇARŞIDA FİYATLAR
Ramazan ayının ilk günlerinde Kadıköy Tarihi Çarşı’da hurmadan pastırmaya, meyveden sebzeye, et ve kuruyemişe kadar aşağı yukarı fiyatlar şöyle:
 
Tatlı (kg)
Güllaç: 40-50 TL
Cevizli baklava: 36 TL
Fıstıklı baklava: 42 TL
Tulumba tatlısı: 14 TL

Kuruyemiş (kg)
Ceviz (kabuksuz): 45-68 TL
Badem (kuru-çiğ): 38-52 TL
Üzüm: 14-35 TL

Et (kg)
Dana Kıyma: 33-40 TL
Kuzu kuşbaşı: 57 TL
Dana kuşbaşı: 40 TL
Piliç kanat: 16 TL

Meyve (kg)
Dut: 15 TL
Şeftali: 6-8 TL
Kayısı: 8-10 TL
Kiraz: 10-15 TL

 
Sebze (kg)
Bamya: 18-25 TL
Domates: 5-6 TL
Taze fasulye: 5-7 TL
Bezelye: 4 TL
Biber: 15 TL

Kahvaltılık (kg)
Zeytin: 20-25 TL
Peynir: 25-35 TL

 



ARŞİV